Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Omezte pokojovým rostlinám zálivku, i když žloutnou a shazují listy

  8:50aktualizováno  8:50
Teplotní výkyvy mohou odskákat nejen letněné pokojovky, ale i další rostliny, které jsme z teras a zahrad stáhli zpět do domu. Co s nimi, aby naši péči ve zdraví přežily?

Jakmile letněné rostliny přenesete zpět do domu, pečlivě je prohlédněte, jestli na sobě nemají nějaké škůdce | foto: Profimedia.cz

Správně se letněné rostliny mají přesunovat zpátky do bytu koncem září. Tedy jakmile se začíná v noci ochlazovat. Navíc bychom je na tuto změnu měli postupně připravovat a na přechodnou dobu je umístit do studenější, ale světlé místnosti. Například do ložnice nebo na chodbu. V tuto dobu byste tedy už všechno měli mít pěkně pod střechou.

V každém případě omezte zálivku

Možná jste rostliny do bytu či domu přenesli narychlo. Nevadí. Pokud jim teď věnujete patřičnou péči, není důvod, aby se z přechodu zpět do bytu zase nedaly dohromady. Každá rostlina sice potřebuje trošičku něco jiného, ale některé rady jsou víceméně univerzální.

Žloutnoucí listy nemusejí znamenat nedostatek vody. Naopak, často signalizují, že rostlina má přemokřenou půdu a začaly jí uhnívat kořínkySnažte se pro rostliny vybrat místnost, která je spíše chladnější, ale rostliny v ní budou mít dostatek světla. První, co musíte po přenesení do bytu s rostlinami udělat, je omezit zálivku. Nenechte se zviklat tím, že rostliny shazují listy či žloutnou. "Na náhlý přechod z venkovního do vnitřního prostředí řada rostlin zareaguje shozením listů (například fíkus). Jiné druhy mohou zežloutnout," upozorňuje Dagmar Vaněčková ze stejnojmenné firmy, která se péčí o pokojové rostliny profesionálně zabývá.

Nesnažte se nárůst nových listů podpořit častější zálivkou. "Nadměrná zálivka je tou nejčastější chybou, kterou můžete udělat. Protože rostlinu zbytečně přemokříte a mohou jí začít uhnívat kořeny," varuje Vaněčková. Když už se tak stane, ještě se můžete pokusit rostlinu zachránit podle návodu v našem článku: Co dělat, když pokojové rostliny chřadnou.

"Omezit zálivku opravdu znamená zcela zásadní omezení přísunu vody. Většinu rostlin stačí zalévat jednou za 2 až 3 týdny, častější zálivka může rostlinám spíše uškodit," radí Vaněčková. Omezení zálivky platí i pro rostliny, které budete mít přes zimu umístěné ve vytápěné místnosti. Ty většinou stačí zalévat jedenkrát za týden.

Nepřeneste si domů škůdce!

Červení pavoučci jsou druhem svilušek.Než se necháte ukolébat do klidu, že rostliny stačí v ložnici či na chodbě jednou za čas zalít, pro jistotu je velmi důkladně prohlédněte. Zkontrolujte, jestli na nich neřádí některý z nepříjemných škůdců. Stačí, aby například svilušky nebo puklice hodovaly na jedné rostlině a zanedlouho mohou parazitovat na všech.

Přehled možných škůdců, jejich popis a fotogalerii, naleznete v článku: Jak zbavit škůdců pokojovky i rostliny zimující v chladu. V likvidaci škůdců by vám pak měly pomoci i uvedené praktické rady. Ať už si vyberete likvidaci mechanickou, biologickou či chemickou.

"Pokud některého ze škůdců objevíte, nerozpakujte se vypořádat se s ním chemickými prostředky. Škůdci už jsou dnes proti řadě přípravků odolní a není jednoduché se jich zbavit. Proto je ideální zlikvidovat jejich řádění v samotném zárodku," upozorňuje ještě Dagmar Vaněčková.

Přesazovat na podzim, ano či ne?

Na jaře je vhodná doba i k odsazení mladých rostlinek do samostatné nádoby. Pro tlustici vyberte substrát pro kaktusy a sukulenty.Některé rostliny se mohly přes léto na zahradě či na balkóně tak rozrůst, že jim vyrazily odnože. Mají dlouhé vytáhlé větve nebo evidentně potřebují větší květináč. "Odnože většinou přes léto vyrazí u bromélií, klívií nebo aloe. Rozdělování trsu a přesazování ale nechte raději až na jaro," radí Vaněčková.

Zato můžete tvarovat rostliny se slaboučkými vytáhlými větvemi, které je vhodné zkrátit, aby rostlinu přes zimu zbytečně nevysilovaly. "V tomto období bych doporučila zkrátit je na zimu napůl a na jaře ještě provést jarní řez. Díky němu dá rostlina do nových větví více energie a nádherně vám vyrazí," popisuje ideální postup zkušená zahradnice.





Nejčtenější

Iveta Fabešová si na kvalitní zmrzlinu potrpí.
Poctivá zmrzlina může být levnější než z prášku, tvrdí cukrářka Fabešová

Chuťové rozdíly mezi průmyslově vyráběnou zmrzlinou v prášku a poctivou ze základních ingrediencí jsou propastné. Přitom výrobní cena té poctivé vůbec nemusí...  celý článek

Stromy u Kožichovic na Třebíčsku jsou obsypané tisíci housenek bourovce...
VIDEO: Housenky zabydlely stromy na Třebíčsku, ale nijak neškodí

Hemžící se housenky v útvarech podobných pavučinám osídlily větve stromů v okolí Třebíče. Jsou to hnízda bourovce březového, nočního motýla, kterého sice v...  celý článek

Food sniffer měří vepřové, hovězí, drůbeží i rybí maso.
Elektronický nos pozná, že je maso zkažené, takže se už nehodí na gril

Na gril má přijít co nejčerstvější maso. Už jen proto, že při grilování nemusí být tepelná úprava tak dokonalá jako například při vaření a dušení. Vyzkoušeli...  celý článek

Gorilí výrostci z Prahy jako samozvaní zahradníci
VIDEO: Zahradničení, nebo zahrad ničení? Gorilí bratři v akci

Na první pohled vzorní bráškové. Ale pozor, Nuru a Kiburi se umí dát i na zahradničení. Respektive spíše na „zahrad ničení“. Ono se to někdy totiž špatně...  celý článek

Čerpadlo Gardena s automatem
Čerpadlo do sudu zalije zahrádku, ale nepočítejte s velkým kropením

Sud na dešťovou vodu na zahradě používá většina zahrádkářů. Byla by škoda, když už náhodou občas zaprší, pouštět vodu do kanálu. Je lepší využít ji na zalévání.  celý článek

Další z rubriky

Kuskus s grilovanou zeleninou
VIDEO: Na grilu lehce uděláte i kuskus. Koření nechejte teplem rozvonět

Kuchař Zdeněk Pohlreich se v dalším dílu Rozpal to, šéfe! rozhodl uvařit pro modelky a tomu přizpůsobil i skladbu receptů připravovaných na grilu. Ukáže, jak...  celý článek

Kontroly se týkají jen velkých klimatizací.
Povinná kontrola klimatizací: jak se rodí fámy, které hýbou veřejností

Od 1. ledna 2017 platí pro majitele tepelných čerpadel a klimatizací nová povinnost provádět každoroční kontroly těsnosti a vést evidenční knihu. Majitelé...  celý článek

Food sniffer měří vepřové, hovězí, drůbeží i rybí maso.
Elektronický nos pozná, že je maso zkažené, takže se už nehodí na gril

Na gril má přijít co nejčerstvější maso. Už jen proto, že při grilování nemusí být tepelná úprava tak dokonalá jako například při vaření a dušení. Vyzkoušeli...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.