Osvěžující letní salát jinak: s nudlemi a dresinkem ze sójovky a octa

  • 7
Zeleninový salát je v létě klasika i v Japonsku, jen má trochu jinou podobu. A protože se Japonci snaží obětovat přípravě jídla minimum času, hotový je za chviličku.

Salát je lehký a přitom příjemně zasytí. Na přípravu jsou potřeba poměrně běžné suroviny, které dnes seženete nejen v internetových obchodech s japonskými potravinami, ale i v prodejnách zdravé výživy či exotických koutcích supermarketů.

Ingredience potřebné na japonský zeleninový salát

Připravte si 100 g nudlí harusame nebo jiných "skleněných" nudlí (mohou, ale nemusí být vždy rýžové), 5 g sušených mořských řas wakame, ledový salát, 10 až 15 cherry rajčátek, sterilovanou kukuřici, případně i salátovou okurku.
Na japonský dresink budete potřebovat 50 ml japonské sójové omáčky, 50 ml rýžového octa na sushi, 100 ml rostlinného oleje a pár kapek sezamového oleje.

Příprava salátu krok za krokem

Ve vroucí neosolené vodě uvařte tak zvané "skleněné" nudle. Harusame je potřeba vařit zhruba pět až šest minut, jiné druhy skleněných nudlí (a do salátu se hodí kterékoliv) většinou déle: jednoduše se řiďte pokyny na obalu.

Nudle harusame uvařte ve vroucí vodě podle návodu.
Uvařené rýžové nudle propláchněte pod studenou vodou.
Uvařené rýžové nudle propláchněte pod studenou vodou.

Uvařené nudle sceďte, propláchněte studenou vodou a nechte odkapat.

K mořským řasám wakame přidejte studenou vodu.
Ledový salát očistěte a natrhejte či nakrájejte na kousky.
Umytá cherry rajčátka překrojte napůl.

Mezitím dejte do mističky zhruba polévkovou lžíci nebo hrst sušených mořských řas wakame a zalijte je studenou vodu. "Během pěti minut se rozvinou do čerstvého stavu," vysvětluje Tomio Okamura, který pro nás letní salát připravil. Očištěný a omytý ledový salát pokrájejte a omytá cherry rajčátka překrojte napůl. Chcete-li přidat i salátovou okurku, oloupejte ji a nakrájejte na kolečka.

Na dno hlubokého talíře či misky vložte nejprve kousky ledového salátu.
Na salát přidejte uvařené a propláchnuté rýžové "skleněné" nudle.
Ještě pokrájená sherry rajčátka...

Do misky vložte na kousky natrhaný nebo pokrájený ledový salát, uvařené a propláchnuté nudle harusame, pokrájená sherry rajčátka, sterilovanou kukuřici a nahoru pečlivě vyždímané mořské řasy wakame.

Při přípravě omáčky použijte odměrku.
Všechny ingredience na japonskou zálivku pečlivě promíchejte.
Salát zalijte připravenou japonskou omáčkou.

Salát nakonec přelijte japonským dresinkem, který připravíte smícháním 50 ml japonské sójové omáčky, 50 ml rýžového octa na sushi, 100 ml rostlinného oleje a pár kapek sezamového oleje. Zálivku pečlivě protřepejte či promíchejte, pokud ji nevyužijete všechnu najednou, uložte si ji v uzavřené nádobě do chladničky.

Japonský salát se skleněnými rýžovými nudlemi a mořskými řasami wakame
Japonský salát se skleněnými rýžovými nudlemi a mořskými řasami wakame

Salát můžete konzumovat klasicky vidličkou, případně kvůli "živým" nudlím vidličkou a lžící, pokud jste ale světáci, sáhnete po tradičních japonských hůlkách. Návod jak na to, včetně videa, jsme přinesli v předchozím článku Hůlkami se můžete najíst jako člověk, radí Tomio Okamura.