Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Přírodní ovocnou omáčku získáte z maracuji, plodu jedlé mučenky

aktualizováno 
Možná vám zatím zůstalo utajeno, co za poklad skrývá žlutá nebo zelenofialová exotická bobule, většinou označovaná jako maracuja, případně passiflora či mučenka. Což je škoda. Protože je to ovoce natolik zajímavé chuti, že stojí za to ho vyzkoušet.

Mučenky jsou teplomilné popínavé rostliny s širokou druhovou škálou. Dost možná vám některá z nich doma dělá radost jako poměrně oblíbená a nádherně kvetoucí pokojová rostlina. Své jméno dostalay od jezuitů, jimž jednotlivé části květu připomínaly umučení Krista, například hřeby či trnovou korunu.

Fotogalerie

Pro labužníky jsou ovšem mučenky zajímavé pro svoje velice chutné aromatické plody, k nimž patří mimo jiné právě i maracuja. Ta je plodem mučenky jedlé (Passiflora edulis), a podle odrůdy je to ve zralém stavu právě buď žlutá nebo tmavě zelená až fialová bobule, kulatá či oválná.

Aby měla dužnina maracuji, což je vlastně jakási rosolovitá kaše plná semínek, tu správnou konzistenci i chuť, musíte ji nechat skutečně dozrát. Stačí ji nechat při pokojové teplotě dojít na míse s ovocem, ideálně s jablky, která zrání jakéhokoliv jiného ovoce urychlují. 

Zralá bobule mučenky má být měkká, dokonce může mít až svraštělou slupku, takže už moc vábně nevypadá. Ale o to cennější poklad v podobě přírodní ovocné omáčky v sobě skrývá. Stačí ji rozříznout a obsah vydlabat lžičkou.

S maracujou se můžete setkat v podobě džusu, želé, ale i v kombinaci s masem, ke kterému se ovocná rosolovitá dužnina se semínky překvapivě používá jako omáčka. Zcela bezkonkurečně ovšem chutná jako součást dezertu Pavlova, kde je prostě nezapomenutelná (viz recept Jak připravit dort pro baletky).

Autor:




Nejčtenější

Model letounu F4U Corsair z 2. světové války ukazuje míru detailu dosažitelného...
Modely letadel, bojové techniky, aut i lodí. To byl Panthers Cup 2017

Velká modelářská výstava Panthers Cup letos proběhla už poosmé. V prostorách prosecké průmyslovky v Praze obdivovaly stovky modelů tisíce návštěvníků.  celý článek

Černá labradorka Fany je právě ve výcviku pro Anetku s DMO. Bude jí pomáhat...
Nelínající psí asistent finišuje s tréninky s vozíčkářkou Ivetou

Podají člověku, cokoliv mu upadne, přinesou léky ze skříňky, pomohou sundat bundu, rukavice či ponožky, bez odmlouvání ho doprovodí třeba k lékaři. Přitom...  celý článek

Až do prvního jarního dne jste mohli posílat fotografie prvních jarních květin,...
FOTOGALERIE: Takto jaro vystrkuje růžky květů očima našich čtenářů

Až do prvního jarního dne jste mohli posílat fotografie prvních jarních květin, které bývají předzvěstí jara. Přinášíme vám výběr z vašich příspěvků.  celý článek

Klasické pařeniště v produkčních zahradách Pražského hradu
Skoro zapomenutá pařeniště jsou dokonalý systém pro pěstování zeleniny

Staří zahradníci používali pařeniště jako dokonalý systém na využití přírody ke snadnému pěstování v době, kdy tomu ještě přírodní podmínky nepřály....  celý článek

Ošetřovatel v ZOO Dvůr Králové odstraňuje roh  samci nosorožce bílého jižního...
VIDEO: Královédvorská zoo kvůli pytlákům zkrátila rohy prvnímu nosorožci

Zoologická zahrada ve Dvoře Králové nad Labem začala odřezávat rohovinu svým nosorožcům. Odstraněním rohů chce snížit riziko útoku na zvířata. Jako první v...  celý článek

Palačinky z ovesných vloček
Palačinky z ovesných vloček

Sladká a zdravá rychlovka. :)

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.