VIDEO: Kdo sní za hodinu kilový hamburger? Chlap jako hora to nezvládl

  • 223
Je to výzva. Kilogram mletého hovězího a k tomu půl kila housky, dalších ingrediencí a oblohy. Kdo takový hamburger spořádá do hodiny, má ho zadarmo.

"Vycházíme z americké tradice, kdy je podobná výzva takovou třešničkou na dortu. Do restaurace pak přicházejí party kamarádů, vzájemně se hecují, občas se to někomu povede a příště přijdou zase," vysvětluje Zdeněk "Zed" Střížek, majitel pražské restaurace Bejzment, která vaří v přísně americkém duchu. 

Takto se jí obří hamburger

Burger nazvaný The Big Zee Hárt Atak si zatím objednaly asi dvě stovky lidí. "Přemohlo ho dvanáct," směje se Střížek, mimochodem organizátor pražského Burgerfestu.

Taky jsme zvolili metodu hecování a přemluvili k pokoření výzvy metrákového chlapa. Karel Augusta je hráčem amerického fotbalu z týmu Prague Black Panthers. Řekli byste, že do něj kilo a půl těžký "hambáč" spadne jako do popelnice.

Střížek nám dal nahlédnout i do kuchyně, jak burgerovou výzvu připravuje. "Melu přední hovězí. Ale pozor, když si to budete připravovat doma, melte maso, které má tak dvacet procent tuku, jinak bude burger suchý. Aby maso zůstalo šťavnaté, nesmí být úplně libové," vysvětluje.

Další výzvy?

Víte o dalších českých restauracích s podobnými výzvami v menu? Napište své tipy do diskuse u článku.

Další tajemství receptu si Střížek chrání jako oko v hlavě. Veškeré fígly si přinesl ze Spojených států amerických, kde devět let pracoval jako kuchař.

Konečný výsledek jsme prozradili už v titulku. Ale stojí za to podívat se, jak se fotbalista prokousával k poslednímu zbytku na talíři. "Škoda, zbývá už jen málo, to už ale nedám. Doma si dám možná ferneta, aby mi slehlo, a pak už mám jediný program - nejíst," pronesl na závěr hráč.