Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Kaki, ovoce chutnající jako sladká marmeláda. Musí být ovšem zralé

  1:20aktualizováno  1:20
Toto "ovoce boha Dia", jak lze z latiny přeložit název tomelu japonského (Diospyros kaki), ovocného stromu, můžete znát jako kaki, churmu, tomel, čínskou švestku nebo korejské mango. Zralé plody jsou jasně oranžové a měkké. Pokud však nejsou dobře vyzrálé, jsou natolik trpké, že si moc nepochutnáte.

Výše uvedená jména nejsou ještě zdaleka všechna, pod nimiž můžete na kaki narazit. Označuje se i jako kakichurma, persimmon, sharon fruit neboli šaronské ovoce (viz samostatné video níže) či medové jablko. 

Jak vybírat a jíst kaki

Různé označení vychází z rozdílné země původu či jen jiného producenta, nebo může jít o označení různých vyšlechtěných odrůd (podobně jako třeba u jablek). Kaki sice původně pochází z Číny, kde ho konzumují už asi dva tisíce let, ale pěstuje se i v Mexiku, ve Španělsku, Itálii, na jihu Ukrajiny či v Albánii.

Možná jste kaki už mnohokrát vzali v supermarketu do ruky a zase ho vrátili do regálu, protože jste prostě nevěděli, co s ním. Téměř jisté je, že v tu chvíli bylo tvrdé a nezralé, takže byste si na něm moc nepochutnali. Trpkou svíravou chuť u nezralého kaki způsobuje vysoký obsah taninů, především ve slupce.

Což by byla škoda, protože zralé kaki má vysoký obsah vitaminu C a obsahuje látky pomáhající rozkládat tuky. A chuťově je to pohádka, protože je neuvěřitelně sladké a přitom lahodné. Chuť lze přirovnat ke kombinaci chutí broskve, jablka a meruňky v jednom. Někomu se vybaví i chuťové tóny melounu, mrkve či dýně. 

Musíte mít trpělivost a nechat si ho doma na košíku s ovocem dozrát, což může trvat i dva týdny. Že je ideálně k jídlu, poznáte na omak. Prostě změkne. Pak ho můžete nakrájet na plátky a vykousat (slupku vyhodit), nebo ho rozpůlit a vydlabat lahodnou dužninu lžičkou, podobně jako třeba kiwi. Můžete s ní ochutit třeba rýžovou kaši nebo ji přidat do ovocného salátu či zmrzlinového poháru.  

Prohlédněte si ještě typ kaki, prodávaný většinou jako sharon fruit:

 

Autor:




Nejčtenější

Pro vývoj kočky je nejdůležitější první rok.
U kotěte nepodceňte imunitní okno po šestém týdnu. Potřebuje vitaminy

Kočky patří mezi nejvybíravější zvířata, která si můžete domů pořídit. Domácí kočky jsou navíc závislé na stravě, kterou jim nabídnou jejich majitelé. Na trhu...  celý článek

Hovězí steak s paprikou a žampiony.
Pohlreich se těší na jarní grilování, steak si udělal alespoň v kuchyni

Přestože se Zdeněk Pohlreich věnoval v současné řadě Teď vaří šéf! zdravé lehké kuchyni, uznává, že rozhodně není třeba zatratit pěkný kousek uleželého...  celý článek

Na grilování není nic složitého, je přesvědčen Zdeněk Pohlreich. Je to hlavně o...
Žádná marináda neudělá z blbýho kusu masa dobrej, říká Pohlreich u grilu

Bez mučení přizná, že je od přírody líný, a proto miluje grilování na plynu. Stejně tak je přesvědčen, že špatnému masu uhlí ani marináda chuť nepřidají. A...  celý článek

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.