Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Opravu plovoucí podlahy zvládnete i vy

aktualizováno 
Padající nůž či hrnek, zvířecí drápy, kamínky nanesené na botách… Tohle všechno může viditelně poničit dřevěnou či laminátovou podlahu. Naštěstí ji ale lze opravit. Jednoduchou výměnou poškozené lamely za novou.

Pomocí dláta a kladiva vyjmete poškozenou část. | foto: TILO

Poničená podlaha, zvlášť když je celkem zánovní, není nic příjemného. Naštěstí není problém dopřát jí malý "chirurgický zákrok", po kterém vypadá jako nová. Jeho náročnost samozřejmě záleží na poškození. Pokud na podlaze objevíte pouze drobná poničení, je možné je opravit vytmelením a zaretušováním. Jestliže nechcete žádné záplaty nebo je škoda větší, raději vyměňte celou lamelu.

Záleží na lokalizaci

"Pokud je poškozený dílec se zámkovým spojem v okrajích místnosti, určitě se vyplatí podlahu od jejího okraje rozebrat. Tak se dostanete k tomuto poškozenému dílci, jednoduše jej vyměníte a podlahu znovu složíte," popisuje nejjednodušší variantu Zdeněk Vondrák ze společnosti Tilo.

Zcela odlišný je postup, pokud máte škrábanec nebo díru na podlaze uprostřed místnosti. A věřte, že podle zákona schválnosti bude ve vašem případě určitě právě tam. Tehdy je lepší volit výměnu daného dílce tak, že ho vyříznete a umístíte sem nový.

Někdy stačí ostré hrany nádobí nebo hraček a ošklivý šrám na podlaze je na světě."Při pokládce podlahy většinou zbude nějaká ta lamela, která se nechává zákazníkovi. A také se setkáváme s tím, že nám sami lidé říkají, abychom jim jednu či dvě ponechali. Jakmile jsou doma zvířata či děti, lze předpokládat, že se podlaha někde poničí," říká Zdeněk Veverka z českobudějovické firmy Arnold, která se zabývá pokládáním podlah. Zájem o výměnu od profesionálů je podle něj celkem malý a počítá se na jednotlivé případy. Jde totiž o poměrně jednoduchou záležitost.

NA výměnu lamely potřebujete:

Ruční kotoučovou pilu s nastavitelnou hloubkou řezu, kladivo, doražeč a dláto, disperzní bílé lepidlo a cokoliv vhodného k zatížení nebo k zapříčení proti stropu. 

Dvakrát měř, jednou řež

"Ještě než se pustíte do vlastní výměny, je nutné si předem dobře změřit rozměry původního poškozeného dílce i toho nově vkládaného. Často se stává, že ten nový neodpovídá původnímu rozměru, a pak nastává problém," varuje Zdeněk Vondrák. 

Jak postupovat při výměně

Řez v poškozené lamele můžete vést ve tvaru psaníčka.Ruční kotoučovou pilou rozřízněte poškozený dílec, pozor ale na hloubku řezu, abyste nepoškodili spodní podkladové vrstvy. Řez můžete vést buď takzvaně na kříž, nebo jako psaníčko.
Vždy byste ale měli skončit pár milimetrů od sousedních nepoškozených lamel, abyste je také neponičili.

Pomocí dláta a kladiva vyjmete poškozenou část.Poté pomocí dláta a kladiva prodloužíte řezy až k okraji dílce a postupně vyjmete všechny vyříznuté části.

Nově vkládaný díl musí mít vytvořenou polodrážku, aby dosedl na původní místo.Nyní si musíte připravit nový dílec, a to tak, aby byla vytvořena polodrážka, která dosedne na staré lamely jako zámek a klíč. Pokud to máte, před aplikací lepidla ještě zkontrolujte, zda vám nikde nezůstaly třísky a jiné nečistoty.

Novou lamelu pevně zasaďte na původní místo.Při vsazování nového dílce podsunete nejdříve čelní a poté boční stranu nové lamely takzvaně nosem polodrážky pod horní výstupek lamely v původní podlaze. Poklepete na protilehlou stranu a tím umožníte jeho pevné zasazení. Následně položíte a zatlačíte zbývající strany nového dílce a tím jej kompletně vložíte. Ihned a bezezbytku z povrchu odstraňte vystupující lepidlo.

Novou lamelu je potřeba zatížit, nejlépe vzpěrami.Nový dílec pak ještě musíte zatížit, nejlépe zapřít vzpěrou proti stropu až do vytvrdnutí lepidla. To trvá přibližně dvanáct hodin. Poté můžete vzpěru odstranit a podlahu máte opět jako novou.

Tip na závěr:

Pokud vyměňujete lamelu u přírodních podlah, může se stát, že už položená podlaha v místnosti - například vlivem slunečních paprsků - změnila svůj odstín. "Proto doporučuji dát novou lamelu například na tři až pět dnů na přímé slunce, čímž urychlíte sjednocení barevného odstínu," přidává poslední praktickou radu Zdeněk Vondrák.


Autor:




Nejčtenější

Svému mazlíčkovi můžete kdykoliv zavolat domů. Když přijde k monitoru, na...
VIDEO: Když se nudí nebo je smutný, může vám pes zavolat do práce

Pomocí nenápadné krabičky, na kterou stoupnou packou, mají psí mazlíčci možnost zavolat svému majiteli třeba do práce. Oba při tom snímá kamera, takže majitel...  celý článek

Jidášovo ucho (houby úplně vpravo), šnytlík, medvědí česnek, mladé kopřivy,...
Když vyrazíte na houby, nasbírejte si i medvědí česnek a další bylinky

I jako houbař můžete vyrazit do lesa také za bylinkami, a nejen za oblíbeným medvědím česnekem. Není totiž zdaleka jedinou bylinkou, která vám na jaře udělá...  celý článek

Takto připravuje šéf lehké cuketové nudle s houbami.
Pohlreichův lehký recept s cuketou a houbami, který si v létě užijete

Bezmasých jídel, kombinovaných navíc s cuketou, není nikdy dost. Cukety se sice dají koupit celoročně, ale jak jim u nás začne sezona, každý svěží recept na...  celý článek

Řez obytným modulem usazeným do zahrady
Bunkr do každé rodiny. Češi vyrábějí kryty pro případ krize

Nepokoje, energetická krize, přírodní katastrofa, válka. Stále více Čechů se připravuje na krizové situace, které dosud odbývali jen mávnutím ruky. Nouzové...  celý článek

U veterináře. Ilustrační snímek
Na antibiotika nereagují už ani domácí mazlíčci. Nadužívají se jako u lidí

Problém nadužívání antibiotik se netýká jenom lidí. Stále častěji se objevuje i u psů a koček. Veterináři bijí na poplach a upozorňují na nutnost lepší...  celý článek

Další z rubriky

Hamburger nebo karbanátek?
Vedle hamburgeru je karbanátek kus utrápeného mletého masa, říká šéfkuchař

„Karbanátek je taková česká prasečinka, ale i ta se dá udělat poctivě a chutně,“ říká pro týdeník 5plus2 šéfkuchař Honza Štěrba. V pomyslném souboji s...  celý článek

Zleva současní držitelé michelinské hvězdy: Radek Kašpárek, Roman Paulus a...
Jídlo v michelinských restauracích: od párku s hořčicí po menu za tři tisíce

Zajít si jednou za čas do restaurace oceněné michelinskou hvězdou nebo Bibem vůbec není špatné. Minimálně proto, aby se člověk nemusel spoléhat na názory...  celý článek

Vymazlený hamburger King of Dublin
V Den svatého Patrika se zazelenají i hamburgerové housky

Den svatého Patrika je irským svátkem, který se slaví po celém světě. Typickou zelenou barvu vtělí v pražské restauraci Bejzment specializované na přípravu...  celý článek

Palačinky z ovesných vloček
Palačinky z ovesných vloček

Sladká a zdravá rychlovka. :)

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.