Největší Čechem ulovená ryba: marlin z Atlantiku vážil 411 kilogramů

Český rybář David Kočí v atlantickém oceánu jižně od ostrova Sao Vicente v Kapverdské republice ulovil třetí největší rybu chycenou letos na celém světě. Čeští rybáři tak vstoupili do světové extraligy v rybářské disciplíně zvané Big Game Fishing.

Predátor druhu Atlantic Blue Marlin vážil 906 liber, tedy 411 kilogramů. Osmatřicetiletý David Kočí z Havlíčkova Brodu ho zdolával téměř tři hodiny. I když je posádka i samotný rybář zastáncem metody „chyť a pusť“, velká ohrožená ryba bohužel souboj nepřežila. 

Nicméně i proto mohla být přesně zvážena a změřena. Maso pak bylo rozděleno na rybím trhu mezi místní rodiny.

Mezi Afrikou a Jižní Amerikou

Není mnoho míst na světě, která mohou téměř zaručit, že se potkáte s velkým marlinem „tváří v tvář“. Jedno z těchto mála míst jsou Kapverdy. Seskupení několika ostrovů asi 500 kilometrů západně od afrického Dakaru omývají hluboké vody Atlantického oceánu. A právě do těchto vod, bohatých na potravu pro tyto velké predátory, míří každoročně mnoho sportovních rybářů z celého světa splnit si svůj sen.

Jako základna slouží město Mindelo na ostrově Sao Vicente. Právě ve vodách obklopující tento ostrov a další blízké ostrovy Santo Antao, Santa Luzia a Sao Nicolau je nejvyšší koncentrace trofejních marlinů (česky nesprávně „mečoun“/swordfish, jedná se však o jiný druh ryby ze stejné skupiny).

V Mindelu, kde je jediná marína na souostroví, kotví několik speciálních lodí, které si mohou rybáři najmout, včetně vybavení a zkušené posádky. Kapitáni těchto lodí mají bohaté zkušenosti z celého světa a svou práci dělají celý život. 

Své lodě vždy přesunou tam, kde je nejvyšší úspěšnost v lovu marlinů, na které se především zaměřují. Mnozí z nich se tak proto pyšní spoustou titulů o rekordním množství či velikosti ulovených ryb. A právě oni jsou zárukou, že rybář, který si je najme i s jejich lodí a vybavením, může zažít jedinečné chvíle při lovu.

Jak se tento obří marlin chytil

Standardně se za jedoucí lodí vláčí čtyři nebo šest nástrah (trolling). Jako nástrahy se používají plastovo-gumové chobotnice různé velikosti a barvy s pevným tělem. Zatímco gumový plandavý konec je v různých, mnohdy křiklavých barvách s třpytkami, samotné tělo je z průhledného plastu se středem většinou kovovo-šupinatého vzoru s velkýma očima. 

O big game

Rybářská disciplína zvaná Big Game Fishing se zaměřuje na ty největší ryby, víceméně predátory na vrcholu potravního řetězce. Asi nejtypičtějším zástupcem jsou marlini (modří, černí, pruhovaní), stejně jako různé druhy velkých tuňáků, plachetníci, žraloci, wahoo, a jiné dravé ryby. Hmotnost ryb se tedy počítá i na stovky kilogramů.

Nedílnou součástí je speciální vybavení (v pořizovací ceně v řádech set tisíc korun na loď), zkušená posádka a především dobrá loď, protože tyto ryby se nedají lovit ze břehu, ale v pohybu a ve větších hloubkách.

Nástrahy – chobotnice se mění dle vln či rychlosti tak, aby byly stále ponořeny těsně pod hladinou a svým tělem vzbuzovaly největší rozruch – rukáv bublin. Svou roli může hrát i intenzita slunečního světla a tedy i vizuální atraktivita barev a třpytek. Úkol nástrahy je tedy jednoduchý: přilákat marlina z hloubky.

Tento rekordní marlin byl uloven poměrně novou metodou Bait and Switch (něco jako navnaď a vyměň), která se intenzivněji praktikuje tak maximálně dva roky. Zkušení rybáři si po letech totiž uvědomili, že marlin používá víceméně dvě lovné strategie.

Zadní nástrahy – dvě plastové chobotnice se vláčí 40–50 metrů za lodí (od sebe navzájem 7–8 metrů). Tyto nástrahy jsou normálně opatřeny háky jako větší sumcový jednohák (asi 70 mm, ze silnějšího drátu 5 mm). Další dvě nástrahy – menší plastové chobotnice bez háků jsou vláčeny 15–20 metrů za lodí. Těm se říká „Teaser“ (něco jako lákadlo). Hladovější a agresivnější marlini většinou nástrahu moc nezkoumají a rovnou ji rychlým pohybem meče omráčí a následně spolknou. Tyto ryby tak obvykle „berou“ na zadní nástrahy.

Rozvážnější marlini nejdříve testují nástrahu Teaser kousek od lodi a vůbec se při tom nenechají rušit silnými motory lodi. A v ten okamžik se jim nahazuje připravený prut (velikost navijáku a prutu se volí dle velikosti ryby), kde je již nachystaná návnada s rybou (do té doby čeká v chladícím boxu pod rybářskou sedačkou). Potom často začne velké divadlo.

A pro zajímavost: na marliny dokonce jezdí na Kapverdy i muškaři, kdy se za lodí vláčí pouze například dva „teasery“ na jedné straně lodi, a na druhé je prostor pro „muškařské“ nahození pro přivábeného marlina.

Více zajímavostí o rybaření najdete v aktuálním vydání rybářského časopisu Kajman.

Autoři:

Nejčtenější

Správný řez švestek má jasná pravidla, nenechte se zmást mýty. 5 tipů na jarní péči

Jak na stříhání švestek, aby byly zdravé a dobře plodily? Zažité mýty o zimním a předjarním řezu jsou mylné. Většina švestek vyžaduje zcela jiný přístup, důležitý je jarní řez.

Třešeň to potřebuje jinak než ostatní. Řez se musí dělat hlavně s rozvahou

Třešně a višně patří mezi oblíbené ovocné stromy, ale jejich řez může být pro mnoho zahrádkářů výzvou. Jak a kdy správně stříhat třešeň? A potřebuje zvláštní péči, aby prosperovala?

Mnohem lepší než sladit je kafe lehce osolit. A „turka“ nepijte, radí virální barista

Premium

Pití kávy už se dávno neomezuje jen na rozpustnou a poctivého českého turka. Tu výběrovou přijalo Česko za svou a těší se velké oblibě. Zjistil to i Mojmír Štabla, který se rozhodl, že na sociálních...

Jarní údržba trávníku: Jak obnovit krásu našeho zeleného koberce

Jakmile se na jaře oteplí a příroda ožije, je čas věnovat pozornost našemu trávníku. Mnozí z nás obdivují krásné, zdravé trávníky v parcích, ale může být frustrující, když se doma setkáme s...

Zanedbaný řez broskvoně se projeví hned v létě. Plody se odstěhují do špičky

V našich klimatických podmínkách je náročné udržet broskvoně každý rok plodivé. Na rozdíl od jiných ovocných stromů vyžadují specifický řez a pečlivý přístup. Jak na jarní řez broskvoní? A jak...

Jarní řez je důležitý. Jak říznout do stromu a neuškodit, aby se zahojil

Někdy je nezbytné při stříhání stromu odstranit i silné větve. Jak ošetřit řez stromu, aby se rány rychle zahojily a byly chráněny před chorobami a škůdci?

1. dubna 2025

Pošlete fotku svého zvířecího mazlíčka a hrajte o skvělé ceny v dubnovém kole

Krásné jarní fotografie už se objevily v kole březnovém, teď je ovšem ideální příležitost je přebít. Ceny od značky PRO PLAN, s níž jsme pro vás dubnovou soutěž připravili, za to stojí. Bezpochyby...

1. dubna 2025

Foie gras si budete moci vychutnat bez výčitek, že trápíte husy a kachny

Foie gras jsou v mnoha částech světa považována za hříšnou pochoutku. Toto tučné jídlo je kontroverzní, protože se vyrábí z jater kachen nebo hus, které byly před porážkou krmeny násilím.

1. dubna 2025

Miláček na celý život. Naklonovat psa stojí milion, u některých to však není možné

Premium

Zaplatíme cokoli, jen ať je s námi aspoň ještě rok. Uzdravte ho, pomozte mu. Tohle slyší veterináři často. Je snaha prodlužovat psí život stejně jako ten lidský. „Když máte špičkového psa, klonování...

31. března 2025

Čtenáři vybrali nejroztomilejší mazlíčky března. Vyhráli gurmánské granule

Březnové hlasování o nejroztomilejší mazlíky skončilo a je jasné, kdo se bude radovat z kvalitního krmiva pro kočičí gurmány. Potěšeni mohou být i hlasující, čtyři šťastlivci vyhráli zajímavou knížku...

3. března 2025,  aktualizováno  31.3 14:26

Zanedbaný řez broskvoně se projeví hned v létě. Plody se odstěhují do špičky

V našich klimatických podmínkách je náročné udržet broskvoně každý rok plodivé. Na rozdíl od jiných ovocných stromů vyžadují specifický řez a pečlivý přístup. Jak na jarní řez broskvoní? A jak...

31. března 2025  6:30

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Deset tipů na aprílové žertíky, abyste se pobavili, nebo naopak nenachytali

Baví vás vymýšlet nečekané (nejen) aprílové vtipy? Podívejte se na zajímavosti o aprílu a na deset osvědčených tipů na žertíky, ke kterým potřebujete jen smysl pro humor a trochu představivosti.

31. března 2025

Zahradník nad ní zapláče, ale v kuchyni si tuto divokou zeleninu dopřejte

Je to křehoučká rostlinka, nebo se tak alespoň tváří. Ale tato jarní bylinka klame tělem, jde o úporný plevel. Jakmile bršlici zahlédne zahrádkář, oklepe se doslova hrůzou, jedna rostlina za rok...

31. března 2025

Jarní údržba trávníku: Jak obnovit krásu našeho zeleného koberce

Jakmile se na jaře oteplí a příroda ožije, je čas věnovat pozornost našemu trávníku. Mnozí z nás obdivují krásné, zdravé trávníky v parcích, ale může být frustrující, když se doma setkáme s...

31. března 2025

Třešeň to potřebuje jinak než ostatní. Řez se musí dělat hlavně s rozvahou

Třešně a višně patří mezi oblíbené ovocné stromy, ale jejich řez může být pro mnoho zahrádkářů výzvou. Jak a kdy správně stříhat třešeň? A potřebuje zvláštní péči, aby prosperovala?

30. března 2025

Otužilé milovnice slunce. Teď je nasejete a v létě máte rozkvetlou zahradu

Sníte o záplavě barevných květů na své zahradě? Pak nečekejte a svůj sen začněte uskutečňovat už nyní. Do půdy už bezpečně patří některé druhy letniček. Ačkoli nás do května zcela jistě čeká ještě...

30. března 2025

Mnohem lepší než sladit je kafe lehce osolit. A „turka“ nepijte, radí virální barista

Premium

Pití kávy už se dávno neomezuje jen na rozpustnou a poctivého českého turka. Tu výběrovou přijalo Česko za svou a těší se velké oblibě. Zjistil to i Mojmír Štabla, který se rozhodl, že na sociálních...

29. března 2025