Malá kamera se dnes najde skoro v každé domácnosti, natáčet v solidní kvalitě lze i kompaktními fotoaparáty a dokonce i chytrými mobily. Spojte tedy lásku k dobrému jídlu se svým filmařským fandovstvím, natočte a sestříhejte postup přípravy svého oblíbeného jídla. Podobně to udělal čtenář Oldřich Čulík, který sice není čistým filmovým amatérem, ale zato zapáleným kuchtíkem a jedlíkem.
Video, které nám poslal, vám třeba poslouží jako vzor. Můžete si ho ale i namluvit nebo opatřit titulky s pracovním návodem. Na Čulíkově příspěvku je pikantní fakt, že původní recept pochází z MF DNES z roku 2007. Touto cestou se tištěný návod z deníku proměnil do multimediální podoby.
Soutěž bude probíhat do konce srpna, svá videa nám můžete posílat přes některé z úložišť (pro internet je zbytečné uploadovat v HD kvalitě, úplně stačí SD PAL, ideálně ve formátu 16:9). Anebo ho vystavte na Rajce.net a nám e-mailem marek.burza@idnes.cz pošlete odkaz společně se stručným kuchařským návodem. Video by mělo mít maximálně tříminutovou stopáž. Do předmětu zprávy napište slovo Videosoutěž. Pokud byste si po technické stránce nebyli jisti, kontaktujte nás (na stejný e-mail), pokusíme se vám poradit.
Zaslání příspěvku do soutěže budeme považovat za souhlas se zveřejněním receptu s videem. Autoři zveřejněných receptů dostanou honorář. |
Před prázdninami redakce společně s Romanem Paulusem jako předsedou poroty vybere tři nejlepší recepty. Jejich autory budeme kontaktovat a zašleme jim poukazy na kurz vaření v pražském hotelu Alcron.
A praktické tipy pro soutěžící? "Vařte to, co máte rádi, a tak, jak to opravdu doma děláte. Není potřeba nic přikrašlovat a snažit se za každou cenu něco vymýšlet. Pamatujte, že jídlo od maminky bývá to nejlepší," radí šéfkuchař z Alcronu.
Kdo je Roman PaulusRoman Paulus, šéfkuchař hotelu Radisson Blu Alcron a držitel titulu Kuchař roku 2009–2010 započal svou kariéru na začátku 90. let v Rakousku. V roce 1999 se přemístil do známého hotelu Savoy v Londýně, poté se vypravil na cestu kolem světa na zaoceánské lodi Queen Elisabeth II, na které strávil půl roku. Po návratu v roce 2000 začal pracovat pro hotely Hilton, nejprve ve Vídni a od roku 2002 v Praze. Na jaře 2008 přijal nabídku postu šéfkuchaře v hotelu Alcron. |
Jak na soutěžní thajskou nudlovou polévku
Pro přípravu čtyř porcí budete potřebovat:
- 1 salátovou okurku
- 5 jarních cibulek
- 1 svazek řapíkatého celeru
- několik stroužků česneku
- 3 pevnější rajčata
- 3 středně tvrdé cibule
- olej na osmahnutí cibule
- 3 větší mrkve
- 1 kostku zeleninového vývaru
- 1 balíček tenkých skleněných nudlí
- 250 g drobných krevet, mražených
- 2–3 lžíce sójové omáčky
- sůl a pepř na dochucení
Thajská jídla jsou specifická svou ostrou chutí. Tuto verzi ale budete moci konzumovat i s dětmi.
V prvé řadě si proto nakrájejte opláchnutou a čistou zeleninu. Začněte salátovou okurkou, kterou na rozdíl od autora videa nezbavujte slupky. Poté si připravte mrkev, řapíkatý celer a nakonec naporcujte na malé kousky rajče. Delší kousky zeleniny jsou ideální pro pojídání hůlkami.
V hrnci přiveďte do varu dva litry vody, poté přidejte kostku zeleninového bujónu, vsypte krevety a povařte je asi 10 minut. "Nám v lednici chyběly, takže jsme se museli obejít bez masa," konstatuje věcně Čulík.
Mezitím můžete dát dětem oloupat cibuli, kterou nakrájejte na osminky a rozdělte na jednotlivé vrstvy. Cibuli vložte na pánev a osmahněte ji na oleji do zlatova. Česnek můžete rozdrtit v hmoždíři nebo protlačit lisem jako autor videa, poté ho vložte do smažené cibulky a dobře promíchejte.
Do vroucí polévky vložte zbylou nakrájenou zeleninu, tedy okurku a celer, rajče zatím vynechte. Vařte maximálně čtvrthodinku. Na posledních pět minut nechte v polévce povařit i rajčata, česnek a osmaženou cibuli.
Zelenina si musí po vaření zachovat pěknou barvu a zůstat pevná. Zapomeňte na české lečo. Hotovou polévku dochuťte sójovou omáčkou, osolte, případně opepřete a vložte do ní skleněné nudle.
Prohřejte a ihned noste na stůl.