Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Otestujte se, ať zjistíte, zda si neuděláte v nóbl restauraci ostudu

aktualizováno 
V gastronomii se v poslední době rozmnožily termíny, které dosud nemají český ekvivalent. Nebo se už vžily natolik, že o překlad nikdo nestojí. Mnohým jedlíkům z nich jde ale hlava kolem.

Staňte číšníkovi rovnocenným partnerem, poznejte jeho mluvu. | foto: Profimedia.cz

Často se nad menu v restauraci rozmýšlíte, co si máte představit pod quichem? Je to zelenina nebo mořský korýš?

V pohodě jsou jen ti, pro které se jídlo stalo zálibou. Ale stačí jen číst kuchařky, články o jídle nebo časopisy pro gurmety. V souboji mezi jídelním lístkem a vámi tak po čase vyhrajete.

Otestujte své gastronomické znalosti

Nejsou to jen cizí termíny, ale i názvy netradičních zahraničních specialit, na které se vás ptáme v testu. Zkuste si tipnout, k čemu slouží džezva nebo jakou funkci má finger bowle.

Přichystali jsme pro vás 16 otázek z oblasti gastronomické terminologie, uvidíte sami, jak na tom jste.

Autoři:


Témata: Vaření, Zelenina


Nejčtenější

Zvířátka z Oregonské zoo si užívají sníh
VIDEO: Jako malé děti. Slon, medvěd a tuleň jsou ze sněhu nadšení

Kvůli přívalu sněhu musela zoo v americkém Portlandu ve státě Oregon své brány návštěvníkům uzavřít. Zaměstnanci se vydali zkontrolovat zvířata na lyžích, aby...  celý článek

Ze záznamu kamery, kterou měla lední medvědice na Aljašce připevněnou na krku.
VIDEO: Kamera pomáhá odhalit, co dělá tající ledovec s ledními medvědy

Dospělou samici ledního medvěda žijící v oblasti arktického ledovce vybavili vědci kamerou, aby zaznamenávala její chování a stravovací návyky. Pro laika možná...  celý článek

Horoskop pro vaši zahradu, dům, koníčky a kondici pro rok 2017
Jaká bude letos konstelace pro vaši zahradu, domov, koníčky i kondici?

Novému roku vládne Slunce, které všestranně podporuje každou osobní aktivitu. Proto si MF nechala pro činorodé čtenáře DOMA DNES zpracovat celoroční horoskop....  celý článek

Šampaňské a ústřice
Maurerův Grand Restaurant Festival je v barokním stylu. Inspirujte se

Velkolepě a lehce tajemně začal už osmý festival dobrého jídla a pití o víkendové půlnoci v pražském Prolog Baru. Chuťové pohárky dam ve škraboškách a pánů s...  celý článek

Dijonská, kremžská a plnotučná hořčice
Čtenáři iDNES.cz mají radši hořčici než kečup a vypečenou chlebovou kůrku

Před časem jsme nechali čtenáře iDNES.cz zahrát si a hlasovat, jaké mají chutě. Zatímco děti často milují kečup, dospělí naprosto jednoznačně dávají přednost...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je součástí koncernu AGROFERT ovládaného Ing. Andrejem Babišem.