Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


PORADNA: Zuby plotostřihu jemně doostříte pilníkem i bez demontáže

aktualizováno 
Na řezných zubech mého motorového plotostřihu je vidět, že mají již něco za sebou a je třeba je naostřit. Je možné dobrousit je i podomácku? ptá se čtenář.

Pilníkem pohybujte směrem k ostří zubu. | foto: Marek Burza

"Návod k použití sice nejdříve zdůrazňuje, že je nejvhodnější odborné ostření v servisu, ale pak dává i možnost laického ostření pilníkem. Bohužel chybí přesnější popis postupu," doplňuje čtenář a zároveň se ptá, zda vůbec existuje možnost nabrousit nože bez demontáže lišty.

"Skutečně lze naostřit řezné zuby bez demontáže ze stroje. Podstatné je dostat nože do polohy, kdy budou řezné zuby mimo ochranné spodní zuby," vysvětluje hlavní technik Stihl Miroslav Kosička. To se občas stane po uvolnění akcelerační páčky a při následném přechodu otáček motoru do volnoběhu.

Také při vypnutém motoru je možné pomocí většího šroubováku jeden nůž posunout vůči druhému. "Doporučuji při této operaci a následujícím ostření pilníkem používat rukavice ze silnější kůže, poněvadž hrozí poranění rukou o jednotlivá ostří," upozorňuje.

Lišta profesionálního benzinového plotostřihu. V této poloze zuby nenabrousíte,

Lišta profesionálního benzinového plotostřihu. V této poloze zuby nenabrousíte, musíte je posunout do mezipolohy.

V této poloze je pak možné jednotlivé řezné zuby doostřit plochým pilníkem pod úhlem 35° k rovině nože. Ostřit je nutné vždy jen při pohybu pilníku směrem k břitu, při zpětném tahu pilníku nikoliv. Mohlo by totiž dojít k takzvanému obrácení břitu, kdy břit pak nedoléhá ke spodnímu noži a má problematický řez.

Důležité je podle technika také odstranit kovové piliny po ostření, poněvadž by následně mohly poškodit naostřené břity řezných nožů. "Vlastní lehké doostření pilníkem proveďte asi dvakrát či třikrát po sobě, pak se přimlouvám za odborné naostření na ostřicím stroji v servisu," doporučuje Kosička.

Příliš nedoporučuje ostřit nože nůžek na živé ploty v nástrojářských dílnách na magnetických bruskách. Zde se odebírá materiál nože z jeho spodní, kluzné strany, takže dochází k zeslabování nožů. Mezi noži může vzniknou vůle a nože pak v nejlepším případě stříhají stejně jako před broušením, většinou ale hůře.

"Nejrychlejší, ale svým způsobem nejhorší je ostření nožů prostřednictvím ruční úhlové brusky. Jednotlivé řezné zuby se sice rychle naostří, ale díky agresivitě ostřicího kotouče a nestabilnímu ručnímu vedení brusky dochází k velkému a nerovnoměrnému odběru materiálu zubů. Ostří zubu pak ztrácí velmi rychle svoji geometrii, mění se tvar jednotlivých zubů. Nůžky jednak nestříhají, navíc se zkracuje životnost řezného ústrojí," popisuje.

Profesionální naostření nožů plotostřihu stojí kolem 600 korun. "Lišta se rozebere a dá do pořádku, aby sloužila jako nová. V některých případech se nám ale do rukou dostávají tak zrasované lišty, že je nakonec nutné je vyměnit. Tam je potřeba počítat s investicí kolem tisícikoruny za jeden díl lišty," říká Zdeněk Wambera ze servisu Wampi.

Podle obou techniků je jednou z příčin tupení lišt i skutečnost, že se lidé o plotostřihy příliš nestarají. Po každém použití doporučují odstranit zbytky pryskyřic, nejjednodušeji speciálním sprejem, který nejen čistí, ale zároveň maže a konzervuje nože.

Autoři:




Nejčtenější

Klisny se ke stádu po porodu vrací poté, co se mezi matkou a hříbětem vytvoří...
U Milovic se rodí divoká hříbata i telata. Slavná klisna uhynula

Jaro přineslo do rezervace divokých koní v bývalém vojenském prostoru Milovic smutek i spoustu naděje. Před dvěma týdny sice uhynula klisna, která přivedla na...  celý článek

U silnějších motorů se místo jednoduchého molitanového filtru používají...
PORADNA: Vzduchový filtr u sekačky po vyprání raději olejem nenapouštějte

Celý život peru vzduchový filtr u sekačky jarovou vodou a teď jsem se v nějaké diskusi dočetl, že správně bych ho před nasazením do stroje měl napustit olejem,...  celý článek

Zdeněk Pohlreich o grilování. Sezona je tu.
Bez utěrky za pasem ani ránu. To platí i pro grilování, říká Pohlreich

Bez mučení přizná, že je od přírody líný, a proto miluje grilování na plynu. Stejně tak je přesvědčen, že špatnému masu uhlí ani marináda chuť nepřidají. A...  celý článek

Larva zavíječe voskového je známá hlavně jako nepřítel včelařů.
Zavíječ, nepřítel včel, možná zachrání lidstvo před plasty. Chutnají mu

Vědkyně Federica Bertocchiniová jen shodou náhod přišla na to, že larvy zavíječe voskového si rády pochutnají na plastových taškách. Když totiž čistila svůj...  celý článek

Další z rubriky

Kvádry nemusí být pravidelné. Jde v podstatě jen o to, aby kvádry vždy...
Postavte si vlastní iglú. Vyřádíte se, využít můžete i krabice od mléka

Turisté v Alpách platí tisíce, aby si vyzkoušeli bydlení v ledovém hotelu. Při současném počasí, které většině míst u nás dopřává sněhovou nadílku i mráz, si...  celý článek

Bez pořádného žebříku se kolem domu neobejdete.
Správný pevný hliníkový žebřík má být těžký a z taženého profilu

Při výběru žebříku se zaměřte na odlišnosti hobby výrobků od provedení profi. Rozdílná je nejen váha, což souvisí s tloušťkou kovu, ale i druh profilu, z...  celý článek

Letošní dílo – polární medvěd
Už čtyřiadvacet let stavějí lego. Utratili za něj desetitisíce

Rodinný “sport“ začal před 24 lety, kdy začal Mike Addis a jeho manželka Catherine stavět na Vánoce první sochu z lega pro své děti. Nakonec se z toho stala...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.