Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Ohromte společnost netradičními silvestrovskými jednohubkami

aktualizováno 
Vyzkoušeli jsme jednohubky z kuchařky Nigelly Lawsonové, které se říká Jamie Oliver v sukních a která ho dotahuje v popularitě. I když počtem prodaných knížek mu zatím konkurovat nemůže.

Slavnostní silvestrovský stůl | foto: Profimedia.cz

V kuchařce Vánoce s Nigellou od Nigelly Lawsonové jsme objevili tipy na skvělé dobrůtky, které lahodí i českým jazýčkům. Britská kuchyně je totiž přece jen rozdílná.

Kuchařka nese podtitul sváteční pokrmy pro rodinu a přátele a nabízí inspiraci pro náročnější vaření, až na výjimky žádné pětiminutovky. Pokud chystáte hostinu pro osm přátel, najdete přesně dimenzované menu. V knize ale není žádný řízek či kapr, většina knihy "zalahodí" spíše britským strávníkům. Krocan, vánoční pudink, koňakové máslo, mince pie...

I když se kniha jmenuje Vánoce s Nigellou, nechybí v ní ani tipy na silvestrovské občerstvení. Například návod na několik druhů jednohubek.

Netradiční krabí nebo pálivé sýrové crostini

Krabí crostini

Budete potřebovat: 1 jarní cibulka, 1 čerstvá červená chilli paprička bez semen, 300 g vařeného krabího masa, 60 ml zakysané smetany, svazeček čerstvého koriandru, 1/4 čajové lžičky sušeného oregana, 15 ml čerstvé limetové šťávy, 1 sáček kukuřičných chipsů.

Jednohubky nechybí na žádném silvestrovském stole

Jednohubky nechybí na žádném silvestrovském stole

Koriandr nasekejte, cibulku a chilli papričku nakrájejte nadrobno a pak v míse promíchejte s kousky krabího masa a ostatními přísadami. Lžičkou navršte na chipsy.

Sýrové crostiny

Budete potřebovat: 350 g čerstvého smetanového sýra, 152 ml zakysané smetany, 2 čajové lžičky sladké papriky, 30 g nakládaných a nakrájených jalapeňos, 1/2 čajové lžičky worcesterské omáčky, 200 g kukuřičných chipsů ochucených chilli.

Všechno smíchejte a vršte na chipsy. Kukuřičné chipsy koupíte v supermarketech v oddělení cizokrajných dobrot nebo v biopotravinách.

Vyzkoušeli jsme také chlebíčky s uzeným lososem. V créme fraiche (husté smetaně) jsme ho smíchali s trochou křenu, namazali jsme to na tmavý chléb, dozdobili lososem a brusinkami. Nigella doporučovala zdobit červeným zelím a svazečkem čerstvého kopru.

Mezi skvělé tipy na jednohubky patří také rolky z parmské šunky. Do plátků šunku zabalte sušené fíky potřené kozím sýrem. Chutnají báječně.

Koktejlové párky nebo křídla

Koktejlové párky s brusinkovo-sójovou glazurou jsou také vynikající a potěší i milovníky tradiční chuti uzenin, což jsme vyzkoušeli na vlastní rodině.

Koktejlové párky

Koktejlové párky

Stačilo jen smíchat 1 díl chilli omáčky s půl dílem brusinkové omáčky (my použili konzervované brusinky) a půl dílem sójové omáčky. Přidejte už jen lžíci tmavého cukru, šťávu z mandarinky a z limety a samozřejmě malé párečky.

Směsí zalijeme párky a dáme péct v troubě na 20-30  minut. Stejně můžeme připravit i kuřecí křídla, jen na ně potřebujeme delší dobu.

Jednoduchá žebra s bourbonem

Dalším osvědčeným pokrmem jsou žebra, populární pokrm z restaurací. Zkuste si je ale tentokrát připravit doma, není to složité. Naložte je do bourbonové glazury.

Pečená žebírka v bourbonové glazuře

Pečená žebírka v bourbonové glazuře

Budete potřebovat: 100 g tmavého třtinového cukru, 175 ml bourbonu, 2 lžíce sójové omáčky, 2 lžíce hořčice, 2 lžíce kečupu.

Žebra nalože do marinády, ideálně přes noc, poté pečte při 220 stupních asi hodinu. Nigella radí, že skvělé jsou pečené i vepřové klobásky. Britka je řadí do kategorie "večeře s olizováním prstů". Jen pozor, nám se při pečení spálil celý plech, použijte pečicí papír.

Sladké křehulky voní po arašídech

Z kuchařky jsem vybrala snad nejsnadnější recept na sladkost. Arašídové křehulky. Umělecké dílo s duší, jak mu Lawsonová říká, se bude hodit, až budete mít dost všech slaných brambůrků, navíc ho připravíte "vcukuletu".

Budete potřebovat: 200 g krystalového cukru, 60 ml vody, 150 g zlatého sirupu, 150 g arašídů, 1 a 1/2 lžičky vanilkového aroma (citlivé povahy zvolí raději pravou nadrcenou vanilku), 25 g změklého másla, 1 a 1/4 lžičky jedlé sody.

Poznámka: Zlatý sirup je vedlejší produkt při výrobě třtinového cukru, u nás může být někdy problém ho sehnat, občas bývá k dostání v síti Marks & Spencer. Někdo ho nahrazuje javorovým sirupem nebo medem.

Musíte pracovat rychle, radí kuchařka. Plech vymažte máslem. Cukr, vodu a sirup v pánvi přiveďte k varu. Prudce vařte 10 minut. Nigella upozorňuje, abyste se nelekli - v závěru se začne z plotny kouřit.

Poté vmíchejte do směsky arašídy, vanilkové aroma, máslo a sodu. Vznikne zlatohnědá, napěněná a lepkavá směs. A také velmi horká. Přelijte ji na plech, rozprostřete a nechte ztvrdnout. Poté rozlámejte na malé kousky a zobejte.

Kuchařčiny monology přitáhnou k plotně

Nigella přidává k receptům monology, které vás ale nalákají na pokrm. Popisuje nejen jak se k receptu dostala, ale i proč ho má ráda a jak ho ozvláštnit. V kuchařce jsou u každého receptu i skvělé tipy, co všechno z receptu lze připravit předem.

Recepty pocházejí z kuchařky Vánoce s Nigellou od Nigelly Lawson

Recepty pocházejí z kuchařky Vánoce s Nigellou od Nigelly Lawson

Zdlouhavý byl ale úvod, kdy zbytečně rozebírá historické aspekty vánočních svátků. Obešla bych se i bez dvoustránkových úvodníků k jednotlivým kapitolám, které nepřinášejí nic podstatného.

Nigellu znám hlavně jako královnu rychlé kuchyně. Naše silvestrovské tipy jsou výběrem toho nejjednoduššího z kuchařky, která obsahuje většinou náročnější recepty. Jak na suroviny, tak i na čas. Přesto z ní vstřebáte pro příští Vánoce skvělou atmosféru slavnostní kuchyně. A některé recepty využijete nejen o prosincových svátcích. Rozhodně ale ne v dietním lednovém období.

Autoři:




Nejčtenější

Ajabu je nesmírně komunikativní a návštěvníci ho přitahují jako magnet. U skla...
VIDEO: Malý Ajabu je asi největší ďáblík z pražských gorilích mláďat

Je mu osm měsíců, vlastně je to takové batole. Matka Shinda ho sice stále sleduje, ale jinak je gorilí kluk Ajabu poměrně samostatný a nebojácný chlapík. Do...  celý článek

Mršina, která zbyla po hodování vlků, je v zasněžené krajině spoutané mrazem...
VIDEO: Když sýkorky hodují na mršině, co zbyla po nočním lovu vlků

V lesích Podkarpatského vojvodství v Polsku se podařilo zachytit hodování sýkorek, nikoliv ovšem na krmítku. Aby přežily tuhou zimu, potřebují se pořádně...  celý článek

Kdybychom těsto nechali déle zrát, byly by bubliny ve střídce větší.
Triky pro snadné pečení chleba: sledujte bubliny a pečte ho v hrnci

Několikrát se mi chleba povedl, ale v poslední době ne a ne docílit nadýchanosti. Už se mi doma smějí, píše čtenářka Markéta. Přitom peče jen obyčejný chleba z...  celý článek

Z takového stolu by měl vegetarián radost.
Jaká strava je k půdě nejšetrnější? Vegani skončili až za vegetariány

Vezměte hektar půdy a zkuste z něj celý rok živit jednoho člověka. Podle amerického průzkumu na tom bude nejlíp ten, kdo odmítá maso, ale dá si mléčné výrobky...  celý článek

Ani ne dvouletý stafbulík Shadow kočičí exkrementy miluje, sbírá je po zahradě....
Když chodí váš pes hodovat do kočičího záchodu, měli byste to řešit

V nejedné domácnosti se sejde pes s kočkou a na venkově stačí, když vám chodí na zahradu kočka od sousedů a záliba psů v požírání kočičích hovínek může mít...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je součástí koncernu AGROFERT ovládaného Ing. Andrejem Babišem.