Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Opeňka měnlivá (Kuehneromyces mutabilis)

  11:49aktualizováno  11:49

Opeňka měnlivá | foto: www.houbar.cz

Jak vypadá

. Zajímavosti a rady

prewTato výborná houba zvaná též lipůvka dostala jméno podle toho, že roste často „okolo pňů“ – to znamená kmenů stromů a starých pařezů.
Ten, kdo se naučí určovat a sbírat tuto nápadnou houbu, má vyhráno. Roste totiž po celý rok, je velice chutná a nesbírá ji téměř nikdo. Často se totiž může stát, že přijdete do lesa, kde se to doslova hemží houbaři, kteří svádí neúprosné souboje o každý hříbeček či křemenáč v lese. V koších mají sotva na dně, ale starý pařez doslova obsypaný takovou lahůdkou jako je opeňka měnlivá přechází.

Jediná její nevýhoda spočívá v nápadné podobnosti s čepičatkou jehličnanovou, která je smrtelně jedovatá. Ale zkušený houbař obě dvě od sebe hravě rozezná.

Klobouky jsou 3 - 6 cm široké, zprvu polokulovitě sklenuté, později až rozložené, hladké, žlutohnědé až skořicově hnědavé, za vlhka na okrajích tmavší, naspodu s bledě hlínovými, později až rezavohnědými lupeny a tuhým, rezavohnědým, pod prstenem odstále šupinkatým, 3 – 8 cm dlouhým a 6 – 12 mm širokým třeněm s bělavým prstenem, vůně houbová. Výtrusy rezavé.

Kde a kdy roste

Opeňka měnlivá roste velmi hojně od března do prosince v listnatých, smíšených i jehličnatých lesích na pařezech a mrtvých kmenech různých listnáčů, zejména buků a lip, méně i smrků.

Z kulinářského hlediska je opeňka hotovým kuchyňským pokladem. Můžeme ji dávat do polévky, smažit i nakládat do octa. Výborně se hodí pod maso, neboť dává šťávě sytě hnědou barvu. Chuťově je velice jemná a pikantní, obzvlášť když ji narychlo osmahneme v rozpáleném oleji.
 

Autoři:


Témata: Jedlé, Lupenaté


Nejčtenější

Zvířátka z Oregonské zoo si užívají sníh
VIDEO: Jako malé děti. Slon, medvěd a tuleň jsou ze sněhu nadšení

Kvůli přívalu sněhu musela zoo v americkém Portlandu ve státě Oregon své brány návštěvníkům uzavřít. Zaměstnanci se vydali zkontrolovat zvířata na lyžích, aby...  celý článek

Horoskop pro vaši zahradu, dům, koníčky a kondici pro rok 2017
Jaká bude letos konstelace pro vaši zahradu, domov, koníčky i kondici?

Novému roku vládne Slunce, které všestranně podporuje každou osobní aktivitu. Proto si MF nechala pro činorodé čtenáře DOMA DNES zpracovat celoroční horoskop....  celý článek

Nad některými zdejšími kuchařskými postupy ovšem zůstává šéfovi rozum stát.
VIDEO: Pohlreich v chomutovské Americe aneb biče, rakve a volejovky

Cesta do severočeského Chomutova odkrývá další variantu podoby českého restauračního podnikání. Dva bratři začali po roce 1989 se zastavárnou a investují do...  celý článek

Šampaňské a ústřice
Maurerův Grand Restaurant Festival je v barokním stylu. Inspirujte se

Velkolepě a lehce tajemně začal už osmý festival dobrého jídla a pití o víkendové půlnoci v pražském Prolog Baru. Chuťové pohárky dam ve škraboškách a pánů s...  celý článek

Online festival Země na talíři: Válka osiv (trailer)
Baví vás jídlo? Filmaři zdokumentovali, jak se dostává na váš stůl

Pokud vás zajímá, jak může jídlo - i to, co jíte právě vy - globálně měnit svět k lepšímu nebo k horšímu, máte jedinečnou možnost si o tom udělat ucelenou...  celý článek

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je součástí koncernu AGROFERT ovládaného Ing. Andrejem Babišem.