Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Oprava radiátoru za plného provozu. Nejlepší je zmrazit trubky

aktualizováno 
Opravy a výměna radiátorů se většinou dělají mimo sezonu, ale jsou situace, kdy je potřeba zasáhnout i během zimy. V rodinném domku to nemusí být problém, ale pokud bydlíte ve starším panelovém domě, museli byste uzavřít topný okruh pro celý dům nebo vchod.

Něco podobného se stalo čtenáři, který zjistil, že má zavzdušněný radiátor v ložnici, a na obrázku vidíte, že obvyklý odvzdušňovací ventil tu chybí. Pak si může vybrat: buď přežije zimu s teplými ponožkami a svetrem, anebo najde topenáře, který má vybavení na takzvané zamrazení trubek.

Fotogalerie

Za plného provozu je pak možné mrazem vytvořit v potrubí „špunt“ a celý radiátor mezitím zrenovovat, například vybavit uzavíracími ventily, odvzdušňovacím ventilem nebo rovnou vyměnit. Taková služba stojí podle rozsahu práce dva až tři tisíce korun.

Metoda není žádnou novinkou, ale zdá se, že mezi laiky se o ní příliš neví. Z toho vyplývá, že mnoho řemeslníků ji ani nenabízí. Potřebné vybavení totiž něco stojí a není možné, aby bylo v provozu jen párkrát za rok.

Nejlevnější z nich stojí od deseti tisíc korun, je potřeba k nim připojit bombu s CO2. Dražší vybavení zhruba od dvaceti tisíc mívá uzavřený okruh s chladicí kapalinou, takže se tolik neutratí na spotřebním materiálu.

Ale na videu se můžete podívat, že existuje i malé provedení pro občasné použití Handy, které lze koupit zhruba za 6 000 korun. Ovšem s omezením maximálního průměru trubky 22 milimetrů.

Mohlo by se hodit

řemeslník vše

řemeslník vše

Najděte spolehlivého topenáře nebo jiného řemeslníka ve svém kraji rychle a jednoduše na AAAPOPTÁVKA.CZ.

„Než se pustíte do zmrazování, je potřeba nejprve uzavřít hlavice ventilů, aby nedocházelo k pohybu tekutiny, jinak vodu v trubce nezmrazíte. Doporučuji také všem řemeslníkům, aby v místě, kde na trubku nasadí zmrazovací manžetu, oškrábali barvu až na kov. Každá vrstvička izolace totiž snižuje účinnost zařízení,“ doporučuje Pavel Josr z firmy Rothenberger, která je jednou ze společností, které zmrazovací zařízení vyrábějí. U nás se také velmi často setkáte s další německou značkou Rems.

Přístroje na zmrazování potrubí není třeba vždy kupovat, například v půjčovnách DKNV stojí půjčení na jeden den kolem 700 korun, platí se kauce 5 000 korun.

Autor:




Nejčtenější

Svému mazlíčkovi můžete kdykoliv zavolat domů. Když přijde k monitoru, na...
VIDEO: Když se nudí nebo je smutný, může vám pes zavolat do práce

Pomocí nenápadné krabičky, na kterou stoupnou packou, mají psí mazlíčci možnost zavolat svému majiteli třeba do práce. Oba při tom snímá kamera, takže majitel...  celý článek

U veterináře. Ilustrační snímek
Na antibiotika nereagují už ani domácí mazlíčci. Nadužívají se jako u lidí

Problém nadužívání antibiotik se netýká jenom lidí. Stále častěji se objevuje i u psů a koček. Veterináři bijí na poplach a upozorňují na nutnost lepší...  celý článek

Jedna z nejobtížnějších disciplín: skoky po koulích
VIDEO: Tohle děti dospělým závidí. Rekordní nafukovací překážková dráha

Je to jako stokrát nafouknutý skákací hrad okořeněný překážkami ve stylu soutěžního pořadu Drtivá porážka. Přes tři sta metrů dlouhá nafukovací překážková...  celý článek

Další z rubriky

Jednotlivé vrstvy v housce: houska, omáčka, salát, trhané vepřové maso,...
Trhané maso je hvězdou street foodu. Dokážete ho však upéct i doma

Hodí se na plnění sendvičů i hamburgerových housek. Stejně tak je trhané maso výborné jako lehké jídlo se salátem. Přitom připravit ho není žádná věda. Jde...  celý článek

Vymazlený hamburger King of Dublin
V Den svatého Patrika se zazelenají i hamburgerové housky

Den svatého Patrika je irským svátkem, který se slaví po celém světě. Typickou zelenou barvu vtělí v pražské restauraci Bejzment specializované na přípravu...  celý článek

Jaroslav Sapík a Emauele Ridi
Duel kuchařů: Ridi nesnáší nudle s mákem, Sapík při natáčení trpí

Oba jsou skvělí kuchaři a své kulinářské umění umí prodat i na televizní obrazovce. A Češi jejich jídla milují, byť jsou velmi rozdílná. Jaroslav Sapík vařil...  celý článek

Konly Trade Company s.r.o. - Marianna Berliand
Top Manager

Konly Trade Company s.r.o. - Marianna Berliand
Praha

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.