Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


I opilý styl hry se dá natrénovat. Kytarová škola Honzy Homoly, 14.díl

  0:02aktualizováno  0:02
- K téhle metodě hry se dá propracovat dvěma cestami. Buď jít před koncertem na bar a tam do sebe nasypat osm rumů, nebo svoji opilost na pódiu předstírat. Naprosto střízlivý.

Na videu k této lekci opilý charakter záměrně přeháním, aby bylo jasné, o čem je řeč. Stačí každý tón nabrat bříškem prstu a přitáhnout si ho směrem k hrudníku, čímž ho trošku nadladíme. Při hře stačí tenhle pohyb udělat jen velmi decentně, ovšem když ho budete cvičit, můžete si zapřehánět.

Fotogalerie

Je to jako když se doma učíte mluvit a přeháníte výslovnost, a pak v hospodě u karet slova z pusy necháváte padat tak, jak se zrovna utvoří na jazyku. Základ musí být precizní, ale dál je třeba dát všemu přirozenost.

Upozorňuju, že se u zvedání tónu nesoustředíme jen na prst, ale na tah celé paže i ramena. Víceméně je ve hře celé tělo. Musíte si taky obecně uvědomit, že se na vás při koncertě lidé dívají a hra těla je důležitou součástí toho, jak vše působí.

Jan Homola

neboli Honza Homolka Tobolka (1976) je vzděláním loutkař a loutkovodič. Živí se jako grafik a je kytaristou skupiny Wohnout.

Když se u kytary hrbíte a vaše tělo se zmítá v křeči, výsledný dojem je právě takový. Tím neříkám, že by to bylo špatně, často je to dokonce projev totálního odevzdání se nástroji. Jen je dobrý o tom vědět.

Všimněte si, že řada kytaristů při sóle jakoby trpí. Je to zvláštní psychologická záležitost, kterou jsem si nikdy nedokázal vysvětlit. Až jedna kamarádka mi řekla zajímavou věc. Prý se tak chlapi tváří na vrcholu mileneckých hrátek. Prostě v ten moment do toho dáváte úplně všechno!

Jak cvičit na elektrickou kytaru i jak si ji vybrat, se dočtete v rozhovoru s Janem Homolou u první lekce jeho kytarové školy zde.

Autoři:




Nejčtenější

Domek pro včely samotářky z bezových větviček
Postavte domeček pro včely samotářky. Na zahradě se postarají o škůdce

Přilákejte na svou zahradu co nejvíce drobných živočichů. Když jim nabídnete adekvátní ubytování, odvděčí se vám. Díky nim ubude škůdců a zvýší se úroda.   celý článek

S kváskem se nemusíte během dovolené rozloučit, lze ho upravit tak, abyste ho...
Chlebový kvásek na prázdninách. Jak ho uchovat během dovolené

Chystáte se na dovolenou nebo víte, že teď nebudete mít čas péct tak často? Sklenici s kváskem nevyhazujte, je totiž několik možností, jak ho udržet v dobré...  celý článek

Ve vegetariánském řeznictví nenajdete běžné maso, ale jeho náhražky z rostlin.
Maso z rostlin ve vegetariánském řeznictví chutná jako to opravdové

To, že se některé masné výrobky jako buřty, salámy nebo párky mnohdy šidí a vyrábějí takřka bez masa, prokázal nejeden spotřebitelský test. Jsou ovšem „masa“,...  celý článek

Koupání slonů probíhá v zákulisí.
Respekt tváří v tvář sloním obrům i hubička od Mamuta. V zákulisí zoo

Mazlení. Tulení. Krmení. Hlazení. Roztomilá mláďátka a oddaná zvířátka. To vše v krásném prostředí uprostřed zeleně, vody, květin a exotické zvěře. Prostě...  celý článek

Džungle v Holešovicích Prazelenina od letošního jara funguje přímo u Vltavy v...
Zelenina i sousedské vztahy se pěstují v komunitních zahradách

Komunitní zahrada Prazelenina v Holešovicích byla prvním místem svého druhu v Praze, aktuálně se jen přestěhovala. Dnes se trend propojování zahrádkaření a...  celý článek

Další z rubriky

Pronajímání domů a bytů on-line je stále populárnější.
Půjčujete chalupu přes internet? Dejte si pozor na majetek

Důvěra Čechů ke krátkodobým sezonním pronájmům chalup nebo rodinných domů prostřednictvím on-line služeb roste. Na serverech typu Airbnb, Couchsurfing nebo...  celý článek

Pec, která se vejde do trouby, navrhlo manželské duo z Chicaga.
VIDEO: Nemáte místo na pec? Strčte ji do trouby, radí designéři

Praktické řešení pro všechny milovníky domácího chleba představila dvojice amerických designérů. Zájemcům slibují všechny výhody klasické rozměrné pece v...  celý článek

Iveta Fabešová si na kvalitní zmrzlinu potrpí.
Poctivá zmrzlina může být levnější než z prášku, tvrdí cukrářka Fabešová

Chuťové rozdíly mezi průmyslově vyráběnou zmrzlinou v prášku a poctivou ze základních ingrediencí jsou propastné. Přitom výrobní cena té poctivé vůbec nemusí...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.