Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Outkovka pestrá (Trametes versicolor)

aktualizováno 
Tato atraktivní houba zdobí kůru listnatých stromů. Je nejedlá.

Outkovka pestrá | foto: Profimedia.cz

Outkovka pestrá patří k houbám rozkládající dřevo, v České republice v Evropě se hojně rozšířila a zahlédnout ji můžete v každém ročním období.

Jak vypadá

Klobouk outkovky dorůstá do deseti centimetrů v průměru, je plochý a tenký. Plodnice se atraktivně zbarvují v několika barvách – od žluté přes zelenou a hnědou po černou. Okraje bývají světlejší až do bělavé, naproti tomu střed pokrývají zelené řasy.

Na povrchu klobouku uvidíte různě široké pásy, které se vrství. Na omak ucítíte jemnost podobnou sametu i hedvábnou hladkost.

Kde a kdy roste

Outkovka pestrá se nachází po celé Evropě, roste na listnatých stromech, jen výjimečně na jehličnatých. Obdivovat její barvy můžete po celý rok. přirozeně rozkládá dřevo.

Tato houba není jedlá, její tenká dužnina je příliš tuhá a nemá dobrou chuť.

Autor:




Nejčtenější

Interiér bistra, které omylem získalo na okamžik michelinskou hvězdu.
Michelinský průvodce dal hvězdu omylem a z bistra udělal celebritu

Je to událost, jaká se může stát jen jednou za deset let, řekl by doktor Chocholoušek a my ostatní, že se to může stát jen u nás. Ve Francii se však osudné...  celý článek

Chcete si třeba příští neděli udělat krásnou předjarní rodinnou snídani?...
Bylinky na okně do týdne: petrželová nať z odřezků, řeřichová ze semen

Celoročně dostupné čerstvé bylinky i ovoce nám daly zapomenout na to, jak vlastně vitamíny během zimy zajišťovaly naše maminky a babičky před dvaceti lety. Na...  celý článek

Fenku Aňu přivedl do útulku původní majitel. Bulhar, který se vracel do vlasti...
Děti natočily video fence křížence pitbula z útulku, aby jí našly domov

Mladou černou fenečku přivedl před časem do kralupského útulku Bulhar, který ji používal na hlídání podnikového areálu. S tím, že je Aňa naprosto skvělá,...  celý článek

Zdeněk Pohlreich
VIDEO: Pohlreich odhalil, jak lze špičkovou kuchyni zabít arogancí

Exkluzivní francouzská kuchyně pro lidové masy od kuchaře, který si je až arogantně vědom svého umění. K tomu naškrobení číšníci v bílých rukavičkách, to vše...  celý článek

Ruka nemusí dělat nic jiného, než přesouvat kelímek od kávovaru k zákazníkovi....
První robotická kavárna v San Francisku připraví až 200 šálků za hodinu

Startup Cafe X otevřel první kavárnu, kde nebude obsluhovat barista, ale robotická ruka. Rameno průmyslového robota připraví zákazníkovi do kelímku s sebou...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.