Daniela Turecká dala pro svou knihu Nalož to!, s podtitulem Kujme pi(c)kle v kuchyni, dohromady kolem padesáti receptů na nakládání sýrů či zeleniny. Jako bonus přidala také několik inspirativních tipů, jak naložit se sklenicemi, které již splnily svou nakládací funkci.
Tipy jsou jednoduché a vtipné, ovšem nijak laciné. Najdete-li dvacet minut času, vyzkoušejte si to třeba na závěsném osvětlení. Uvidíte, jak vám originální světlo z krásné zavařovací sklenice (v tomto případě ) rozzáří jakoukoliv místnost vašeho bytu či domu.
Na originální světlo budete potřebovat sklenici na zavařování o objemu 500 ml se šroubovacím uzávěrem (autorka pro jistotu vybrala sklenici z tvrzeného skla od značky Kilner), nůžky na kov, případně i dekorativní sprej na kov, žárovku a certifikovaný kabel s cylindrem, do kterého upevníte sklenici.
Postup výroby
Do víčka od šroubovacího uzávěru vystřihněte nůžkami kolečko tak, aby jím prošla objímka žárovky, ale neprošla skrz. Poté obě části víčka můžete nastříkat dekorační barvou podle vašich představ. Aplikujte raději dvě vrstvy a nechte je zaschnout hodinu či déle, ideálně na teplém suchém místě.
Obě součásti víčka pak dejte dohromady se šroubovací objímkou, aby vše pevně drželo pohromadě, a nakonec do objímky zašroubujte žárovku.
Žárovku vložte do zavařovací sklenice, pak na zašroubujte víko sklenice (se zabudovanou objímkou žárovky) na místo a pořádně ho utáhněte. Ať sklenice s žárovkou na šroubovacím uzávěru pevně drží.
Autorka svůj originální lustr používá již od loňského léta jako osvětlení nad jídelním stolem: „S přehřátím žárovky nikdy nebyl problém, ale samozřejmě nenecháváme světlo rozsvícené celé dny. Použitá sklenice je navíc z tvrzeného skla, které by si mělo s vyšší teplotou poradit.“ Pro jistotu ovšem doporučuje použít LED žárovku se slabším příkonem, zhruba do 5 W.