Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Jak poznáte, že vám může strom spadnout na hlavu. A co s tím

  0:10
Bezplatného zásahu arboristů se v rámci osvěty dočkala středočeská Stříbrná Lhota, kde stromolezci ošetřili čtyři lípy u autobusové zastávky U křížku. Pak se vrátili do Prahy, do Kinského sadů na Petříně, kde už po letošních povodních museli kvůli podmáčené půdě porazit na stovku stromů.

Důsledky letošních povodní jsou totiž v tomto směru zdrcující. A nejen v Praze. V rozmáčené půdě se strom chová podobně, jako byste do pudingu zapíchli sirku. Absolutně není jasné, co to s ním udělá. Proto byla řada parků pro veřejnost uzavřena. Že je to opodstatněné potvrdila i tragédie z Průhonic, kde stoletý dub zavalil ženu venčící psa (podrobnosti zde).

Pozor na parazitické houby. Poškození bývá fatální

Ale nemusí jít jen o povodně. Leckdy jsou pro stromy decimující také neodborné zásahy, vysoké zasolení půdy, nebo nevhodné zásahy do životních podmínek. Podobně jako v případě čtyř líp ve Stříbrné Lhotě u Mníšku pod Brdy.

Arboristická fotogalerie

Právě na těchto čtyřech lipách nám arboristé předvedli, čeho je potřeba si všímat, aby poškozené stromy nemohly způsobit zranění či větší tragédii. Lípy přijeli ošetřit zdarma, v rámci osvěty, přestože se od počátku povodní nezastavili.   

"Problémů je tu celá řada," konstatuje zkušený arborista Petr Brož. "Nejzávažnější je infekce dřevokaznou houbou, dřevomorem kořenovým, která na stromu evidentně parazituje už řadu let. Celou tu dobu prorůstá jeho dřevem. To je havarijní stav, který bude nutno řešit odstraněním stromu," vyřkne nekompromisní ortel u lípy, která by laikovi mohla připadat jako zdravý strom. (S čím se arboristé při své těžké práci také musí potýkat, čtěte zde).

Zdravé stromy pro zítřek

Jedná se o projekt Nadace Partnerství, která prostřednictvím grantů, odborných služeb či vzdělávání pomáhá lidem pečovat o životní prostředí. Praktické rady, jak vzít péči o stromy ve svém okolí do vlastních rukou a zajistit, že o ně budou řádně pečovat certifikovaní odborníci, najdete na jejích stránkách zde.  

"Odborná péče je investicí do budoucna. Jakýkoliv špatně provedený zásah, třeba i špatně odříznutá větev, může být pro strom fatální. Leckdy se to projeví až po desítkách let, kdy se kvůli nekvalitnímu ošetření v mládí začne strom rozpadat," radí arborista Petr Brož. 

Jenže na okraji vozovky, u autobusové zastávky, je to skrytá hrozba, protože takovému stromu hrozí pád. Za případné důsledky pak nese odpovědnost majitel pozemku, takže není divu, že místní zastupitelstvo je vděčné za odborné posouzení a ošetření lip díky projektu Zdravé stromy pro zítřek.  

Dalším podstatným problémem je i zasolení půdy v bezprostřední blízkosti solí ošetřované vozovky. Zasolená voda stéká přímo ke stromům, dokonce se v tomto místě shromažďuje. "Sůl pak vytahuje vodu z kořenového systému stromů, což způsobuje jejich prosychání. Poznat to můžete třeba na prosychajících listech, nebo květech," ukazuje hnědnoucí lipové listí Petr Brož. 

Prvními příznaky poškození stromu je podle Brože jeho vitalita. "To, jak je strom schopen přirůstat, jestli má kompaktní vzrostlou korunu, jak se mu celkově daří na daném stanovišti. Důležitý je i stav olistění, květů, ročních přírůstků či letorostů," ukazuje na lipách Petr Brož. Tuto práci dělá se svými kolegy přes dvacet let a smutně konstatuje, že tady už není moc co zachraňovat.

Kořenový systém stromu potřebuje mít kolem sebe propustný půdní povrch alespoň ve velikosti obvodu koruny. Hromada štěrku bere kořenům stromů vláhu i živiny.

Vozovka v bezprostřední blízkosti čtyř lip se solí a zasolená voda pak stéká k nim, kde se shromažduje. To jim vytahuje vodu z kořenového systému, proto prosychají.

Zasolená půda vytahuje stromům vodu z kořenového systému, listy pak začnou zasychat. Je to jedna ze známek vážného poškození stromu.

"Tady už dochází k ústupu vitality, takže i u zbývajících tří stromů už řešíme jen čistě jejich bezpečnost na stanovišti. Nesmí ohrožovat kolemjdoucí, ani projíždějící auta," vysvětluje Brož s tím, že pak je stromy možné nechat bez dalšího ošetření dožít, jeho dva kolegové už mezitím šplhají do jejich korun. I tak lípy vydrží nejvýše pět až deset let. Rozhodnutí, co dál, bude na místních. Možná je i nová výsadba.

Stromolezci v koruně budí úžas i hrůzu

"Namáhavá a náročná, ale úžasná práce," rozzáří se Petr Brož, když se ho zeptáte na stromolezectví jako takové. "Pracujete s živým organismem, což je nádhera," a hrdě dodává, že se jako horolezec dostal do týmu, který ošetřoval stromy pod vedením doktorky Gregorové ze Sadů lesů zahradnictví. Svého času se jeho kolegové v této disciplíně účastnili i mistrovství (více v reportáži zde). 

Arborista Petr Brož je svým kolegům k ruce na zemi. Například, když potřebují...
Arborista při práci.
Arboristé jsou pro práci v koruně vybaveni například pilkou s teleskopickou...

Arboristé se totiž do koruny stromů dostávají pomocí lan a sedacího úvazu. "My jako starší generace používáme jednolanový systém, kdy si lano, na jehož konci je váček s pískem nebo olovem, vyhodíte přes rozsochu, zajistíte, a můžete vystoupit do koruny," vysvětluje techniku stromolezců Brož.

V koruně už stromolezci pracují  na napnutém laně. "Je to ideální způsob, jak strom ošetřit efektivně, poměrně bezpečně a rychle. Děláme to přes dvacet let a naštěstí jsme kromě drobných zranění žádný závažný úraz neměli." 

Autor:

Nejčtenější

Správný řez švestek má jasná pravidla, nenechte se zmást mýty. 5 tipů na jarní péči

Jak na stříhání švestek, aby byly zdravé a dobře plodily? Zažité mýty o zimním a předjarním řezu jsou mylné. Většina švestek vyžaduje zcela jiný přístup, důležitý je jarní řez.

Jak ochočit slepice, aby byly přítulnější. Z některých uděláte i mazlíky

Pomazlit se s kočkou nebo se psem vám dává logiku, udělat totéž se slepicí vám přijde přitažené za vlasy? Nenechte se mýlit, i slepice k vám může přilnout, doprovázet vás po zahradě, přijít se...

Kdy a jak správně stříhat maliny. 5 tipů na jarní péči, které zaručeně fungují

Maliny jsou oblíbené ovoce, které najdeme na téměř každé zahrádce. Není divu. Ostružiník maliník je poměrně nenáročný na péči. Když se mu ale zahradník více věnuje, může se těšit na bohatší a sladší...

Medvědi budou mít i dokonale izolovaný brloh. Arktidu otevřeme 2029, líčí Bobek

Premium

V metrové krychli z ledu je zamrazeno tisíc figurek medvěda ledního. Každá obsahuje čip pro jednorázový volný vstup do Zoo Praha. Ledová kostka postupně roztává a při troše štěstí si každý může vzít...

Úžasní plastikoví modeláři excelovali na dalším ročníku Panthers Cup

Byl to už 14. ročník soutěže nejen v plastikovém modelářství Panthers Cup 2025. Pojďme se zaradovat spolu s nimi, protože na první pohled je úžasné vidět, co dokážou šikovné ruce modelářů, kreativita...

10 nejčastějších chyb při péči o ovocné stromy. Neděláte je taky?

Přestože se pěstování ovocných stromů zdá velmi jednoduché, i zkušení zahrádkáři se mohou dopouštět chyb, které negativně ovlivní zdraví stromů a jejich úrodu. Pojďme se podívat na nejčastější z nich...

29. března 2025

Úžasní plastikoví modeláři excelovali na dalším ročníku Panthers Cup

Byl to už 14. ročník soutěže nejen v plastikovém modelářství Panthers Cup 2025. Pojďme se zaradovat spolu s nimi, protože na první pohled je úžasné vidět, co dokážou šikovné ruce modelářů, kreativita...

29. března 2025

Kdy a jak správně stříhat maliny. 5 tipů na jarní péči, které zaručeně fungují

Maliny jsou oblíbené ovoce, které najdeme na téměř každé zahrádce. Není divu. Ostružiník maliník je poměrně nenáročný na péči. Když se mu ale zahradník více věnuje, může se těšit na bohatší a sladší...

28. března 2025  6:36

Baobab, symbol dlouhověkosti a vitality, je pro fotografy hvězdou hvězd

Baobab (Adansonia) je rod rostlin z čeledi slézovitých. Jsou to opadavé stromy s nápadně tlustými kmeny a s dlanitě složenými listy, rostoucí v oblastech s obdobím sucha. Baobaby se vyskytují na...

28. března 2025

Sezonu Zoo Praha otevřou „stromoví humři“. Obří strašilky, co se sedmkrát svlékají

Poslední březnovou sobotu Zoo Praha při příležitosti zahájení 94. sezony svým návštěvníkům představí nejmohutnější nelétavý hmyz na světě – strašilky humří. Možnost spatřit tyto tvory na vlastní oči...

28. března 2025

Správný řez švestek má jasná pravidla, nenechte se zmást mýty. 5 tipů na jarní péči

Jak na stříhání švestek, aby byly zdravé a dobře plodily? Zažité mýty o zimním a předjarním řezu jsou mylné. Většina švestek vyžaduje zcela jiný přístup, důležitý je jarní řez.

27. března 2025

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Pražská stříbrná Zahrada roku vdechla život nové cimrmanovské legendě

Úplně na počátku byla prvorepubliková vila na pražských Vinohradech, jejíž proměnu dostal do rukou architekt Josef Pleskot. Právě on o novou podobu zahrady požádal Atelier zahradní a krajinářské...

27. března 2025

Krájíte si jablka na svačinku? Sviťte si na ně a budou jako čerstvá

I to nejchutnější jablko vypadá nepřitažlivě, pokud začne hnědnout. Vědci nyní objevili způsob, jak tomuto procesu zabránit. Výzkumníci zjistili, že když se na čerstvě nakrájená jablka svítí fialovým...

27. března 2025

Medvědi budou mít i dokonale izolovaný brloh. Arktidu otevřeme 2029, líčí Bobek

Premium

V metrové krychli z ledu je zamrazeno tisíc figurek medvěda ledního. Každá obsahuje čip pro jednorázový volný vstup do Zoo Praha. Ledová kostka postupně roztává a při troše štěstí si každý může vzít...

26. března 2025

Do plavek spolu se psem. Běhejte společně, prospěje to oběma

První jarní sluneční paprsky nás konečně zvou k delším procházkám a pohybu na čerstvém vzduchu. I proto je jaro obdobím, kdy se snažíme vrátit v zimě ztracenou kondici. Pozornost bychom ale měli...

26. března 2025

Domov i zahradu barevně a jarně naladí předpěstované modřence či hyacinty

Zima se nám se svými krátkými dny a chladnými nocemi někdy zdá nekonečná. Jara jsme se sice konečně dočkali, ale pokud na zahradě nemáme aspoň čemeřice nebo nějaké cibuloviny – a na podzim jsme žádné...

25. března 2025

Pinzeta místo příboru? Takové překvapení vás čeká v michelinské restauraci

Nebýt podrobného výkladu před každým chodem, člověk by často nepoznal, co právě jí. Extravagantní vzhled pokrmů doprovázejí neméně výstřední chutě – jednou úžasně harmonické, jindy zas vzrušující až...

25. března 2025