Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Outkovka rumělková (Pycnoporus cinnabarinus)

  12:03aktualizováno  12:03
Houba dává přednost slunným místům a nalezneme ji na pařezech.

Jak vypadá

. Zajímavosti

Červená barva je způsobena barvivem midicinnabarin.  Outkovka rumělková je saprofytická houba, tzn., že napadá jen mrtvé tělo a napomáhá jeho přirozenému rozkladu.

Plodnice jsou jednoleté, zřídka dvouleté, s podlouhlými a polokruhovitými klobouky, které jsou 2–10 cm široké a 2–8 cm odstávají od stromu. Horní strana je u mladých hub pýřitá, u starých lysá, svrasklá, bez pásů, nebo pásovaná na okraji. Barva u mladých plodnic je oranžová a u starších barva vybledlá. Dužina je rumělková až bledě oranžová, bez vůně a chuti. Výtrusový prach je bílý.

Kde a kdy roste

Je rozšířena v Evropě, ale nenajdete ji v severozápadní Evropě (Britské ostrovy, Belgie, Nizozemí, Dánsko. Objevuje u listnáčů, jako je bříza, buk, dub, vrba, olše habr a jeřáb. Houba dává přednost slunným místům a nalezneme ji na pařezech, mýtinách, krajích cest a opadaných větvích.

Je nejedlá.

Autor:


Témata: Nejedlé, Nelupenaté


Nejčtenější

Ze záznamu kamery, kterou měla lední medvědice na Aljašce připevněnou na krku.
VIDEO: Kamera pomáhá odhalit, co dělá tající ledovec s ledními medvědy

Dospělou samici ledního medvěda žijící v oblasti arktického ledovce vybavili vědci kamerou, aby zaznamenávala její chování a stravovací návyky. Pro laika možná...  celý článek

Horoskop pro vaši zahradu, dům, koníčky a kondici pro rok 2017
Jaká bude letos konstelace pro vaši zahradu, domov, koníčky i kondici?

Novému roku vládne Slunce, které všestranně podporuje každou osobní aktivitu. Proto si MF nechala pro činorodé čtenáře DOMA DNES zpracovat celoroční horoskop....  celý článek

Pavel Jeřábek seče v obtížném terénu pomocí bubnové sekačky.
Proč se seká rákosí v zimě? Pak poskytne lepší úkryt pro vzácné živočichy

Rákosin v krajině v posledních letech významně ubylo a zhoršila se jejich kvalita, takže ubylo i prostoru pro drobné živočichy, kteří v něm žijí. Proto se...  celý článek

Dijonská, kremžská a plnotučná hořčice
Čtenáři iDNES.cz mají radši hořčici než kečup a vypečenou chlebovou kůrku

Před časem jsme nechali čtenáře iDNES.cz zahrát si a hlasovat, jaké mají chutě. Zatímco děti často milují kečup, dospělí naprosto jednoznačně dávají přednost...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je součástí koncernu AGROFERT ovládaného Ing. Andrejem Babišem.