Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Farmáři mohou nově porážet mladé hovězí kusy a jeleny přímo na farmě

  11:37aktualizováno  11:37
Dlouhodobou tradici má v Česku především klasická zabíjačka prasat. Pro svou potřebu mohou lidé doma porážet také králíky, nutrie, ovce, kozy, slepice a jinou drůbež. A nově i mladý skot do dvou let a jeleny.
Typická domácí zabijačka prasete. Ilustrační foto

Typická domácí zabijačka prasete. Ilustrační foto | foto: Profimedia.cz

Po nahlášení plánované porážky veterinářům mohou od začátku nového roku porážet pro vlastní potřebu zvířata mladší dvou let na svých farmách nejen chovatelé skotu, ale i jelenů či daňků. Umožňuje jim to novela veterinárního zákona, díky které by měli farmáři finančně uspořit a sníží se jim administrativa. 

Provozovatelům jatek se to nelíbí, ale farmáři jsou spokojeni

Senátoři chtěli možnost domácích porážek ze zákona vypustit, poslanci je ale přehlasovali. Senátoři argumentovali hlavně hygienickými riziky, proti zákonu brojili také provozovatelé jatek. Maso z těchto porážek podle nich nebude sloužit jen pro vlastní spotřebu rodin farmářů, ale ti je prý budou dále načerno prodávat.

Chovatelé kritiku označili za lobbistickou propagandu velkých zpracovatelských podniků, kterým hrozí finanční ztráta za placené porážky na jatkách.

Každopádně platí dál, že domácí porážky nejsou povoleny u skotu staršího dvou let a u koní. Tato zvířata vždy musí porazit odborníci na jatkách, chovatel si následně může vzít maso pro svou potřebu domů.

I domácí porážky mají jasně stanovená pravidla

Pro vlastní potřebu mohou od 1. ledna 2012 chovatelé porážet zvířata do dvou

Pro vlastní potřebu mohou od 1. ledna 2012 chovatelé porážet zvířata do dvou let přímo na farmě, nemusí na jatka. Na ilustračním snímku plemeno charolais, oblíbené masné plemeno.

Chovatel musí podle nové podoby zákona nahlásit každou domácí porážku skotu a jelenovité zvěře sedm dní předem krajské veterinární správě. Musí splnit také další veterinární předpisy. "To znamená, že musí dbát zásad welfare. Zvíře určené k porážce nesmí být týráno, proto je dobré se v tomto ohledu spolehnout na profesionálního řezníka," upozornil mluvčí Státní veterinární správy Josef Duben.

Ředitel Státní veterinární správy Milan Malena loni připustil, že už před legislativních změnou se maso z černých porážek dostávalo na trh. Pokud však jde o prodej masa na trzích a v tržnicích, kde ho kontroluje SVS, jsou podle něj inspektoři schopni ve svých databázích dohledat a zkontrolovat původ masa, z jakého je zvířete i od kterého chovatele pochází.

Autor:




Nejčtenější

Chcete si třeba příští neděli udělat krásnou předjarní rodinnou snídani?...
Bylinky na okně do týdne: petrželová nať z odřezků, řeřichová ze semen

Celoročně dostupné čerstvé bylinky i ovoce nám daly zapomenout na to, jak vlastně vitamíny během zimy zajišťovaly naše maminky a babičky před dvaceti lety. Na...  celý článek

Za podivným chováním rybičky byl nádor.
Zlaté rybce vyoperovali nádor. Byla zmatená a plavala pozpátku

Dvacetiletá zlatá rybka už dlouho překonávala průměrný věk svého druhu a byla stále čilá a zdravá. Až v poslední době změnila své chování a lékař objevil...  celý článek

Zdeněk Pohlreich
VIDEO: Pohlreich odhalil, jak lze špičkovou kuchyni zabít arogancí

Exkluzivní francouzská kuchyně pro lidové masy od kuchaře, který si je až arogantně vědom svého umění. K tomu naškrobení číšníci v bílých rukavičkách, to vše...  celý článek

Ruka nemusí dělat nic jiného, než přesouvat kelímek od kávovaru k zákazníkovi....
První robotická kavárna v San Francisku připraví až 200 šálků za hodinu

Startup Cafe X otevřel první kavárnu, kde nebude obsluhovat barista, ale robotická ruka. Rameno průmyslového robota připraví zákazníkovi do kelímku s sebou...  celý článek

opylovací robot
Polím chybí včely k opylování. Vědci místo nich chtějí nasadit drony

Japonští vědci začali zkoušet miniaturní drony, které by mohly pomoci včelstvům opylovat louky a pole. Stroje by mohly brázdit pole a přenášet pyl z rostliny...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.