Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Ovčí mléko je sladké a chutná po oříšcích. Získáte ho jedině na farmě

  10:57aktualizováno  10:57
Na nedělních Ovčáckých slavnostech v Borovanech předvedly border kolie přímo před zraky diváků mistrovskou práci v "drezuře" ovcí: není pro ně například problém přivést ovce z pastviny na dojení. Návštěvníci slavností měli také jedinečnou možnost ochutnat čerstvě nadojené ovčí mléko.

Čerstvě nadojené ovčí mléko je sladké a chutná po lískových oříšcích. Ilustrační foto | foto: Profimedia.cz

Zahradě vládla idyla: dospělí si za zvuků jihočeských dud povídali s přadlenami u kolovrátků, pomáhali s pletením a obdivovali vlněné výrobky v desítkách stánků. Děti nezlobily, ale hrály si ve výtvarných dílnách nebo sledovaly zvířata či divadlo. Děti i dospělé ale zaujala i výstava plemen ovcí, dojení a stříhání.

Ovčácký pes se učí celý život, zato zvládne neuvěřitelné

Diváci také viděli na vlastní oči, že stačí, aby se ovčácká border kolie k ovcím nenápadně připlížila trávou zleva nebo zprava a už mířily tam, kam chtěla. Na slovní pokyny stádečko nadšeně provedla třeba přesně mezi stromy. Není divu, že stovky návštěvníků slavností obdivovaly jejich bravurní práci.

Dobře vycvičený ovčácký pes například dovede v danou hodinu stádo ze vzdálené

Dobře vycvičený ovčácký pes například dovede v danou hodinu stádo ze vzdálené pastvy k dojení. Ilustrační foto.

"Výcvik psa trvá v podstatě celý život. Štěně si řekne, kdy má zájem začít pracovat. Když je mu zhruba čtyři až pět měsíců, začínáme pracovat na tom, abychom v něm probudili instinkty, které jsou mu vlastní. Borderka je přiháněč, to znamená, že jí instinkt velí táhnout ovce k člověku," popsal výcvik chovatel border kolií Viktor Topinka.

Ukázky toho, k čemu všemu se dají border kolie vycvičit, diváky nadchly. Díky svým schopnostem dokážou být opravdu cenným pomocníkem farmářů: lze je vycvičit například k tomu, aby v danou hodinu zavedly stádo ze vzdálené pastvy k dojení.

Neméně zajímavá byla nabídka mléčných i masitých výrobků

Zájem o farmářské produkty byl velký, některé ovčí sýry zmizely z pultů už dopoledne. Prodej ovčích a kozích produktů u nás přitom stále vázne kvůli složité legislativě, lidé si je ale mohou objednat přímo na farmách.

Řada návštěvníků měla výjimečnou možnost hned po ukázce ochutnat čerstvě nadojené a notně napěněné ovčí mléko. "Chutná sladce, po lískových oříšcích," konstatovali. "Jeho tučnost se pohybuje kolem šesti až 6,5 procenta, někdy má i přes sedm procent tuku a vysoký obsah bílkovin," informoval šéf krajského Svazu chovatelů ovcí a koz Antonín Vejčík.

Před 20 lety se u nás chovalo více než dvakrát tolik ovcí

Pořadatelé akce pro rodiny i farmáře a zpracovatele věří, že zájem o chov oblíbeného zvířete poroste. Zatímco v roce 1990 spásalo louky v zemi 430 tisíc oveček a beranů, v roce 2000 jich byla už jen pětina. Letos jejich stavy vzrostly na 209 tisíc. Přitom právě na na jihu Čech se ovcí chová nejvíce v zemi, zhruba 27 tisíc. 

Která plemena se u nás chovají, mohli návštěvníci obdivovat na výstavních chovatelských kouscích v ohradách. Byla to víc než desítka plemen: udivovala obří ovce nizozemského plemene Zwarbles, líbila se i ovce vřesová, Sulfolk či šumavská. Nejvzácnějším bylo vícerohé plemeno Jacob z Anglie, které mělo na výstavě premiéru.

Autor:




Nejčtenější

Pro kus dobrého jídla jsou psi ochotní udělat všechno.
Psi jsou pro jídlo schopni udělat cokoliv. I podfouknout svého páníčka

Marianne Heberleinová z curyšské univerzity doma pozorovala nepravosti svých psů, udivovala ji jejich vynalézavost. S kolegy vytvořila studii, která podle ní...  celý článek

Pstruh obecný potoční
Pstruh potoční je už dnes skoro ohrožená ryba, tvrdí rybář Jakub Vágner

Kvůli kormoránům i lidem je dnes pstruh žijící v potocích vzácností, říká Jakub Vágner v novém dílu pořadu S Jakubem na rybách. Probere techniky lovu pstruhů.  celý článek

Housenka zavíječe zimostrázového
PORADNA: Mám skoro zničený buxus od zavíječe. Co proti tomu mohu dělat

Na začátku května jsem zjistila, že mi buxus na zahradě skoro sežral zavíječ zimostrázový. Myslím, že to tentokrát ještě přežil, ale bojím se, aby se to příští...  celý článek

Vizualizace budoucí podoby výsadby u hřbitovní zdi, tzv. babiččiny zahrádky.
Zahradu klidně budujte postupně, nejdůležitější je koncept

Tato zahrada skýtá útočiště vážně nemocným dětem a jejich rodinám. Místo užívá komunita lidí, z nichž každý jeden může přispět k jeho budování. I když není...  celý článek

Ing. Jaroslav Míček - Jaroslav Míček
Zahradničtí dělníci

Ing. Jaroslav Míček - Jaroslav Míček
Zlínský kraj
nabízený plat: 19 000 - 25 000 Kč

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.