Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Škoda nevařit, řekl si v sedmnácti a sepsal třetí nej prvotinu světa

aktualizováno 
Svoji kuchařskou múzu v podobě Jamieho Olivera objevil ve svých devíti letech, takže si v sedmnácti mohl dovolit napsat a vydat kuchařku plnou vlastnoručně vychytaných receptů. Ke každému přidal tip na písničku, kterou si k vaření a případně i konzumaci pustit. O víkendu za ni v Paříži převzal cenu v celosvětové prestižní soutěži Gourmand World Cookbook Awards 2013.

Martin Škoda se svou oceněnou prvotinou na sobotním vyhlášení výsledků celosvětové prestižní soutěže Gourmand World Cookbook Awards 2013 v Paříži (v rámci víkendového Paris Cookbook Fair) | foto: Smart Press

Martin Škoda, dnes osmnáctiletý autor kuchařky plné hudby, se ve finále celosvětové soutěže v prostorách pařížského nákupního centra s kongresovým a výstavním sálem Le Carrousel du Louvre utkal s autory z Německa, Grenady Hongkongu a USA a jeho knížka Škoda nevařit s podtitulem Kuchařka plná hudby (vydal Smart Press) získala třetí místo v kategorii nejlepších kuchařských prvotin, tedy "First Cookbook". A nebyla z Česka jediná oceněná. 

Galerie oceněných kuchařek

V kategorii Nejlepší japonská kuchařská kniha byla oceněna kniha Sushi - Doma krok za krokem. Na jejím vzniku se podílel šéf Pražského kulinářského institutu Roman Vaněk a šéfkuchař Marek Hora, který je členem World Sushi Skill Institute a umístil se v první desítce v mezinárodní soutěži v umění přípravy sushi.  

A mezi sedmi nejlepšími (na 4. až 5. místě) se v kategorii "Asian" umístila také kniha Shahafa Shabtaye Osm chutí Asie, opět z nakladatelství Smart Press. Autor není nikdo jiný než šéfkuchař oblíbené pražské restaurace SaSaZu, který se se čtenáři své kuchařky dělí nejen o recepty a postupy asijské kuchyně, ale také o příběhy, které se za nimi skrývají. Jednotlivé kapitoly se přitom věnují vždy jedné typické asijské surovině a jsou použity v receptech na saláty, polévky, hlavní jídla a dezerty či drinky. Nechybějí ani tipy, kde v Česku sehnat potřebné suroviny.

Mladé myšlení baví i v kuchyni. A nadšení pro věc se pozná

Hudební kuchařka

Škoda nevařit koupíte za 339 Kč na Knihy.iDNES.cz

Kniha Škoda nevařit je plná hudby a skvělých receptů, fotografií, rad a tipů, k...

"Takový úspěch jsem nečekal. Bylo pro mne ctí usednout v jednom sále s tolika významnými lidmi z oboru gastronomie z celého světa. Pro mne jako studenta, kuchaře-amatéra, bylo třetí místo něčím snovým a teď o víkendu se ten sen stal skutečností," řekl o svém působení v mezinárodní soutěži Martin Škoda.

Když knížku spolu s pražským vydavatelstvím Smart Press dával Martin dohromady, bylo mu sedmnáct. Čím dokázal zaujmout mezi autory ze 171 zemí světa? "Poté, co jsem na vlastní oči viděla ty stovky úžasných kuchařek, považuji třetí místo Martina Škody za neuvěřitelný úspěch jak pro Martina, tak pro naše nakladatelství," okomentovala výsledek Adéla Hálková, redaktorka nakladatelství Smart Press. 

Lahodný hruškový koláč s macsarpone podle Martina Škody (recept z kuchařky...
Fajnová domácí pizza podle Martina Škody (recept z kuchařky Škoda nevařit s...
Zabaione (kuchařka Škoda nevařit, Martina Škoda, Smart Press)

Podívejme se tedy na oceněnou kuchařskou prvotinu zblízka. Dobré jídlo Martin evidentně zbožňuje, odmítá používat náhražky a jeho recepty jsou poctivé. Popsané tak, že jednoduše navodí, kdy a jak daný recept oceníte, takže v jeho knize za sebou plynou kapitoly jako Jídla na cesty, Za velkou louží, Z mála hodně, Na stres a kocovinu, Party na grilu, London Calling či Základ vašeho úspěchu. Listování v kapitole Party na grilu ve vás vyvolá stejný absťák po letním grilování jako dnešní pohled z okna na šedivou a bílou utrápenou ulici.     

A nelze pominut hudební doporučení. Třeba k přípravě povzbuzující zázvorové limonády Martin navrhuje pustit si Chce se mi spát od Psích vojáků; prostě proč si v kuchyni neudělat pohodu a nevykašlat se na všechno? A když dostanete chuť na čokoládové muffiny, máte zvolit Toma Waitse a jeho Chocholate Jesus.  Na sedmnáctiletého kluka překvapivě zralý výběr, který baví bez ohledu na věk.

V kapitole Vyhrazeno pro dva najdete recepty zasvěcené intimním chvílím ve dvou, namátkou italský dezert ze žloutků, vína a cukru (zabaione) či hráškové rizoto s parmazánem a mátou. A mladík mazaně radí pustit k hovězímu na víně s krémovou bramborovou kaší She Wants od Metronomy. Která by odolala? Když kluk uvaří a pustí k tomu ještě takovouhle hudbu, ona chtít určitě bude.

A například k přípravě kuby s houbami si máte pustit nostalgické a legendární Muchomůrky bílé od Mejly Hlavsy. Zkuste to, opravdu je to zážitek. Jen se nesmíte nechat unést a do kuby použít houby jedlé. Pochopíte však, v čem spočívá kouzlo vaření s vybranou hudbou. Martinovi zřejmě jde o jakousi harmonii, chce nasytit tělo i ducha. Pokud vás baví a naplňuje radostí hudba i vaření, funguje to. Jestli to stejně cítila i kulinářská porota v Paříži, těžko říct.    

Nicméně nezbývá než všem třem knížkám a jejím autorům srdečně pogratulovat k úspěchu. Je to radost.

Autor:




Nejčtenější

Džungle v Holešovicích Prazelenina od letošního jara funguje přímo u Vltavy v...
Zelenina i sousedské vztahy se pěstují v komunitních zahradách

Komunitní zahrada Prazelenina v Holešovicích byla prvním místem svého druhu v Praze, aktuálně se jen přestěhovala. Dnes se trend propojování zahrádkaření a...  celý článek

Koupání slonů probíhá v zákulisí.
Respekt tváří v tvář sloním obrům i hubička od Mamuta. V zákulisí zoo

Mazlení. Tulení. Krmení. Hlazení. Roztomilá mláďátka a oddaná zvířátka. To vše v krásném prostředí uprostřed zeleně, vody, květin a exotické zvěře. Prostě...  celý článek

Nádherný úlovek z Náchodska.
Pochlubte se, jak u vás rostou. Nejlepší houbařské fotky odměníme

Čas hřibů je pro drtivou většinu nadšených houbařů tím nejkrásnějším obdobím v roce. Tedy pokud rostou, to je potom radost. Tu ovšem můžete mít i z fotoúlovků...  celý článek

S kváskem se nemusíte během dovolené rozloučit, lze ho upravit tak, abyste ho...
Chlebový kvásek na prázdninách. Jak ho uchovat během dovolené

Chystáte se na dovolenou nebo víte, že teď nebudete mít čas péct tak často? Sklenici s kváskem nevyhazujte, je totiž několik možností, jak ho udržet v dobré...  celý článek

Mláďata nandu pampových v plzeňské zoologické zahradě.
V plzeňské zoo se vylíhli nandu pampoví, vajíčka vyseděl samec

Plzeňská zoologická zahrada může po třech letech slavit úspěšný odchov pštrosů nandu pampových. Na konci června se z vajíček vyklubala dvě mláďata.   celý článek

Další z rubriky

Černá zmrzlina je letos hit, ale na kozí farmě už ji připravují už od loňska.
Fénix z Vizovic předběhl dobu. „Černá zmrzlina“ je hit

Světová média v posledních týdnech pobláznila černá zmrzlina, fenomén letošního léta. Izraelský Jeruzalem Post o ní píše jako o hitu hlavního města Tel Avivu,...  celý článek

Ve vegetariánském řeznictví nenajdete běžné maso, ale jeho náhražky z rostlin.
Maso z rostlin ve vegetariánském řeznictví chutná jako to opravdové

To, že se některé masné výrobky jako buřty, salámy nebo párky mnohdy šidí a vyrábějí takřka bez masa, prokázal nejeden spotřebitelský test. Jsou ovšem „masa“,...  celý článek

Iveta Fabešová si na kvalitní zmrzlinu potrpí.
Poctivá zmrzlina může být levnější než z prášku, tvrdí cukrářka Fabešová

Chuťové rozdíly mezi průmyslově vyráběnou zmrzlinou v prášku a poctivou ze základních ingrediencí jsou propastné. Přitom výrobní cena té poctivé vůbec nemusí...  celý článek

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.