Čeští rybáři ulovili v Nizozemsku bájného okouna, delšího než 50 cm - iDNES.cz
Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Čeští rybáři ulovili v Nizozemsku bájného okouna, delšího než 50 cm

Okoun přes padesát centimetrů je naprostým extrémem. A právě takového se podařilo ulovit týmu rybářského časopisu Kajman v Nizozemsku během tréninku na červnové mistrovství světa v lovu dravců z lodi.
Fotogalerie4

Radek Filip a okoun s délkou 51 cm a hmotností 2,1 kg | foto: Archiv časopisu Kajman

V zimě se u nás bohužel nesmějí chytat okouni na umělé vláčecí nástrahy. Tým časopisu Kajman proto minulý týden vyrazil do Nizozemska, kde jsou dravci hájeni až od 1. dubna. Tato výprava měla být zároveň prvním tréninkem Radka Filipa a jeho týmových parťáků na letošní mistrovství světa v lovu dravců z lodi World Predator Classic, kde naši zemi budou reprezentovat.

Šampionát se koná od 28. června do 2. července 2016 na obrovských přehradách Haringvliet a Hollands Diep. Každá z těchto přehrad je takřka tak velká jako naše největší nádrž Lipno. Závodit se bude na celé ploše těchto vod.

„První pohled na tyto přehrady byl skoro až děsivý. Valily se do nich vody rozvodněného Rýna. Přestože foukal pouze mírný vítr, po hladině se hnaly velké vlny, které ještě zvětšovaly obrovské nákladní lodě, které tu neustále křižovaly. Mezi nimi kličkovaly velké rychlé rybářské lodě se silnými motory, které u nás nemáte šanci spatřit a tady jsou standardem. Oproti nákladním šífům ale působily jako trpaslíci. Podobně jsme si připadali i my. Dobře jsme ale věděli, že tu jsou také jedni z největších dravců v Evropě, kvůli kterým jsme sem přijeli. Druhý den jsme se tak do nich naplno opřeli,“ říká Radek Filip.

Češi najezdili dlouhé kilometry a ryby se povedlo najít až okolo poledne. Na hraně zvedající se z 10 metrů si slušně zachytali candáty. Přesto následující den Češi v rámci průzkumu změnili místo. Loď dávali na vodu na sjezdu na druhém konci přehrady. Věnovali se lovu candátů a okounů vertikální přívlačí.

Okoun říční

Okoun říční zřejmě nikdy nebude naším nejpopulárnějším dravcem. Na to oproti jiným predátorům dorůstá příliš malých rozměrů. Ulovení jakéhokoli okouna nad 40 cm je považováno za velký úspěch a mnoho rybářů takovou rybu nikdy nechytilo.

Přes své menší rozměry je to však ryba, která některé rybáře fascinuje, a velký „pruháč“ navíc dovede na prutu pořádně zabojovat. Mnozí mají na okounech rádi i to, že i ti největší se dají chytat jak v silných dravcových měsících, jako jsou červen a září, tak v mnohem složitějším prosinci nebo únoru. Musíme se jen přizpůsobit taktikou.

Hodinu před polednem se začala zvedat intenzita větru, a tak odjeli rybařit do jedné z mála zátok, které tu jsou. Hned při prvním driftu přišel záběr těsně před tím, než se museli vyhýbat další rybařící lodi.

„Klepanec, který jsem dostal do prutu, se ničím neodlišoval od ostatních. I souboj byl podobný. Myslel jsem si, že zdolávám středně velkého candáta. Najednou ale parťák David Chalupka hlásil, že je to obrovský okoun. Rybu jsem neviděl, a tak jsem byl úplně v klidu. Poté co se nám okouna povedlo podebrat, jsem ho ale nechal ve vodě v podběráku a dlouhé minuty na něj s úžasem zíral. Ležel přede mnou okoun, v jehož existenci mnozí ani nevěří. Bájná padesátka plná jiker o přesných mírách 51 cm a 2,1 kg,“ komentuje Radek Filip.

Ve zbývajícím čase čtyřdenní výpravy chytili Češi i přes nepříznivé podmínky ještě poměrně hodně ryb včetně několika velkých okounů. Ale žádný z nich už tuto obrovskou jikernačku, pohybující se na samé hranici růstového maxima tohoto rybího druhu, podle očekávání nepřekonal.

Autor:
Načítají se informace o videu…

Krmítko v americkém Ohiu

Nejčtenější

Správný řez švestek má jasná pravidla, nenechte se zmást mýty. 5 tipů na jarní péči

Jak na stříhání švestek, aby byly zdravé a dobře plodily? Zažité mýty o zimním a předjarním řezu jsou mylné. Většina švestek vyžaduje zcela jiný přístup, důležitý je jarní řez.

Jak ochočit slepice, aby byly přítulnější. Z některých uděláte i mazlíky

Pomazlit se s kočkou nebo se psem vám dává logiku, udělat totéž se slepicí vám přijde přitažené za vlasy? Nenechte se mýlit, i slepice k vám může přilnout, doprovázet vás po zahradě, přijít se...

Medvědi budou mít i dokonale izolovaný brloh. Arktidu otevřeme 2029, líčí Bobek

Premium

V metrové krychli z ledu je zamrazeno tisíc figurek medvěda ledního. Každá obsahuje čip pro jednorázový volný vstup do Zoo Praha. Ledová kostka postupně roztává a při troše štěstí si každý může vzít...

Kdy a jak správně stříhat maliny. 5 tipů na jarní péči, které zaručeně fungují

Maliny jsou oblíbené ovoce, které najdeme na téměř každé zahrádce. Není divu. Ostružiník maliník je poměrně nenáročný na péči. Když se mu ale zahradník více věnuje, může se těšit na bohatší a sladší...

KVÍZ: Jak se vyznáte v řemeslnické hantýrce? Otestujte se a hrajte o ceny

Soutěž

Chce po vás řemeslník podat červíka nebo flanču? Logicky nerozumíte a v jeho očích jste neználek, který nerozumí základním věcem. Anebo s chápavým úsměvem porozumíte a podáte mu vždy přesně to, co...

Úžasní plastikoví modeláři excelovali na dalším ročníku Panthers Cup

Byl to už 14. ročník soutěže nejen v plastikovém modelářství Panthers Cup 2025. Pojďme se zaradovat spolu s nimi, protože na první pohled je úžasné vidět, co dokážou šikovné ruce modelářů, kreativita...

29. března 2025

Kdy a jak správně stříhat maliny. 5 tipů na jarní péči, které zaručeně fungují

Maliny jsou oblíbené ovoce, které najdeme na téměř každé zahrádce. Není divu. Ostružiník maliník je poměrně nenáročný na péči. Když se mu ale zahradník více věnuje, může se těšit na bohatší a sladší...

28. března 2025  6:36

Baobab, symbol dlouhověkosti a vitality, je pro fotografy hvězdou hvězd

Baobab (Adansonia) je rod rostlin z čeledi slézovitých. Jsou to opadavé stromy s nápadně tlustými kmeny a s dlanitě složenými listy, rostoucí v oblastech s obdobím sucha. Baobaby se vyskytují na...

28. března 2025

Sezonu Zoo Praha otevřou „stromoví humři“. Obří strašilky, co se sedmkrát svlékají

Poslední březnovou sobotu Zoo Praha při příležitosti zahájení 94. sezony svým návštěvníkům představí nejmohutnější nelétavý hmyz na světě – strašilky humří. Možnost spatřit tyto tvory na vlastní oči...

28. března 2025

Správný řez švestek má jasná pravidla, nenechte se zmást mýty. 5 tipů na jarní péči

Jak na stříhání švestek, aby byly zdravé a dobře plodily? Zažité mýty o zimním a předjarním řezu jsou mylné. Většina švestek vyžaduje zcela jiný přístup, důležitý je jarní řez.

27. března 2025

Pražská stříbrná Zahrada roku vdechla život nové cimrmanovské legendě

Úplně na počátku byla prvorepubliková vila na pražských Vinohradech, jejíž proměnu dostal do rukou architekt Josef Pleskot. Právě on o novou podobu zahrady požádal Atelier zahradní a krajinářské...

27. března 2025

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Krájíte si jablka na svačinku? Sviťte si na ně a budou jako čerstvá

I to nejchutnější jablko vypadá nepřitažlivě, pokud začne hnědnout. Vědci nyní objevili způsob, jak tomuto procesu zabránit. Výzkumníci zjistili, že když se na čerstvě nakrájená jablka svítí fialovým...

27. března 2025

Medvědi budou mít i dokonale izolovaný brloh. Arktidu otevřeme 2029, líčí Bobek

Premium

V metrové krychli z ledu je zamrazeno tisíc figurek medvěda ledního. Každá obsahuje čip pro jednorázový volný vstup do Zoo Praha. Ledová kostka postupně roztává a při troše štěstí si každý může vzít...

26. března 2025

Do plavek spolu se psem. Běhejte společně, prospěje to oběma

První jarní sluneční paprsky nás konečně zvou k delším procházkám a pohybu na čerstvém vzduchu. I proto je jaro obdobím, kdy se snažíme vrátit v zimě ztracenou kondici. Pozornost bychom ale měli...

26. března 2025

Domov i zahradu barevně a jarně naladí předpěstované modřence či hyacinty

Zima se nám se svými krátkými dny a chladnými nocemi někdy zdá nekonečná. Jara jsme se sice konečně dočkali, ale pokud na zahradě nemáme aspoň čemeřice nebo nějaké cibuloviny – a na podzim jsme žádné...

25. března 2025

Pinzeta místo příboru? Takové překvapení vás čeká v michelinské restauraci

Nebýt podrobného výkladu před každým chodem, člověk by často nepoznal, co právě jí. Extravagantní vzhled pokrmů doprovázejí neméně výstřední chutě – jednou úžasně harmonické, jindy zas vzrušující až...

25. března 2025

Česká příroda nabízí mnoho jedlého. Blogerka o dobré stravě i břišním mozku

Premium

Zdravá strava může být zábava, fantazie a zároveň dobrodružství objevování. Dokazuje to příběh Michaely Bratrychové (36). „Česká příroda nám toho nabízí strašně moc, ale většina z nás sbírá jen pár...

24. března 2025