Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Před zimou odvzdušněte radiátory. Až udeří mrazy, nebudete trpět

aktualizováno 
V současné době jedou kotle na minimální výkon, byt stačí jen jemně zavlažit. Jakmile se však teploty posunou pod nulu, projeví se, zda jste přípravě otopného systému věnovali dost pozornosti. Hlavně nezapomeňte odvzdušnit radiátory.

Někdy stačí špatně fungující radiátory jen odvzdušnit a je teplo. | foto: Marek Burza

Většinou se vzduch dostane do otopné soustavy při dopouštění vody do topného okruhu. „Příčinou však může být i nevhodný materiál rozvodu potrubí nebo netěsnost v systému,“ vysvětluje Martin Preclík ze společnosti Korado. Voda obsahuje bublinky vzduchu, který se pak vylučuje, což může trvat celé dny. Výsledkem je, že radiátor netopí nebo topí jen částečně.

Obecně se to týká těles, které jsou v domě nejvýš. Příkladem jsou horní byty v panelovém domě. Tam to patří prakticky ke každoročním povinnostem. Problém to může být například v bytových domech, kde jsou nainstalované poměrové měřiče tepla. Pokud takový měřič odečítá teplo v místě, kde radiátor topí, ale celkově dává tepla málo, protože netopí až nahoru, mohou se obyvatelé právem cítit poškozeni. Zvláště u trubkových radiátorů.

Jak na radiátor

Zdánlivě taková drobnost jako je odvzdušnění radiátoru vyvolává mezi uživateli velké emoce. Přečtěte si o tom, jak se různí lidé vypořádávají s tímto problémem zde.

Problém může být i v tom, že radiátory mohou být podle ztrát objektu spočítané přesně, ale když nedotápějí, je v takovém bytě zima. V obdobích přechodových teplot se to nepozná, ale jakmile klesnou teploty výrazně pod nulu, může nastat problém.

První věc, kterou by měl udělat člověk, jenž má doma kotel, je natlakovat otopný systém na předepsaný tlak. Obvykle to bývá hodnota kolem 1,5 baru, záleží na tom, co předepisuje výrobce kotle. Je třeba počítat s tím, že s napuštěnou vodou se do systému dostane vzduch.

Pak je třeba počkat, až se vzduch vyloučí z vody a vytvoří bublinu v radiátoru. Tu odvzdušnit. Tím následně poklesne tlak, takže je opět třeba dopustit vodu, opět počkat a odvzdušnit. Takto postupně se dostat do ideálního stavu, kdy všechny radiátory hřejí po celé ploše.

Většinou jsou v domě radiátory, které se zavzdušňují nejvíce, buď to bývá v nejvyšším místě, někdy se však stane, že potrubí nebývá úplně správně provedené a pak se vzduch shromažďuje i na jiném místě. Každopádně je třeba trpělivě postupně procházet jeden radiátor za druhým a odvzdušňovat je tak, aby z ventilu tekla voda nepřerušovaným proudem.

„Někdy tato činnost může trvat i týdny, proto je potřeba obrnit se trpělivostí. V některých případech však nelze postupovat takto jednoduše a jestliže problém se zavzdušněním systému přetrvává, obraťte se na odborníka,“ dodává Preclík.

Autor:




Nejčtenější

Online festival Země na talíři: Válka osiv (trailer)
Baví vás jídlo? Filmaři zdokumentovali, jak se dostává na váš stůl

Pokud vás zajímá, jak může jídlo - i to, co jíte právě vy - globálně měnit svět k lepšímu nebo k horšímu, máte jedinečnou možnost si o tom udělat ucelenou...  celý článek

Ani ne dvouletý stafbulík Shadow kočičí exkrementy miluje, sbírá je po zahradě....
Když chodí váš pes hodovat do kočičího záchodu, měli byste to řešit

V nejedné domácnosti se sejde pes s kočkou a na venkově stačí, když vám chodí na zahradu kočka od sousedů a záliba psů v požírání kočičích hovínek může mít...  celý článek

Ajabu je nesmírně komunikativní a návštěvníci ho přitahují jako magnet. U skla...
VIDEO: Malý Ajabu je asi největší ďáblík z pražských gorilích mláďat

Je mu osm měsíců, vlastně je to takové batole. Matka Shinda ho sice stále sleduje, ale jinak je gorilí kluk Ajabu poměrně samostatný a nebojácný chlapík. Do...  celý článek

Kdybychom těsto nechali déle zrát, byly by bubliny ve střídce větší.
Triky pro snadné pečení chleba: sledujte bubliny a pečte ho v hrnci

Několikrát se mi chleba povedl, ale v poslední době ne a ne docílit nadýchanosti. Už se mi doma smějí, píše čtenářka Markéta. Přitom peče jen obyčejný chleba z...  celý článek

Standardní balení, které by mělo vydržet zacházení na poště.
Lahev s vínem se vejde do schránky. Už nemusíte čekat na pošťáka

Parta nadšenců si oblíbila zásilkový prodej kvalitních vín přímo do domu. Jenže to musí být někdo doma, když chodí pošťák. Proto vymysleli lahve tak ploché,...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je součástí koncernu AGROFERT ovládaného Ing. Andrejem Babišem.