Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Kotel, který si sám zavolá pomoc, se už testuje v praxi

aktualizováno 
Je už normální, že se elektronika kotle dokáže sama testovat. Servisman pak před podzimním čištěním připojí počítač a kotel mu ukáže, co je třeba vyčistit, seřídit, či vyměnit. British Gas teď zkouší propojit elektroniku kotle s centrálou, která v případě poruchy rovnou dokáže objednat servis.

Řemeslník přijde už vyzbrojený náhradními díly. | foto: British Gas

Plynárenský podnik British Gas napojil na inteligentní servis více než 700 domácností a zkušební provoz má probíhat do konce roku 2014.

Kotel má bezdrátový vysílač, který pomocí domácí wi-fi sítě posílá v reálném čase do plynáren data o stavu kotle. Cílem je, aby systém detekoval „náběh“ na poruchy dříve, než dojde k selhání kotle.

Fotogalerie

V zásadě existují dvě možnosti nápravy. Pokud jde jen o jednoduchou poruchu, kterou si může opravit člověk sám, zavolá vám technik domů a navede vás na řešení příčiny „poplachu“, například nutnost restartu systému.

Pokud se závada jeví jako horší, zavolá vám dispečer a domluví návštěvu technika. Výhodou je to, že technik už předem ví, na co se má připravit a jaké náhradní díly bude potřebovat, čímž se ušetří náklady na dopravu.

Podle ředitele British Gas Kassira Hussaina pozorují, že se zkrátil čas návštěvy servisního technika na jednu opravu. „Hlavně diagnostika kotle na dálku je úžasná věc. Dokonce se stává, že když už je servisák u kotle, přijde na drobnosti, které levně opraví, ale když by se nechaly být, poškodily by celé zařízení,“ popisuje Hussain.

U nás zatím podobný systém neexistuje, možná se však do toho vloží samotní výrobci. Například kotel Buderus už můžete vybavit modulem Logamatic MK200, který podobně funguje s aplikací Easy Control v telefonu, a můžete ho tak řídit dálkově. Třeba když jste na dovolené, případně ovládat kotel na chalupě.

Podobné ovládání nabízí i Junkers, jen se aplikace jmenuje Home. Není se co divit: obě značky patří do rodiny Bosch. Pak už je jen krůček k tomu, aby výrobce kotlů sbíral místo informací o teplotě v domě informace potřebné pro servis, a poskytoval tak rychlý servis.

Autor:




Nejčtenější

Iveta Fabešová si na kvalitní zmrzlinu potrpí.
Poctivá zmrzlina může být levnější než z prášku, tvrdí cukrářka Fabešová

Chuťové rozdíly mezi průmyslově vyráběnou zmrzlinou v prášku a poctivou ze základních ingrediencí jsou propastné. Přitom výrobní cena té poctivé vůbec nemusí...  celý článek

Gorilí výrostci z Prahy jako samozvaní zahradníci
VIDEO: Zahradničení, nebo zahrad ničení? Gorilí bratři v akci

Na první pohled vzorní bráškové. Ale pozor, Nuru a Kiburi se umí dát i na zahradničení. Respektive spíše na „zahrad ničení“. Ono se to někdy totiž špatně...  celý článek

Čerpadlo Gardena s automatem
Čerpadlo do sudu zalije zahrádku, ale nepočítejte s velkým kropením

Sud na dešťovou vodu na zahradě používá většina zahrádkářů. Byla by škoda, když už náhodou občas zaprší, pouštět vodu do kanálu. Je lepší využít ji na zalévání.  celý článek

Stromy u Kožichovic na Třebíčsku jsou obsypané tisíci housenek bourovce...
VIDEO: Housenky zabydlely stromy na Třebíčsku, ale nijak neškodí

Hemžící se housenky v útvarech podobných pavučinám osídlily větve stromů v okolí Třebíče. Jsou to hnízda bourovce březového, nočního motýla, kterého sice v...  celý článek

Food sniffer měří vepřové, hovězí, drůbeží i rybí maso.
Elektronický nos pozná, že je maso zkažené, takže se už nehodí na gril

Na gril má přijít co nejčerstvější maso. Už jen proto, že při grilování nemusí být tepelná úprava tak dokonalá jako například při vaření a dušení. Vyzkoušeli...  celý článek

Další z rubriky

Food sniffer měří vepřové, hovězí, drůbeží i rybí maso.
Elektronický nos pozná, že je maso zkažené, takže se už nehodí na gril

Na gril má přijít co nejčerstvější maso. Už jen proto, že při grilování nemusí být tepelná úprava tak dokonalá jako například při vaření a dušení. Vyzkoušeli...  celý článek

Rybí karbanátky s kari omáčkou
Perfektní rybí karbanátek. Asijská kuchyně snadno a rychle u vás na grilu

Rybí karbanátky jsou velmi populární v asijské kuchyni. Zdeněk Pohlreich v dalším díle pořadu Rozpal to, šéfe! ukázal, že jejich příprava je neuvěřitelně...  celý článek

Vepřový bůček na peletkovém grilu
VIDEO: Na pomalu pečený bůček či kachní prsa je ideální peletkový gril

Dlouhé úpravy masa na grilu jsou čím dál populárnější. A když se spojí i se zauzením, je specialita na světě. Kuchař Adam Robenek nám ukázal několik receptů,...  celý článek

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.