Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Přírodní ovocnou omáčku získáte z maracuji, plodu jedlé mučenky

aktualizováno 
Možná vám zatím zůstalo utajeno, co za poklad skrývá žlutá nebo zelenofialová exotická bobule, většinou označovaná jako maracuja, případně passiflora či mučenka. Což je škoda. Protože je to ovoce natolik zajímavé chuti, že stojí za to ho vyzkoušet.

Mučenky jsou teplomilné popínavé rostliny s širokou druhovou škálou. Dost možná vám některá z nich doma dělá radost jako poměrně oblíbená a nádherně kvetoucí pokojová rostlina. Své jméno dostalay od jezuitů, jimž jednotlivé části květu připomínaly umučení Krista, například hřeby či trnovou korunu.

Fotogalerie

Pro labužníky jsou ovšem mučenky zajímavé pro svoje velice chutné aromatické plody, k nimž patří mimo jiné právě i maracuja. Ta je plodem mučenky jedlé (Passiflora edulis), a podle odrůdy je to ve zralém stavu právě buď žlutá nebo tmavě zelená až fialová bobule, kulatá či oválná.

Aby měla dužnina maracuji, což je vlastně jakási rosolovitá kaše plná semínek, tu správnou konzistenci i chuť, musíte ji nechat skutečně dozrát. Stačí ji nechat při pokojové teplotě dojít na míse s ovocem, ideálně s jablky, která zrání jakéhokoliv jiného ovoce urychlují. 

Zralá bobule mučenky má být měkká, dokonce může mít až svraštělou slupku, takže už moc vábně nevypadá. Ale o to cennější poklad v podobě přírodní ovocné omáčky v sobě skrývá. Stačí ji rozříznout a obsah vydlabat lžičkou.

S maracujou se můžete setkat v podobě džusu, želé, ale i v kombinaci s masem, ke kterému se ovocná rosolovitá dužnina se semínky překvapivě používá jako omáčka. Zcela bezkonkurečně ovšem chutná jako součást dezertu Pavlova, kde je prostě nezapomenutelná (viz recept Jak připravit dort pro baletky).

Autor:




Nejčtenější

Čerpadlo Gardena s automatem
Čerpadlo do sudu zalije zahrádku, ale nepočítejte s velkým kropením

Sud na dešťovou vodu na zahradě používá většina zahrádkářů. Byla by škoda, když už náhodou občas zaprší, pouštět vodu do kanálu. Je lepší využít ji na zalévání.  celý článek

Food sniffer měří vepřové, hovězí, drůbeží i rybí maso.
Elektronický nos pozná, že je maso zkažené, takže se už nehodí na gril

Na gril má přijít co nejčerstvější maso. Už jen proto, že při grilování nemusí být tepelná úprava tak dokonalá jako například při vaření a dušení. Vyzkoušeli...  celý článek

Gorilí výrostci z Prahy jako samozvaní zahradníci
VIDEO: Zahradničení, nebo zahrad ničení? Gorilí bratři v akci

Na první pohled vzorní bráškové. Ale pozor, Nuru a Kiburi se umí dát i na zahradničení. Respektive spíše na „zahrad ničení“. Ono se to někdy totiž špatně...  celý článek

Iveta Fabešová si na kvalitní zmrzlinu potrpí.
Poctivá zmrzlina může být levnější než z prášku, tvrdí cukrářka Fabešová

Chuťové rozdíly mezi průmyslově vyráběnou zmrzlinou v prášku a poctivou ze základních ingrediencí jsou propastné. Přitom výrobní cena té poctivé vůbec nemusí...  celý článek

Stromy u Kožichovic na Třebíčsku jsou obsypané tisíci housenek bourovce...
VIDEO: Housenky zabydlely stromy na Třebíčsku, ale nijak neškodí

Hemžící se housenky v útvarech podobných pavučinám osídlily větve stromů v okolí Třebíče. Jsou to hnízda bourovce březového, nočního motýla, kterého sice v...  celý článek

Další z rubriky

Kuskus s grilovanou zeleninou
VIDEO: Na grilu lehce uděláte i kuskus. Koření nechejte teplem rozvonět

Kuchař Zdeněk Pohlreich se v dalším dílu Rozpal to, šéfe! rozhodl uvařit pro modelky a tomu přizpůsobil i skladbu receptů připravovaných na grilu. Ukáže, jak...  celý článek

Rybí karbanátky s kari omáčkou
Perfektní rybí karbanátek. Asijská kuchyně snadno a rychle u vás na grilu

Rybí karbanátky jsou velmi populární v asijské kuchyni. Zdeněk Pohlreich v dalším díle pořadu Rozpal to, šéfe! ukázal, že jejich příprava je neuvěřitelně...  celý článek

Food sniffer měří vepřové, hovězí, drůbeží i rybí maso.
Elektronický nos pozná, že je maso zkažené, takže se už nehodí na gril

Na gril má přijít co nejčerstvější maso. Už jen proto, že při grilování nemusí být tepelná úprava tak dokonalá jako například při vaření a dušení. Vyzkoušeli...  celý článek

Jak si snížit IQ tričkem
Jak si snížit IQ tričkem

Primitivní vtip, trapná anglická hesla, stereotyp a zoufalstvím vyždímaně designové dílny. Aneb pekelnosti českých e-shopů.

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.