Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Olivovník evropský (Olea europea)

  20:00aktualizováno  20:00
Olivovník nese světoznámé plody olivy, které jsou význačné pro středozemní kuchyni. Olivový olej je výborný k přípravě na pánvi i podávaný za studena k zeleninovému salátu.

Olivovník evropský (Olea europea) | foto: Profimedia.cz

ZÁKLADNÍ ÚDAJE:

Víte, že...

Olivový olej může být velmi prospěšný ve formě masky na vlasy na vysušené a poničené vlasy. Olivový olej nahřejte, aby byl teplý, ale ne horký. Při vysokých teplotách ztrácí své účinky. A vetřete jen do suchých vlasů. Nechte 20 minut působit (pro zvýšení účinku ještě vlasy zabalte do ručníku) a poté důkladně umyjte vlasovým šampónem.

Popis: Olivovník dosahuje až 10 metrů výšky. Je zařazen do čeledi olivovníkovité. Roste v oblasti Středozemního moře, odkud také pochází. Má velký rozvětvený a šedavý kmen, který nese mnoho větví obalených tuhými kopinatými listy. List je na líci šedozelený a na rubu stříbřitě bílý. Květy vykvétající v hroznech jsou drobné a jasně bílé. Plodem jsou malé oválné peckovice zvané olivy. Olivy jsou zprvu matně zelené, postupně červenají, až zcela ztmavnou a dostanou modrofialové zbarvení.

Stanoviště: Dobře prospívá v suché, propustné a vápenaté půdě s dostatkem tepla a světla.

Výskyt: Především oblast kolem Středozemního moře. Ovšem v současnosti je k zahlédnutí v dalších zemích světa jako jsou Chile, Peru, Sýrie nebo jižní Austrálie.

Léčivé účinky: Významné léčivé vlastnosti má olivový olej lisovaný za studena ze zralých plodů olivovníku. Užívá se vnitřně jako projímadlo a stimuluje vylučování žluči, zevně jako mast na drobné ranky a popáleniny. Přidává se do mnoha kosmetických výrobků. Z listů olivovníku se vyrábí nálev nebo tinktura prospěšná ke snižování krevního tlaku, snižování hladiny cukru v krvi, působí močopudně

Období květu: Kvete od března do dubna.

Ohrožení: Není ohrožen.

Autoři:




Nejčtenější

Ruka nemusí dělat nic jiného, než přesouvat kelímek od kávovaru k zákazníkovi....
První robotická kavárna v San Francisku připraví až 200 šálků za hodinu

Startup Cafe X otevřel první kavárnu, kde nebude obsluhovat barista, ale robotická ruka. Rameno průmyslového robota připraví zákazníkovi do kelímku s sebou...  celý článek

Fenku Aňu přivedl do útulku původní majitel. Bulhar, který se vracel do vlasti...
Děti natočily video fence křížence pitbula z útulku, aby jí našly domov

Mladou černou fenečku přivedl před časem do kralupského útulku Bulhar, který ji používal na hlídání podnikového areálu. S tím, že je Aňa naprosto skvělá,...  celý článek

Interiér bistra, které omylem získalo na okamžik michelinskou hvězdu.
Michelinský průvodce dal hvězdu omylem a z bistra udělal celebritu

Je to událost, jaká se může stát jen jednou za deset let, řekl by doktor Chocholoušek a my ostatní, že se to může stát jen u nás. Ve Francii se však osudné...  celý článek

Chcete si třeba příští neděli udělat krásnou předjarní rodinnou snídani?...
Bylinky na okně do týdne: petrželová nať z odřezků, řeřichová ze semen

Celoročně dostupné čerstvé bylinky i ovoce nám daly zapomenout na to, jak vlastně vitamíny během zimy zajišťovaly naše maminky a babičky před dvaceti lety. Na...  celý článek

Zdeněk Pohlreich
VIDEO: Pohlreich odhalil, jak lze špičkovou kuchyni zabít arogancí

Exkluzivní francouzská kuchyně pro lidové masy od kuchaře, který si je až arogantně vědom svého umění. K tomu naškrobení číšníci v bílých rukavičkách, to vše...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.