Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Ovádi se letos přemnožili, jsou agresivnější než obvykle

Letos se vytvořily ideální přírodní podmínky pro vylétnutí ovádů. Jejich přemnožením trpí většina regionů České republiky, hlavně ale jižní Čechy a Vysočina.

Bzikavka slepoočka je pěkně zbarvená, ale její bodnutí bolí snad ještě víc než od běžného ováda. | foto: Stanislav Krejčík

Příprava na cestu do lesa trvá letos dětem tábořícím na louce mezi lesy a rybníky déle. Nejdřív se totiž musí pořádně vybavit na setkání s krvežíznivými hejny ovádů. "Hovad jsou tu mraky a jsou drzejší než jindy. Asi mají i nějaké žrací intervaly, nejhorší je to po ránu a kvečeru," popsal situaci šéf tábora na Prachaticku Miroslav Mašek.

Ovádi

Ačkoli laici přezdívají hovado každé velké bodavé mouše, ovádovitých je víc druhů. Třeba před bouřkou je aktivní hlavně bzikavka dešťová, která napadá člověka i zvířata.

Na vlhčích místech se daří i bzikavce slepoočce s nápadně zelenýma očima (na snímku), jež útočí na skot, koně i lidi.

Na loukách žije ovád bzučivý, který nejčastěji napadá člověka. Krev pokaždé sají samičky, které ji potřebují pro vývoj vajíček.

Jako účinná ochrana proti bodavým vetřelcům se zdejším táborníkům z Písku a okolí osvědčují repelenty, náramky proti hmyzu a ve stanech také speciální voňavé odpuzovače obtížných okřídlenců.

Ovádi jsou prakticky všude. Z odpolední procházky po loukách a lesích v okolí Drahotěšic na Českobudějovicku se vrátila Kateřina Kubátová zcela vyčerpaná. Oblíbená trasa okolo chalupy se změnila kvůli agresivním hejnům ovádů v utrpení.

"Bylo horko, ale místo ochlazení jsme v lese několikrát narazili na velké skupiny hovad, které na nás zaútočily. Vrhaly se hlavně na manžela. Nemohli jsme se jich vůbec zbavit," líčí 30letá knihovnice z krajského města vycházku, z níž se nakonec mladý pár vrátil zadýchaný během. Dotěrnému hmyzu se snažil utéct, ale ani to nepomohlo. Po celém těle zůstaly oběma nateklé svědivé boule.

Ovádi se letos přemnožili v celých jižních Čechách i na Vysočině. Jsou postrachem nejen v níže položených oblastech, ale narazíte na ně i na Šumavě a kolem Lipna.

Mají dost potravy a vlhko

Radost z nich mohou mít snad jenom lékárny, které prodávají víc přípravků proti hmyzu. Lidé nakupují víc repelentů s rozprašovačem i mastí. Odnášejí si přípravky pro prevenci i na zklidnění kůže po štípnutí," potvrdila Hana Sýkorová, vedoucí lékárny v Hluboké nad Vltavou.

Podle odborníků jsou letos pro vyrojení extrémně vysokého počtu ovádů příznivé podmínky. "Čeleď ovádovití se vyvíjí jako larvy několik let a pak se vyrojí. A když se k tomu sejdou faktory jako vlhko a dostatek potravy, tak hromadně vyletí. To se stalo právě letos," vysvětluje Ivan Gelbič z Entomologického ústavu Biologického centra AV ČR v Českých Budějovicích.

Útočí na lidi, kteří se víc potí

"Ovádovití jsou vyloženě aktivní, když se mění tlak. Proto jsou nejagresivnější, když je silné vedro a sucho. Krev vyhledávají samičky, které ji potřebují pro vývoj vajíček. Samečci se spokojí s nektarem," srovnává Gelbič.

Při výběru upřednostňují jedince, kteří se víc potí. Láká je pach vylučovaného kysličníku uhličitého a dalších sloučenin. Pachy lákají hmyz tak intenzivně, že je údajně cítí až na kilometr.

Samice nabodávají pokožku savců včetně člověka a sají krev. Larvy jsou dravé a žijí ve vlhké zemi nebo ve vodě. Ovádů je několik druhů. Mezi velmi nepříjemné pro člověka patří bzikavka dešťová. Je velká okolo 10 mm a od ováda hovězího se liší zejména podle šedě zabarvených křídel. Bzikavky nepropichují kůži, ale prokousnou ji a potom olizují vytékající krev.

Krmítko v americkém Ohiu

Nejčtenější

Správný řez švestek má jasná pravidla, nenechte se zmást mýty. 5 tipů na jarní péči

Jak na stříhání švestek, aby byly zdravé a dobře plodily? Zažité mýty o zimním a předjarním řezu jsou mylné. Většina švestek vyžaduje zcela jiný přístup, důležitý je jarní řez.

Jak ochočit slepice, aby byly přítulnější. Z některých uděláte i mazlíky

Pomazlit se s kočkou nebo se psem vám dává logiku, udělat totéž se slepicí vám přijde přitažené za vlasy? Nenechte se mýlit, i slepice k vám může přilnout, doprovázet vás po zahradě, přijít se...

Medvědi budou mít i dokonale izolovaný brloh. Arktidu otevřeme 2029, líčí Bobek

Premium

V metrové krychli z ledu je zamrazeno tisíc figurek medvěda ledního. Každá obsahuje čip pro jednorázový volný vstup do Zoo Praha. Ledová kostka postupně roztává a při troše štěstí si každý může vzít...

Kdy a jak správně stříhat maliny. 5 tipů na jarní péči, které zaručeně fungují

Maliny jsou oblíbené ovoce, které najdeme na téměř každé zahrádce. Není divu. Ostružiník maliník je poměrně nenáročný na péči. Když se mu ale zahradník více věnuje, může se těšit na bohatší a sladší...

KVÍZ: Jak se vyznáte v řemeslnické hantýrce? Otestujte se a hrajte o ceny

Soutěž

Chce po vás řemeslník podat červíka nebo flanču? Logicky nerozumíte a v jeho očích jste neználek, který nerozumí základním věcem. Anebo s chápavým úsměvem porozumíte a podáte mu vždy přesně to, co...

Úžasní plastikoví modeláři excelovali na dalším ročníku Panthers Cup

Byl to už 14. ročník soutěže nejen v plastikovém modelářství Panthers Cup 2025. Pojďme se zaradovat spolu s nimi, protože na první pohled je úžasné vidět, co dokážou šikovné ruce modelářů, kreativita...

29. března 2025

Kdy a jak správně stříhat maliny. 5 tipů na jarní péči, které zaručeně fungují

Maliny jsou oblíbené ovoce, které najdeme na téměř každé zahrádce. Není divu. Ostružiník maliník je poměrně nenáročný na péči. Když se mu ale zahradník více věnuje, může se těšit na bohatší a sladší...

28. března 2025  6:36

Baobab, symbol dlouhověkosti a vitality, je pro fotografy hvězdou hvězd

Baobab (Adansonia) je rod rostlin z čeledi slézovitých. Jsou to opadavé stromy s nápadně tlustými kmeny a s dlanitě složenými listy, rostoucí v oblastech s obdobím sucha. Baobaby se vyskytují na...

28. března 2025

Sezonu Zoo Praha otevřou „stromoví humři“. Obří strašilky, co se sedmkrát svlékají

Poslední březnovou sobotu Zoo Praha při příležitosti zahájení 94. sezony svým návštěvníkům představí nejmohutnější nelétavý hmyz na světě – strašilky humří. Možnost spatřit tyto tvory na vlastní oči...

28. března 2025

Správný řez švestek má jasná pravidla, nenechte se zmást mýty. 5 tipů na jarní péči

Jak na stříhání švestek, aby byly zdravé a dobře plodily? Zažité mýty o zimním a předjarním řezu jsou mylné. Většina švestek vyžaduje zcela jiný přístup, důležitý je jarní řez.

27. března 2025

Pražská stříbrná Zahrada roku vdechla život nové cimrmanovské legendě

Úplně na počátku byla prvorepubliková vila na pražských Vinohradech, jejíž proměnu dostal do rukou architekt Josef Pleskot. Právě on o novou podobu zahrady požádal Atelier zahradní a krajinářské...

27. března 2025

Krájíte si jablka na svačinku? Sviťte si na ně a budou jako čerstvá

I to nejchutnější jablko vypadá nepřitažlivě, pokud začne hnědnout. Vědci nyní objevili způsob, jak tomuto procesu zabránit. Výzkumníci zjistili, že když se na čerstvě nakrájená jablka svítí fialovým...

27. března 2025

Medvědi budou mít i dokonale izolovaný brloh. Arktidu otevřeme 2029, líčí Bobek

Premium

V metrové krychli z ledu je zamrazeno tisíc figurek medvěda ledního. Každá obsahuje čip pro jednorázový volný vstup do Zoo Praha. Ledová kostka postupně roztává a při troše štěstí si každý může vzít...

26. března 2025

Do plavek spolu se psem. Běhejte společně, prospěje to oběma

První jarní sluneční paprsky nás konečně zvou k delším procházkám a pohybu na čerstvém vzduchu. I proto je jaro obdobím, kdy se snažíme vrátit v zimě ztracenou kondici. Pozornost bychom ale měli...

26. března 2025

Domov i zahradu barevně a jarně naladí předpěstované modřence či hyacinty

Zima se nám se svými krátkými dny a chladnými nocemi někdy zdá nekonečná. Jara jsme se sice konečně dočkali, ale pokud na zahradě nemáme aspoň čemeřice nebo nějaké cibuloviny – a na podzim jsme žádné...

25. března 2025

Pinzeta místo příboru? Takové překvapení vás čeká v michelinské restauraci

Nebýt podrobného výkladu před každým chodem, člověk by často nepoznal, co právě jí. Extravagantní vzhled pokrmů doprovázejí neméně výstřední chutě – jednou úžasně harmonické, jindy zas vzrušující až...

25. března 2025

Česká příroda nabízí mnoho jedlého. Blogerka o dobré stravě i břišním mozku

Premium

Zdravá strava může být zábava, fantazie a zároveň dobrodružství objevování. Dokazuje to příběh Michaely Bratrychové (36). „Česká příroda nám toho nabízí strašně moc, ale většina z nás sbírá jen pár...

24. března 2025