Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Nejlepší občerstvení do hicu: doma macerovaný ledový čaj

aktualizováno 
Pro výrobu ledových čajů se hodí japonské zelené čaje Kabusé a Matcha, ale taky prvosklizňový čaj Darjeeling plný květinových chutí a vůní. Když nápoj doplníte ovocem nebo různými sirupy, vzniknou lahodné domácí limonády.

Domácí ledové čaje jsou osvěžující nejen díky ledu, ale rovněž díky povzbuzujícím a zdraví prospěšným látkám obsaženým v čaji. V horkých dnech takové domácí nápoje každého rychle postaví na nohy. Navíc bez cukru.

Stačí dodržet jednoduché pravidlo. Když chcete ledový čaj připravit velmi rychle, potřebujete vysoce kvalitní čaj, a když to má být navíc mimo domov, měl by být zabalený v pyramidových sáčcích. Sáčky můžete vzít s sebou třeba na výlet ke studánce nebo na piknik.

Jak na čaj Kabusé

Čaje se zástěnou

Stejně jako všechny zelené čaje, i kabusé a matcha efektivně ochlazují organismus v horkých dnech. Navíc zrychlují metabolismus. Oba čaje pocházejí z čajovníků zastíněných sítěmi (v japonštině kabusé), které propustí jen polovinu slunečních paprsků. Stíněný čaj vyvine víc účinných, zdraví prospěšných látek a velmi aromatickou vůni.

Například čaj Kabusé je směs japonského zeleného a praženého listového čaje. Jeden sáček se třemi gramy čaje se louhujte v půl litru studené vody pouze pět minut a chuť výsledného nápoje je silná a typicky trávovitá a svěží. Připravit si z něj potom můžete i japonskou limonádu.

Než se čaj vylouhuje, namočíte okraje dvou vysokých sklenic do čerstvě vymačkané citronové šťávy a ponoříte do cukru, aby vznikla na okrajích krusta. Naplníte je kostkami ledu, které přelijete čajem Kabusé a nakonec ještě zakápnete zbytkem citronové šťávy.

Nejraději s macerátem

Pokud máte na přípravu domácího ledového čaje nebo limonády víc času, doporučujeme připravit si z čajových lístků takzvaný macerát, tedy nechat je ve vodě louhovat několik hodin nebo i přes noc.

Čajové lístky se ve studené vodě rozvíjejí mnohem pomaleji a postupně. Chuť kvalitního čaje tak může v macerátu vyniknout ještě víc než při přípravě horkého nálevu. I povzbudivé účinky macerátu jsou mnohem silnější.

Postupovat tak můžete nejen se zeleným čajem, vyzkoušejte například čerstvý čaj z Darjeelingu, který ručně sbírali během prvních sklizní letos na jaře.

Podívejte se na video, kde najdete podrobné návody k přípravě čajů.

Autor:




Nejčtenější

(Ilustrační snímek)
Kachny jsou učenlivé. Naučily se jíst malé ptáky, aby získaly lepší živiny

Divoké kachny se živí semeny, bobulemi, rostlinami a hmyzem, někdy i malými rybami. Britští vědci ale nedávno v Rumunsku poprvé „nachytali“ divoké kachny, jak...  celý článek

Nádherný úlovek z Náchodska.
Pochlubte se, jak u vás rostou. Nejlepší houbařské fotky odměníme

Čas hřibů je pro drtivou většinu nadšených houbařů tím nejkrásnějším obdobím v roce. Tedy pokud rostou, to je potom radost. Tu ovšem můžete mít i z fotoúlovků...  celý článek

Mláďata nandu pampových v plzeňské zoologické zahradě.
V plzeňské zoo se vylíhli nandu pampoví, vajíčka vyseděl samec

Plzeňská zoologická zahrada může po třech letech slavit úspěšný odchov pštrosů nandu pampových. Na konci června se z vajíček vyklubala dvě mláďata.   celý článek

Domek pro včely samotářky z bezových větviček
Postavte domeček pro včely samotářky. Na zahradě se postarají o škůdce

Přilákejte na svou zahradu co nejvíce drobných živočichů. Když jim nabídnete adekvátní ubytování, odvděčí se vám. Díky nim ubude škůdců a zvýší se úroda.   celý článek

Džungle v Holešovicích Prazelenina od letošního jara funguje přímo u Vltavy v...
Zelenina i sousedské vztahy se pěstují v komunitních zahradách

Komunitní zahrada Prazelenina v Holešovicích byla prvním místem svého druhu v Praze, aktuálně se jen přestěhovala. Dnes se trend propojování zahrádkaření a...  celý článek

Další z rubriky

(Ilustrační foto)
Může se to stát i vám. Pět největších nebezpečí při grilování

Mně se to určitě nestane: věta, která už to zavařila mnoha milovníkům letních grilovaček. Pětici nebezpečí, která je doprovází nejčastěji, naštěstí můžete...  celý článek

Pec, která se vejde do trouby, navrhlo manželské duo z Chicaga.
VIDEO: Nemáte místo na pec? Strčte ji do trouby, radí designéři

Praktické řešení pro všechny milovníky domácího chleba představila dvojice amerických designérů. Zájemcům slibují všechny výhody klasické rozměrné pece v...  celý článek

Citronový sirup má při použití hnědého třtinového cukru krásně medovou barvu....
Domácí ovocná šťáva jako cukrová bomba i domácí limonády bez cukru

Studená čistá voda se dá pít po celý rok, jenže v létě máme přece jen větší spotřebu tekutin. A chuť také na něco jiného. Na řadu pak přijdou jak sladké...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.