ZÁKLADNÍ ÚDAJE:
Víte, že...Za dob královny Alžběty I. se z omanu vyráběly oblíbené cukrovinky podobné marcipánu. Jejich základem byl kořen omanu, vejce, sůl, cukr, šafrán a další koření. Ve středověku se kořeny kandovaly a prodávaly se ve tvaru plochých, růžových cukrátek. |
Popis: Statná vytrvalá bylina z čeledi hvězdnicovitých. Původem pochází z Asie. Dorůstá výšky kolem 1 metru. Má hnědý aromatický oddenek a rozvětvenou lodyhu, která nese dlouhé, oválné a plstnaté listy s pilovitým okrajem. Jasně žlutý květ je poskládán z úzkých jazykovitých lístků, které jsou uskupeny kolem oranžového terčíku. Plodem jsou hnědé ochmýřené nažky.
Stanoviště: Dobře prospívá na slunném místě s dostatkem vlhké, jílovité půdy. K zahlédnutí je na loukách, zahradách, podél potoků, cest a v lužních lesích.
Výskyt: V ČR je běžně pěstovanou rostlinou a stejně tak na celém světě.
Léčivé účinky: Rostlina je díky obsahu slizovitých látek účinná především na horní cesty dýchací. Užívá se při zánětu dýchacích cest nebo při kašli. Další látky obsažené v omanu zabraňují plísňovým onemocněním. Extrakt z této rostliny napomáhá vylučování žluči a k lepšímu zažívání. Při nadměrném užití může vyvolat zvracení a žaludeční nevolnost. Je striktně zakázán v těhotenství a kojícím ženám.
Období květu: Oman kvete od června do srpna.
Ohrožení: Není ohrožen.