Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


VIDEO: Kdo sní za hodinu kilový hamburger? Chlap jako hora to nezvládl

aktualizováno 
Je to výzva. Kilogram mletého hovězího a k tomu půl kila housky, dalších ingrediencí a oblohy. Kdo takový hamburger spořádá do hodiny, má ho zadarmo.

"Vycházíme z americké tradice, kdy je podobná výzva takovou třešničkou na dortu. Do restaurace pak přicházejí party kamarádů, vzájemně se hecují, občas se to někomu povede a příště přijdou zase," vysvětluje Zdeněk "Zed" Střížek, majitel pražské restaurace Bejzment, která vaří v přísně americkém duchu. 

Takto se jí obří hamburger

Burger nazvaný The Big Zee Hárt Atak si zatím objednaly asi dvě stovky lidí. "Přemohlo ho dvanáct," směje se Střížek, mimochodem organizátor pražského Burgerfestu.

Taky jsme zvolili metodu hecování a přemluvili k pokoření výzvy metrákového chlapa. Karel Augusta je hráčem amerického fotbalu z týmu Prague Black Panthers. Řekli byste, že do něj kilo a půl těžký "hambáč" spadne jako do popelnice.

Střížek nám dal nahlédnout i do kuchyně, jak burgerovou výzvu připravuje. "Melu přední hovězí. Ale pozor, když si to budete připravovat doma, melte maso, které má tak dvacet procent tuku, jinak bude burger suchý. Aby maso zůstalo šťavnaté, nesmí být úplně libové," vysvětluje.

Další výzvy?

Víte o dalších českých restauracích s podobnými výzvami v menu? Napište své tipy do diskuse u článku.

Další tajemství receptu si Střížek chrání jako oko v hlavě. Veškeré fígly si přinesl ze Spojených států amerických, kde devět let pracoval jako kuchař.

Konečný výsledek jsme prozradili už v titulku. Ale stojí za to podívat se, jak se fotbalista prokousával k poslednímu zbytku na talíři. "Škoda, zbývá už jen málo, to už ale nedám. Doma si dám možná ferneta, aby mi slehlo, a pak už mám jediný program - nejíst," pronesl na závěr hráč.

Autor:


Témata: kuchyně, Škoda, Vaření


Nejčtenější

Řez stavebním řešením pro rodinný dům
Druhá fáze Dešťovky je jednoduchá. Na dotaci dosáhnete i mimo oblasti sucha

Podle expertů se ministerstvo životního prostředí při vyhlašování druhé fáze programu Dešťovka „pochlapilo“ a připravilo velmi srozumitelné podmínky, které...  celý článek

Knihovna vznikla z nových bedýnek ze smrkového dřeva, natřené jsou vodou...
Proměna pokoje do mexického stylu. Svépomocí a s omezeným rozpočtem

Minimální náklady, zachování původního gauče na spaní a dobrý pocit z výsledku, to byly Lenčiny podmínky, když se jako majitelka jednopokojového bytu o...  celý článek

Jakmile se pohne voda třeba pohybem ryby, kriticky vyvážené boilies se pohybuje...
Jak dostat na háček zkušeného kapra. Ošálí ho kriticky vyvážená boilies

Pro kapraře jsou boilies standardem, jak nalákat na háček ty největší kousky. V některých vodách, kde jsou mraky rybářů, jsou však už tak zkušení a chytří, že...  celý článek

Miloslav Jirků z Biologického centra Akademie věd ČR instaluje hmyzí hotel.
K Milovicím se vracejí divoké včely. Pomáhat jim začaly i hmyzí hotely

Divoké včely, tedy další klíčová skupina živočichů se pomalu vrací do rezervace velkých kopytníků v bývalém vojenském prostoru Milovice. Pastva divokých koní,...  celý článek

Hroch Karl Wilhelm po příjezdu do dvorské zoo zkoušel nový výběh se staršími...
Dvorská zoo přišla o mladého hrocha. Uhynul zřejmě po kousnutí od samice

V zoo ve Dvoře Králové nad Labem uhynul dvouletý samec hrocha Karl Wilhelm. Utrpěl zranění v tříslech zadní nohy, kvůli němuž dostal otravu krve. Hodně toho...  celý článek

Další z rubriky

25 ks předvařených krevet, na marinádu: 3 stroužky česneku, lžíce šafránu, hrst...
HLASUJTE: Ohodnoťte nejlepší recepty a vyberte výherce grilu

Během června a července jste posílali své fotky s recepty grilovaných jídel. Připravili jsme pro vás galerii fotografií, které prošly do dalšího kola. Nyní...  celý článek

V sobotu se konal za obrovského zájmu festival Náplavka Street Food na...
Inspirace z ulice: 10 jídel, která na dovolené rozhodně ochutnejte

Takzvaný streetfood se pomalu usazuje už i u nás, ale pouliční gastronomie je tady teprve v začátcích. Podívejte se s námi na deset v zahraničí typických...  celý článek

Knihovna vznikla z nových bedýnek ze smrkového dřeva, natřené jsou vodou...
Proměna pokoje do mexického stylu. Svépomocí a s omezeným rozpočtem

Minimální náklady, zachování původního gauče na spaní a dobrý pocit z výsledku, to byly Lenčiny podmínky, když se jako majitelka jednopokojového bytu o...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.