Ohromte společnost netradičními silvestrovskými jednohubkami - iDNES.cz
Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Ohromte společnost netradičními silvestrovskými jednohubkami

Vyzkoušeli jsme jednohubky z kuchařky Nigelly Lawsonové, které se říká Jamie Oliver v sukních a která ho dotahuje v popularitě. I když počtem prodaných knížek mu zatím konkurovat nemůže.

Slavnostní silvestrovský stůl | foto: Profimedia.cz

V kuchařce Vánoce s Nigellou od Nigelly Lawsonové jsme objevili tipy na skvělé dobrůtky, které lahodí i českým jazýčkům. Britská kuchyně je totiž přece jen rozdílná.

Kuchařka nese podtitul sváteční pokrmy pro rodinu a přátele a nabízí inspiraci pro náročnější vaření, až na výjimky žádné pětiminutovky. Pokud chystáte hostinu pro osm přátel, najdete přesně dimenzované menu. V knize ale není žádný řízek či kapr, většina knihy "zalahodí" spíše britským strávníkům. Krocan, vánoční pudink, koňakové máslo, mince pie...

I když se kniha jmenuje Vánoce s Nigellou, nechybí v ní ani tipy na silvestrovské občerstvení. Například návod na několik druhů jednohubek.

Netradiční krabí nebo pálivé sýrové crostini

Krabí crostini

Budete potřebovat: 1 jarní cibulka, 1 čerstvá červená chilli paprička bez semen, 300 g vařeného krabího masa, 60 ml zakysané smetany, svazeček čerstvého koriandru, 1/4 čajové lžičky sušeného oregana, 15 ml čerstvé limetové šťávy, 1 sáček kukuřičných chipsů.

Jednohubky nechybí na žádném silvestrovském stole

Koriandr nasekejte, cibulku a chilli papričku nakrájejte nadrobno a pak v míse promíchejte s kousky krabího masa a ostatními přísadami. Lžičkou navršte na chipsy.

Sýrové crostiny

Budete potřebovat: 350 g čerstvého smetanového sýra, 152 ml zakysané smetany, 2 čajové lžičky sladké papriky, 30 g nakládaných a nakrájených jalapeňos, 1/2 čajové lžičky worcesterské omáčky, 200 g kukuřičných chipsů ochucených chilli.

Všechno smíchejte a vršte na chipsy. Kukuřičné chipsy koupíte v supermarketech v oddělení cizokrajných dobrot nebo v biopotravinách.

Vyzkoušeli jsme také chlebíčky s uzeným lososem. V créme fraiche (husté smetaně) jsme ho smíchali s trochou křenu, namazali jsme to na tmavý chléb, dozdobili lososem a brusinkami. Nigella doporučovala zdobit červeným zelím a svazečkem čerstvého kopru.

Mezi skvělé tipy na jednohubky patří také rolky z parmské šunky. Do plátků šunku zabalte sušené fíky potřené kozím sýrem. Chutnají báječně.

Koktejlové párky nebo křídla

Koktejlové párky s brusinkovo-sójovou glazurou jsou také vynikající a potěší i milovníky tradiční chuti uzenin, což jsme vyzkoušeli na vlastní rodině.

Koktejlové párky

Stačilo jen smíchat 1 díl chilli omáčky s půl dílem brusinkové omáčky (my použili konzervované brusinky) a půl dílem sójové omáčky. Přidejte už jen lžíci tmavého cukru, šťávu z mandarinky a z limety a samozřejmě malé párečky.

Směsí zalijeme párky a dáme péct v troubě na 20-30  minut. Stejně můžeme připravit i kuřecí křídla, jen na ně potřebujeme delší dobu.

Jednoduchá žebra s bourbonem

Dalším osvědčeným pokrmem jsou žebra, populární pokrm z restaurací. Zkuste si je ale tentokrát připravit doma, není to složité. Naložte je do bourbonové glazury.

Pečená žebírka v bourbonové glazuře

Budete potřebovat: 100 g tmavého třtinového cukru, 175 ml bourbonu, 2 lžíce sójové omáčky, 2 lžíce hořčice, 2 lžíce kečupu.

Žebra nalože do marinády, ideálně přes noc, poté pečte při 220 stupních asi hodinu. Nigella radí, že skvělé jsou pečené i vepřové klobásky. Britka je řadí do kategorie "večeře s olizováním prstů". Jen pozor, nám se při pečení spálil celý plech, použijte pečicí papír.

Sladké křehulky voní po arašídech

Z kuchařky jsem vybrala snad nejsnadnější recept na sladkost. Arašídové křehulky. Umělecké dílo s duší, jak mu Lawsonová říká, se bude hodit, až budete mít dost všech slaných brambůrků, navíc ho připravíte "vcukuletu".

Budete potřebovat: 200 g krystalového cukru, 60 ml vody, 150 g zlatého sirupu, 150 g arašídů, 1 a 1/2 lžičky vanilkového aroma (citlivé povahy zvolí raději pravou nadrcenou vanilku), 25 g změklého másla, 1 a 1/4 lžičky jedlé sody.

Poznámka: Zlatý sirup je vedlejší produkt při výrobě třtinového cukru, u nás může být někdy problém ho sehnat, občas bývá k dostání v síti Marks & Spencer. Někdo ho nahrazuje javorovým sirupem nebo medem.

Musíte pracovat rychle, radí kuchařka. Plech vymažte máslem. Cukr, vodu a sirup v pánvi přiveďte k varu. Prudce vařte 10 minut. Nigella upozorňuje, abyste se nelekli - v závěru se začne z plotny kouřit.

Poté vmíchejte do směsky arašídy, vanilkové aroma, máslo a sodu. Vznikne zlatohnědá, napěněná a lepkavá směs. A také velmi horká. Přelijte ji na plech, rozprostřete a nechte ztvrdnout. Poté rozlámejte na malé kousky a zobejte.

Kuchařčiny monology přitáhnou k plotně

Nigella přidává k receptům monology, které vás ale nalákají na pokrm. Popisuje nejen jak se k receptu dostala, ale i proč ho má ráda a jak ho ozvláštnit. V kuchařce jsou u každého receptu i skvělé tipy, co všechno z receptu lze připravit předem.

Recepty pocházejí z kuchařky Vánoce s Nigellou od Nigelly Lawson

Zdlouhavý byl ale úvod, kdy zbytečně rozebírá historické aspekty vánočních svátků. Obešla bych se i bez dvoustránkových úvodníků k jednotlivým kapitolám, které nepřinášejí nic podstatného.

Nigellu znám hlavně jako královnu rychlé kuchyně. Naše silvestrovské tipy jsou výběrem toho nejjednoduššího z kuchařky, která obsahuje většinou náročnější recepty. Jak na suroviny, tak i na čas. Přesto z ní vstřebáte pro příští Vánoce skvělou atmosféru slavnostní kuchyně. A některé recepty využijete nejen o prosincových svátcích. Rozhodně ale ne v dietním lednovém období.

Autoři:
Načítají se informace o videu…

Krmítko v americkém Ohiu

Nejčtenější

Správný řez švestek má jasná pravidla, nenechte se zmást mýty. 5 tipů na jarní péči

Jak na stříhání švestek, aby byly zdravé a dobře plodily? Zažité mýty o zimním a předjarním řezu jsou mylné. Většina švestek vyžaduje zcela jiný přístup, důležitý je jarní řez.

Úžasní plastikoví modeláři excelovali na dalším ročníku Panthers Cup

Byl to už 14. ročník soutěže nejen v plastikovém modelářství Panthers Cup 2025. Pojďme se zaradovat spolu s nimi, protože na první pohled je úžasné vidět, co dokážou šikovné ruce modelářů, kreativita...

Jak ochočit slepice, aby byly přítulnější. Z některých uděláte i mazlíky

Pomazlit se s kočkou nebo se psem vám dává logiku, udělat totéž se slepicí vám přijde přitažené za vlasy? Nenechte se mýlit, i slepice k vám může přilnout, doprovázet vás po zahradě, přijít se...

Kdy a jak správně stříhat maliny. 5 tipů na jarní péči, které zaručeně fungují

Maliny jsou oblíbené ovoce, které najdeme na téměř každé zahrádce. Není divu. Ostružiník maliník je poměrně nenáročný na péči. Když se mu ale zahradník více věnuje, může se těšit na bohatší a sladší...

Mnohem lepší než sladit je kafe lehce osolit. A „turka“ nepijte, radí virální barista

Premium

Pití kávy už se dávno neomezuje jen na rozpustnou a poctivého českého turka. Tu výběrovou přijalo Česko za svou a těší se velké oblibě. Zjistil to i Mojmír Štabla, který se rozhodl, že na sociálních...

Otužilé milovnice slunce. Teď je nasejete a v létě máte rozkvetlou zahradu

Sníte o záplavě barevných květů na své zahradě? Pak nečekejte a svůj sen začněte uskutečňovat už nyní. Do půdy už bezpečně patří některé druhy letniček. Ačkoli nás do května zcela jistě čeká ještě...

30. března 2025

Mnohem lepší než sladit je kafe lehce osolit. A „turka“ nepijte, radí virální barista

Premium

Pití kávy už se dávno neomezuje jen na rozpustnou a poctivého českého turka. Tu výběrovou přijalo Česko za svou a těší se velké oblibě. Zjistil to i Mojmír Štabla, který se rozhodl, že na sociálních...

29. března 2025

Ledový kámen do Arktidy a stromoví humři. Pražská zoo zahájila sezonu

Pražská zoologická zahrada v sobotu slavnostně zahájila už 94. sezonu. Celodenní oslavy provází nejen kulturní program, ale také pro zahradu význačné události, včetně představení jedné novinky....

29. března 2025  14:12

10 nejčastějších chyb při péči o ovocné stromy. Neděláte je taky?

Přestože se pěstování ovocných stromů zdá velmi jednoduché, i zkušení zahrádkáři se mohou dopouštět chyb, které negativně ovlivní zdraví stromů a jejich úrodu. Pojďme se podívat na nejčastější z nich...

29. března 2025

Úžasní plastikoví modeláři excelovali na dalším ročníku Panthers Cup

Byl to už 14. ročník soutěže nejen v plastikovém modelářství Panthers Cup 2025. Pojďme se zaradovat spolu s nimi, protože na první pohled je úžasné vidět, co dokážou šikovné ruce modelářů, kreativita...

29. března 2025

Kdy a jak správně stříhat maliny. 5 tipů na jarní péči, které zaručeně fungují

Maliny jsou oblíbené ovoce, které najdeme na téměř každé zahrádce. Není divu. Ostružiník maliník je poměrně nenáročný na péči. Když se mu ale zahradník více věnuje, může se těšit na bohatší a sladší...

28. března 2025  6:36

Pronájem bytu 2+1 v ČB
Pronájem bytu 2+1 v ČB

Dobrovodská, České Budějovice - České Budějovice 5
14 000 Kč/měsíc

Baobab, symbol dlouhověkosti a vitality, je pro fotografy hvězdou hvězd

Baobab (Adansonia) je rod rostlin z čeledi slézovitých. Jsou to opadavé stromy s nápadně tlustými kmeny a s dlanitě složenými listy, rostoucí v oblastech s obdobím sucha. Baobaby se vyskytují na...

28. března 2025

Sezonu Zoo Praha otevřou „stromoví humři“. Obří strašilky, co se sedmkrát svlékají

Poslední březnovou sobotu Zoo Praha při příležitosti zahájení 94. sezony svým návštěvníkům představí nejmohutnější nelétavý hmyz na světě – strašilky humří. Možnost spatřit tyto tvory na vlastní oči...

28. března 2025

Správný řez švestek má jasná pravidla, nenechte se zmást mýty. 5 tipů na jarní péči

Jak na stříhání švestek, aby byly zdravé a dobře plodily? Zažité mýty o zimním a předjarním řezu jsou mylné. Většina švestek vyžaduje zcela jiný přístup, důležitý je jarní řez.

27. března 2025

Pražská stříbrná Zahrada roku vdechla život nové cimrmanovské legendě

Úplně na počátku byla prvorepubliková vila na pražských Vinohradech, jejíž proměnu dostal do rukou architekt Josef Pleskot. Právě on o novou podobu zahrady požádal Atelier zahradní a krajinářské...

27. března 2025

Krájíte si jablka na svačinku? Sviťte si na ně a budou jako čerstvá

I to nejchutnější jablko vypadá nepřitažlivě, pokud začne hnědnout. Vědci nyní objevili způsob, jak tomuto procesu zabránit. Výzkumníci zjistili, že když se na čerstvě nakrájená jablka svítí fialovým...

27. března 2025

Medvědi budou mít i dokonale izolovaný brloh. Arktidu otevřeme 2029, líčí Bobek

Premium

V metrové krychli z ledu je zamrazeno tisíc figurek medvěda ledního. Každá obsahuje čip pro jednorázový volný vstup do Zoo Praha. Ledová kostka postupně roztává a při troše štěstí si každý může vzít...

26. března 2025