Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

PORADNA: Zamotává se mu tráva do trojcípého nože. Asi si hraje s plynem

Jsem zaměstnán jako pracovník údržby v jedné firmě. Mezi mé povinnosti patří také údržba svahových ploch kolem budovy pomocí křovinořezu. Při své práci se neustále potýkám s problémem namotávání stébel trávy na trojcípý sekací nůž. Je možné pořídit nějaký nůž, který by můj problém odstranil, ptá se čtenář.

Křovinořez je ideálním prostředkem pro kosení nepřehledných ploch. | foto: Stihl

„Nejsem si zcela jistý, zda se podaří tento problém řešit výměnou žacího nástroje. Trojcípý nůž je ve své podstatě velmi agresivní a ve spojení s dostatečným výkonem motoru křovinořezu by měl sekaný materiál bez problémů posekat, dokonce i částečně podrtit,“ uvádí vedoucí techniky společnosti Stihl Miroslav Kosička.

Na základě vlastních zkušeností by doporučoval spíše se zaměřit na ostření nože – správně ostřit při současném zachování jeho tvaru. „Musíme si uvědomit, že tento nůž seká pouze svými špičkami. Když budeme vycházet z otáček motoru křovinořezu při zátěži 10 500 ot/min, převodového poměru úhlové převodovky a průměru trojcípého nože 250 mm, dostáváme se k obvodové rychlosti jednotlivých vrcholů nože nad 100 m/s (asi 350 km/h). Započítávat trajektorií rychlosti pohybu pracovníka je oproti této rychlosti zbytečné,“ počítá Kosička.

Ideální tvar nože a jeho ostrost se významně podílí na kvalitě sekání.

Z obvodové rychlosti lze pochopit, že je velice problematické, aby se jednotlivá stébla trávy dostala mezi jednotlivá ostří a tam se namotávala. Pokud se tak stává, musí být porušeny některé z podmínek, udržujících vysokou obvodovou rychlost nože. 

Nejčastější bývá problém s kolísáním otáček motoru – obsluhující si neustále „hraje s plynem“ a nevyužívá maximálního výkonu motoru. Další příčinou může být technický stav stroje – díky nějakému problému stroj není schopen pracovat ve vysokých otáčkách. 

Ovšem nejrozšířenějším problémem je vlastní stav trojcípého nože. Nožům chybí jakákoliv špička, hrot nože je zakulacen bez sebemenšího náznaku ostří. V takovém případě nedochází k sekání/řezu stébla, ale k jeho urážení. Klesá výkon pracovníka, zato ostatní parametry vzrůstají – jako například zatížení stroje, spotřeba paliva, únava pracovníka. 

Navíc vzhled posekané plochy je odpudivý, poněvadž na strništi se vyskytují jen roztříštěná stébla bez čistého řezu. Použití takového nože tedy podstatně snižuje jeho obvodovou rychlost (tupé ostří jej intenzivně brzdí) a projevuje se také nedostatečným řezáním stébel a jejich následným namotáváním na řezný nástroj. 

Tyto řezné nástroje není zase tak problematické pravidelně ošetřovat – tedy udržovat tvar a ostří. Problémy většinou nastávají až po zanedbání pravidelné údržby, kdy dojde k zakulacení ostří. 

Pak nezbývá nic jiného než podle ostřicí šablony nakreslit na nůž nové obrysy ostří a nejlépe elektrickým rozbrušovacím přístrojem, vybaveným dělicím kotoučkem pro řezání kvalitního kovu, vrátit noži správné obrysy. 

Doostření břitů nože už zvládne stolní bruska.  Případně není problém nůž nechat naostřit. Taková služba stojí kolem padesáti korun.

Autor:

Krmítko v americkém Ohiu

Nejčtenější

Správný řez švestek má jasná pravidla, nenechte se zmást mýty. 5 tipů na jarní péči

Jak na stříhání švestek, aby byly zdravé a dobře plodily? Zažité mýty o zimním a předjarním řezu jsou mylné. Většina švestek vyžaduje zcela jiný přístup, důležitý je jarní řez.

Jak ochočit slepice, aby byly přítulnější. Z některých uděláte i mazlíky

Pomazlit se s kočkou nebo se psem vám dává logiku, udělat totéž se slepicí vám přijde přitažené za vlasy? Nenechte se mýlit, i slepice k vám může přilnout, doprovázet vás po zahradě, přijít se...

Kdy a jak správně stříhat maliny. 5 tipů na jarní péči, které zaručeně fungují

Maliny jsou oblíbené ovoce, které najdeme na téměř každé zahrádce. Není divu. Ostružiník maliník je poměrně nenáročný na péči. Když se mu ale zahradník více věnuje, může se těšit na bohatší a sladší...

Úžasní plastikoví modeláři excelovali na dalším ročníku Panthers Cup

Byl to už 14. ročník soutěže nejen v plastikovém modelářství Panthers Cup 2025. Pojďme se zaradovat spolu s nimi, protože na první pohled je úžasné vidět, co dokážou šikovné ruce modelářů, kreativita...

Medvědi budou mít i dokonale izolovaný brloh. Arktidu otevřeme 2029, líčí Bobek

Premium

V metrové krychli z ledu je zamrazeno tisíc figurek medvěda ledního. Každá obsahuje čip pro jednorázový volný vstup do Zoo Praha. Ledová kostka postupně roztává a při troše štěstí si každý může vzít...

10 nejčastějších chyb při péči o ovocné stromy. Neděláte je taky?

Přestože se pěstování ovocných stromů zdá velmi jednoduché, i zkušení zahrádkáři se mohou dopouštět chyb, které negativně ovlivní zdraví stromů a jejich úrodu. Pojďme se podívat na nejčastější z nich...

29. března 2025

Úžasní plastikoví modeláři excelovali na dalším ročníku Panthers Cup

Byl to už 14. ročník soutěže nejen v plastikovém modelářství Panthers Cup 2025. Pojďme se zaradovat spolu s nimi, protože na první pohled je úžasné vidět, co dokážou šikovné ruce modelářů, kreativita...

29. března 2025

Kdy a jak správně stříhat maliny. 5 tipů na jarní péči, které zaručeně fungují

Maliny jsou oblíbené ovoce, které najdeme na téměř každé zahrádce. Není divu. Ostružiník maliník je poměrně nenáročný na péči. Když se mu ale zahradník více věnuje, může se těšit na bohatší a sladší...

28. března 2025  6:36

Baobab, symbol dlouhověkosti a vitality, je pro fotografy hvězdou hvězd

Baobab (Adansonia) je rod rostlin z čeledi slézovitých. Jsou to opadavé stromy s nápadně tlustými kmeny a s dlanitě složenými listy, rostoucí v oblastech s obdobím sucha. Baobaby se vyskytují na...

28. března 2025

Sezonu Zoo Praha otevřou „stromoví humři“. Obří strašilky, co se sedmkrát svlékají

Poslední březnovou sobotu Zoo Praha při příležitosti zahájení 94. sezony svým návštěvníkům představí nejmohutnější nelétavý hmyz na světě – strašilky humří. Možnost spatřit tyto tvory na vlastní oči...

28. března 2025

Správný řez švestek má jasná pravidla, nenechte se zmást mýty. 5 tipů na jarní péči

Jak na stříhání švestek, aby byly zdravé a dobře plodily? Zažité mýty o zimním a předjarním řezu jsou mylné. Většina švestek vyžaduje zcela jiný přístup, důležitý je jarní řez.

27. března 2025

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Pražská stříbrná Zahrada roku vdechla život nové cimrmanovské legendě

Úplně na počátku byla prvorepubliková vila na pražských Vinohradech, jejíž proměnu dostal do rukou architekt Josef Pleskot. Právě on o novou podobu zahrady požádal Atelier zahradní a krajinářské...

27. března 2025

Krájíte si jablka na svačinku? Sviťte si na ně a budou jako čerstvá

I to nejchutnější jablko vypadá nepřitažlivě, pokud začne hnědnout. Vědci nyní objevili způsob, jak tomuto procesu zabránit. Výzkumníci zjistili, že když se na čerstvě nakrájená jablka svítí fialovým...

27. března 2025

Medvědi budou mít i dokonale izolovaný brloh. Arktidu otevřeme 2029, líčí Bobek

Premium

V metrové krychli z ledu je zamrazeno tisíc figurek medvěda ledního. Každá obsahuje čip pro jednorázový volný vstup do Zoo Praha. Ledová kostka postupně roztává a při troše štěstí si každý může vzít...

26. března 2025

Do plavek spolu se psem. Běhejte společně, prospěje to oběma

První jarní sluneční paprsky nás konečně zvou k delším procházkám a pohybu na čerstvém vzduchu. I proto je jaro obdobím, kdy se snažíme vrátit v zimě ztracenou kondici. Pozornost bychom ale měli...

26. března 2025

Domov i zahradu barevně a jarně naladí předpěstované modřence či hyacinty

Zima se nám se svými krátkými dny a chladnými nocemi někdy zdá nekonečná. Jara jsme se sice konečně dočkali, ale pokud na zahradě nemáme aspoň čemeřice nebo nějaké cibuloviny – a na podzim jsme žádné...

25. března 2025

Pinzeta místo příboru? Takové překvapení vás čeká v michelinské restauraci

Nebýt podrobného výkladu před každým chodem, člověk by často nepoznal, co právě jí. Extravagantní vzhled pokrmů doprovázejí neméně výstřední chutě – jednou úžasně harmonické, jindy zas vzrušující až...

25. března 2025