Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Otestujte se, ať zjistíte, zda si neuděláte v nóbl restauraci ostudu

aktualizováno 
V gastronomii se v poslední době rozmnožily termíny, které dosud nemají český ekvivalent. Nebo se už vžily natolik, že o překlad nikdo nestojí. Mnohým jedlíkům z nich jde ale hlava kolem.

Staňte číšníkovi rovnocenným partnerem, poznejte jeho mluvu. | foto: Profimedia.cz

Často se nad menu v restauraci rozmýšlíte, co si máte představit pod quichem? Je to zelenina nebo mořský korýš?

V pohodě jsou jen ti, pro které se jídlo stalo zálibou. Ale stačí jen číst kuchařky, články o jídle nebo časopisy pro gurmety. V souboji mezi jídelním lístkem a vámi tak po čase vyhrajete.

Otestujte své gastronomické znalosti

Nejsou to jen cizí termíny, ale i názvy netradičních zahraničních specialit, na které se vás ptáme v testu. Zkuste si tipnout, k čemu slouží džezva nebo jakou funkci má finger bowle.

Přichystali jsme pro vás 16 otázek z oblasti gastronomické terminologie, uvidíte sami, jak na tom jste.

Autoři:


Témata: Vaření, Zelenina


Nejčtenější

Včelka si čistí tykadla.
Polím chybí včely k opylování. Vědci místo nich chtějí nasadit drony

Japonští vědci začali zkoušet miniaturní drony, které by mohly pomoci včelstvům opylovat louky a pole. Stroje by mohly brázdit pole a přenášet pyl z rostliny...  celý článek

Chcete si třeba příští neděli udělat krásnou předjarní rodinnou snídani?...
Bylinky na okně do týdne: petrželová nať z odřezků, řeřichová ze semen

Celoročně dostupné čerstvé bylinky i ovoce nám daly zapomenout na to, jak vlastně vitamíny během zimy zajišťovaly naše maminky a babičky před dvaceti lety. Na...  celý článek

Zdeněk Pohlreich
VIDEO: Pohlreich odhalil, jak lze špičkovou kuchyni zabít arogancí

Exkluzivní francouzská kuchyně pro lidové masy od kuchaře, který si je až arogantně vědom svého umění. K tomu naškrobení číšníci v bílých rukavičkách, to vše...  celý článek

Za podivným chováním rybičky byl nádor.
Zlaté rybce vyoperovali nádor. Byla zmatená a plavala pozpátku

Dvacetiletá zlatá rybka už dlouho překonávala průměrný věk svého druhu a byla stále čilá a zdravá. Až v poslední době změnila své chování a lékař objevil...  celý článek

Ruka nemusí dělat nic jiného, než přesouvat kelímek od kávovaru k zákazníkovi....
První robotická kavárna v San Francisku připraví až 200 šálků za hodinu

Startup Cafe X otevřel první kavárnu, kde nebude obsluhovat barista, ale robotická ruka. Rameno průmyslového robota připraví zákazníkovi do kelímku s sebou...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.