Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Ovce pomohly obci vyhrát ekologickou soutěž. Za odměnu skončí v guláši

aktualizováno 
Hýsly na Hodonínsku vyhrály v soutěži Zelené úřadování o nejekologičtější provoz místního úřadu. Stádo ovcí, které spásalo obecní pozemky, se teď chystají zaříznout a společně zkonzumovat.

Ilustrační foto | foto: Adam Krempl

Hýsly na Hodonínsku mají z jihomoravských vesnic nejekologičtější provoz úřadu. Vyhrály dokonce v soutěži Zelené úřadování, kterou vyhlašuje Jihomoravský kraj.

Cenu si ale ves neodnesla za pouhé používání úsporných žárovek. Porotce zaujala také chovem ovcí, které vypásají trávu na dvouhektarovém pozemku kolem tamní rozhledny. Podle starosty Tibora Skalky budou zvířata i ústředními postavami letošních hodů. "Část jich Hýselští sní," řekl starosta.

Rozhledna Johanka

Rozhledna Johanka

"Baraní hody" uspořádají Hýsly 20. září a zvířata porazí nejspíš aktivní starosta. Maso se na hodech bude podávat pečené a v guláši. "Do programu jsme zařadili i starodávný akt stínání berana," řekl Skalka. Podle něj se však odehraje jen symbolicky; obecní berani budou tou dobou už v připravených pochutinách.

Hýsly se do soutěže o ekologický provoz úřadu přihlásily poprvé, a to na radu vedoucí odboru životního prostředí na krajském úřadu. "Neděláme nic jiného než ostatní. Možná že oni se jen nepřihlásili," řekl starosta.

Připustil však, že úkony, jako je třídění odpadu, oboustranný tisk i používání ekologických čisticích prostředků, jsou v Hýslech samozřejmostí.

Sluneční hodiny po výtvarné stránce navrhl starosta Tibor Skalka

Sluneční hodiny po výtvarné stránce navrhl starosta Tibor Skalka

Podle porotců vesnice vyhrála díky dobrým nápadům. Plány mají místní i do budoucna. Podle starosty například na Vánoce nechá radnice vyrobit asi 1 000 balení vlastního čaje nazvaného Hýselský hlt. Jako dárek ho dostanou obyvatelé, jichž je kolem 400, a další hosté. Receptura už je prý připravená, ve směsi nebude chybět kopřiva, černý bez, třezalka, řebříček, lípa, jitrocel ani divizna.

Soutěž Zelené úřadování letos kraj vyhlásil počtvrté, přihlásilo se 33 radnic a úřadů. Mezi městy vyhrály Boskovice na Blanensku, zvláštní cenu dostaly Kancelář veřejného ochránce práv a Bzenec na Hodonínsku.

Autor:




Nejčtenější

Pro kus dobrého jídla jsou psi ochotní udělat všechno.
Psi jsou pro jídlo schopni udělat cokoliv. I podfouknout svého páníčka

Marianne Heberleinová z curyšské univerzity doma pozorovala nepravosti svých psů, udivovala ji jejich vynalézavost. S kolegy vytvořila studii, která podle ní...  celý článek

Prsa z divoké kachny se zeleninovým salátem
Zelenina opečená na grilu bude ještě lepší než syrová, láká Pohlreich

Další díl pořadu Rozpal to, šéfe! byl celý o zvěřině. A k výraznému masu je ideální připravit něco čerstvého. Takže k prsíčkům z divoké kachny se hodí...  celý článek

Vizualizace budoucí podoby výsadby u hřbitovní zdi, tzv. babiččiny zahrádky.
Zahradu klidně budujte postupně, nejdůležitější je koncept

Tato zahrada skýtá útočiště vážně nemocným dětem a jejich rodinám. Místo užívá komunita lidí, z nichž každý jeden může přispět k jeho budování. I když není...  celý článek

Lachtan stáhl holčičku pod vodu.
VIDEO: Lachtan strhl malou dívku do vody. Myslel, že je to pochoutka

Opět se potvrdilo, že s divokými zvířaty není radno si zahrávat. Poučení si ponese do života malá holčička, pro kterou se stalo zábavné krmení lachtana...  celý článek

V červené knize Mezinárodního svazu ochrany přírody jsou nártouni filipínští...
Českým zoologům se podařilo odchovat ohroženého nártouna

Českým zoologům se podařilo odchovat ohroženého nártouna filipínského, což se dosud nikde ve světě nepovedlo. Mládě se narodilo 1. května v chovné stanici na...  celý článek

Další z rubriky

Telecí klopsy na grilu připravil šéf z mletého telecího a hovězího masa.
VIDEO: Telecí klopsy podle Pohlreicha, svižné grilování s mletým masem

Nechte si u řezníka umlít kousek telecího s kouskem hovězího masa, přikupte veku, hlívu a pár dalších ingrediencí a můžete na grilu vytvořit pochoutku, která...  celý článek

Takto by mělo vypadat správně rozpálené uhlí.
Devět pravidel při grilování. Stačí je dodržet a nemůžete se splést

Grilovací sezona už naplno propukla a možná i ti, kdo jsou v tomto oboru naprostí nováčci, se také odhodlají vyzkoušet své umění u grilu. Nabízíme krátké...  celý článek

Prsa z divoké kachny se zeleninovým salátem
Zelenina opečená na grilu bude ještě lepší než syrová, láká Pohlreich

Další díl pořadu Rozpal to, šéfe! byl celý o zvěřině. A k výraznému masu je ideální připravit něco čerstvého. Takže k prsíčkům z divoké kachny se hodí...  celý článek

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.