Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Před zimou odvzdušněte radiátory. Až udeří mrazy, nebudete trpět

aktualizováno 
V současné době jedou kotle na minimální výkon, byt stačí jen jemně zavlažit. Jakmile se však teploty posunou pod nulu, projeví se, zda jste přípravě otopného systému věnovali dost pozornosti. Hlavně nezapomeňte odvzdušnit radiátory.

Někdy stačí špatně fungující radiátory jen odvzdušnit a je teplo. | foto: Marek Burza

Většinou se vzduch dostane do otopné soustavy při dopouštění vody do topného okruhu. „Příčinou však může být i nevhodný materiál rozvodu potrubí nebo netěsnost v systému,“ vysvětluje Martin Preclík ze společnosti Korado. Voda obsahuje bublinky vzduchu, který se pak vylučuje, což může trvat celé dny. Výsledkem je, že radiátor netopí nebo topí jen částečně.

Obecně se to týká těles, které jsou v domě nejvýš. Příkladem jsou horní byty v panelovém domě. Tam to patří prakticky ke každoročním povinnostem. Problém to může být například v bytových domech, kde jsou nainstalované poměrové měřiče tepla. Pokud takový měřič odečítá teplo v místě, kde radiátor topí, ale celkově dává tepla málo, protože netopí až nahoru, mohou se obyvatelé právem cítit poškozeni. Zvláště u trubkových radiátorů.

Jak na radiátor

Zdánlivě taková drobnost jako je odvzdušnění radiátoru vyvolává mezi uživateli velké emoce. Přečtěte si o tom, jak se různí lidé vypořádávají s tímto problémem zde.

Problém může být i v tom, že radiátory mohou být podle ztrát objektu spočítané přesně, ale když nedotápějí, je v takovém bytě zima. V obdobích přechodových teplot se to nepozná, ale jakmile klesnou teploty výrazně pod nulu, může nastat problém.

První věc, kterou by měl udělat člověk, jenž má doma kotel, je natlakovat otopný systém na předepsaný tlak. Obvykle to bývá hodnota kolem 1,5 baru, záleží na tom, co předepisuje výrobce kotle. Je třeba počítat s tím, že s napuštěnou vodou se do systému dostane vzduch.

Pak je třeba počkat, až se vzduch vyloučí z vody a vytvoří bublinu v radiátoru. Tu odvzdušnit. Tím následně poklesne tlak, takže je opět třeba dopustit vodu, opět počkat a odvzdušnit. Takto postupně se dostat do ideálního stavu, kdy všechny radiátory hřejí po celé ploše.

Většinou jsou v domě radiátory, které se zavzdušňují nejvíce, buď to bývá v nejvyšším místě, někdy se však stane, že potrubí nebývá úplně správně provedené a pak se vzduch shromažďuje i na jiném místě. Každopádně je třeba trpělivě postupně procházet jeden radiátor za druhým a odvzdušňovat je tak, aby z ventilu tekla voda nepřerušovaným proudem.

„Někdy tato činnost může trvat i týdny, proto je potřeba obrnit se trpělivostí. V některých případech však nelze postupovat takto jednoduše a jestliže problém se zavzdušněním systému přetrvává, obraťte se na odborníka,“ dodává Preclík.

Autor:




Nejčtenější

Jakub Vágner s Antonínem Beckem
Háčky bez protihrotů zraní ryby daleko více než s hrotem, tvrdí rybář

V dalším dílu pořadu S Jakubem na rybách se rybář Jakub Vágner vypravil s kamarádem Antonínem Beckem na jezero Za Valem lovit kapry ze břehu. Když konečně...  celý článek

Vakoveverka létavá
Žena vycvičila 17 létajících veverek. Musíte si s nimi hlavně hrát, tvrdí

Nurmaya Sari Siregar z malajsijského Kuala Lumpur má neobvyklého koníčka. Chová vakoveverky létavé a dokázala je tak vycvičit, že ji poslouchají na slovo....  celý článek

Další z rubriky

Rybí karbanátky s kari omáčkou
Perfektní rybí karbanátek. Asijská kuchyně snadno a rychle u vás na grilu

Rybí karbanátky jsou velmi populární v asijské kuchyni. Zdeněk Pohlreich v dalším díle pořadu Rozpal to, šéfe! ukázal, že jejich příprava je neuvěřitelně...  celý článek

Kuskus s grilovanou zeleninou
VIDEO: Na grilu lehce uděláte i kuskus. Koření nechejte teplem rozvonět

Kuchař Zdeněk Pohlreich se v dalším dílu Rozpal to, šéfe! rozhodl uvařit pro modelky a tomu přizpůsobil i skladbu receptů připravovaných na grilu. Ukáže, jak...  celý článek

Tvarohové knedlíky s jahodami
Tvarohové knedlíky s jahodami oživují vzpomínky na prázdniny u babičky

Tvarohové knedlíky v sobě spojují dvě naše úžasné suroviny – tvaroh a první jahody v sezoně. A také vzpomínky na prázdniny u babičky a mocné hyperglykemické...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.