Slavnostní silvestrovský stůl

Slavnostní silvestrovský stůl | foto: Profimedia.cz

Ohromte společnost netradičními silvestrovskými jednohubkami

  • 18
Vyzkoušeli jsme jednohubky z kuchařky Nigelly Lawsonové, které se říká Jamie Oliver v sukních a která ho dotahuje v popularitě. I když počtem prodaných knížek mu zatím konkurovat nemůže.

V kuchařce Vánoce s Nigellou od Nigelly Lawsonové jsme objevili tipy na skvělé dobrůtky, které lahodí i českým jazýčkům. Britská kuchyně je totiž přece jen rozdílná.

Kuchařka nese podtitul sváteční pokrmy pro rodinu a přátele a nabízí inspiraci pro náročnější vaření, až na výjimky žádné pětiminutovky. Pokud chystáte hostinu pro osm přátel, najdete přesně dimenzované menu. V knize ale není žádný řízek či kapr, většina knihy "zalahodí" spíše britským strávníkům. Krocan, vánoční pudink, koňakové máslo, mince pie...

I když se kniha jmenuje Vánoce s Nigellou, nechybí v ní ani tipy na silvestrovské občerstvení. Například návod na několik druhů jednohubek.

Netradiční krabí nebo pálivé sýrové crostini

Krabí crostini

Budete potřebovat: 1 jarní cibulka, 1 čerstvá červená chilli paprička bez semen, 300 g vařeného krabího masa, 60 ml zakysané smetany, svazeček čerstvého koriandru, 1/4 čajové lžičky sušeného oregana, 15 ml čerstvé limetové šťávy, 1 sáček kukuřičných chipsů.

Jednohubky nechybí na žádném silvestrovském stole

Koriandr nasekejte, cibulku a chilli papričku nakrájejte nadrobno a pak v míse promíchejte s kousky krabího masa a ostatními přísadami. Lžičkou navršte na chipsy.

Sýrové crostiny

Budete potřebovat: 350 g čerstvého smetanového sýra, 152 ml zakysané smetany, 2 čajové lžičky sladké papriky, 30 g nakládaných a nakrájených jalapeňos, 1/2 čajové lžičky worcesterské omáčky, 200 g kukuřičných chipsů ochucených chilli.

Všechno smíchejte a vršte na chipsy. Kukuřičné chipsy koupíte v supermarketech v oddělení cizokrajných dobrot nebo v biopotravinách.

Vyzkoušeli jsme také chlebíčky s uzeným lososem. V créme fraiche (husté smetaně) jsme ho smíchali s trochou křenu, namazali jsme to na tmavý chléb, dozdobili lososem a brusinkami. Nigella doporučovala zdobit červeným zelím a svazečkem čerstvého kopru.

Mezi skvělé tipy na jednohubky patří také rolky z parmské šunky. Do plátků šunku zabalte sušené fíky potřené kozím sýrem. Chutnají báječně.

Koktejlové párky nebo křídla

Koktejlové párky s brusinkovo-sójovou glazurou jsou také vynikající a potěší i milovníky tradiční chuti uzenin, což jsme vyzkoušeli na vlastní rodině.

Koktejlové párky

Stačilo jen smíchat 1 díl chilli omáčky s půl dílem brusinkové omáčky (my použili konzervované brusinky) a půl dílem sójové omáčky. Přidejte už jen lžíci tmavého cukru, šťávu z mandarinky a z limety a samozřejmě malé párečky.

Směsí zalijeme párky a dáme péct v troubě na 20-30  minut. Stejně můžeme připravit i kuřecí křídla, jen na ně potřebujeme delší dobu.

Jednoduchá žebra s bourbonem

Dalším osvědčeným pokrmem jsou žebra, populární pokrm z restaurací. Zkuste si je ale tentokrát připravit doma, není to složité. Naložte je do bourbonové glazury.

Pečená žebírka v bourbonové glazuře

Budete potřebovat: 100 g tmavého třtinového cukru, 175 ml bourbonu, 2 lžíce sójové omáčky, 2 lžíce hořčice, 2 lžíce kečupu.

Žebra nalože do marinády, ideálně přes noc, poté pečte při 220 stupních asi hodinu. Nigella radí, že skvělé jsou pečené i vepřové klobásky. Britka je řadí do kategorie "večeře s olizováním prstů". Jen pozor, nám se při pečení spálil celý plech, použijte pečicí papír.

Sladké křehulky voní po arašídech

Z kuchařky jsem vybrala snad nejsnadnější recept na sladkost. Arašídové křehulky. Umělecké dílo s duší, jak mu Lawsonová říká, se bude hodit, až budete mít dost všech slaných brambůrků, navíc ho připravíte "vcukuletu".

Budete potřebovat: 200 g krystalového cukru, 60 ml vody, 150 g zlatého sirupu, 150 g arašídů, 1 a 1/2 lžičky vanilkového aroma (citlivé povahy zvolí raději pravou nadrcenou vanilku), 25 g změklého másla, 1 a 1/4 lžičky jedlé sody.

Poznámka: Zlatý sirup je vedlejší produkt při výrobě třtinového cukru, u nás může být někdy problém ho sehnat, občas bývá k dostání v síti Marks & Spencer. Někdo ho nahrazuje javorovým sirupem nebo medem.

Musíte pracovat rychle, radí kuchařka. Plech vymažte máslem. Cukr, vodu a sirup v pánvi přiveďte k varu. Prudce vařte 10 minut. Nigella upozorňuje, abyste se nelekli - v závěru se začne z plotny kouřit.

Poté vmíchejte do směsky arašídy, vanilkové aroma, máslo a sodu. Vznikne zlatohnědá, napěněná a lepkavá směs. A také velmi horká. Přelijte ji na plech, rozprostřete a nechte ztvrdnout. Poté rozlámejte na malé kousky a zobejte.

Kuchařčiny monology přitáhnou k plotně

Nigella přidává k receptům monology, které vás ale nalákají na pokrm. Popisuje nejen jak se k receptu dostala, ale i proč ho má ráda a jak ho ozvláštnit. V kuchařce jsou u každého receptu i skvělé tipy, co všechno z receptu lze připravit předem.

Recepty pocházejí z kuchařky Vánoce s Nigellou od Nigelly Lawson

Zdlouhavý byl ale úvod, kdy zbytečně rozebírá historické aspekty vánočních svátků. Obešla bych se i bez dvoustránkových úvodníků k jednotlivým kapitolám, které nepřinášejí nic podstatného.

Nigellu znám hlavně jako královnu rychlé kuchyně. Naše silvestrovské tipy jsou výběrem toho nejjednoduššího z kuchařky, která obsahuje většinou náročnější recepty. Jak na suroviny, tak i na čas. Přesto z ní vstřebáte pro příští Vánoce skvělou atmosféru slavnostní kuchyně. A některé recepty využijete nejen o prosincových svátcích. Rozhodně ale ne v dietním lednovém období.