Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Přírodní ovocnou omáčku získáte z maracuji, plodu jedlé mučenky

aktualizováno 
Možná vám zatím zůstalo utajeno, co za poklad skrývá žlutá nebo zelenofialová exotická bobule, většinou označovaná jako maracuja, případně passiflora či mučenka. Což je škoda. Protože je to ovoce natolik zajímavé chuti, že stojí za to ho vyzkoušet.

Mučenky jsou teplomilné popínavé rostliny s širokou druhovou škálou. Dost možná vám některá z nich doma dělá radost jako poměrně oblíbená a nádherně kvetoucí pokojová rostlina. Své jméno dostalay od jezuitů, jimž jednotlivé části květu připomínaly umučení Krista, například hřeby či trnovou korunu.

Fotogalerie

Pro labužníky jsou ovšem mučenky zajímavé pro svoje velice chutné aromatické plody, k nimž patří mimo jiné právě i maracuja. Ta je plodem mučenky jedlé (Passiflora edulis), a podle odrůdy je to ve zralém stavu právě buď žlutá nebo tmavě zelená až fialová bobule, kulatá či oválná.

Aby měla dužnina maracuji, což je vlastně jakási rosolovitá kaše plná semínek, tu správnou konzistenci i chuť, musíte ji nechat skutečně dozrát. Stačí ji nechat při pokojové teplotě dojít na míse s ovocem, ideálně s jablky, která zrání jakéhokoliv jiného ovoce urychlují. 

Zralá bobule mučenky má být měkká, dokonce může mít až svraštělou slupku, takže už moc vábně nevypadá. Ale o to cennější poklad v podobě přírodní ovocné omáčky v sobě skrývá. Stačí ji rozříznout a obsah vydlabat lžičkou.

S maracujou se můžete setkat v podobě džusu, želé, ale i v kombinaci s masem, ke kterému se ovocná rosolovitá dužnina se semínky překvapivě používá jako omáčka. Zcela bezkonkurečně ovšem chutná jako součást dezertu Pavlova, kde je prostě nezapomenutelná (viz recept Jak připravit dort pro baletky).

Autor:




Nejčtenější

25 ks předvařených krevet. na marinádu: 3 stroužky česneku, lžíce šafránu, hrst...
Známe vítěze letní fotosoutěže o pět grilů. Nejúspěšnější byly krevety

Od začátku srpna jste hlasovali, které recepty se vám líbily z příspěvků posílaných do redakce v rámci fotosoutěže o pět grilů a dalšího příslušenství. Z...  celý článek

Osina se pod kůží nejen zanítí, ale dokáže pod ní i cestovat.
Travní osina se může zanítit a cestovat pod kůží psa

Ze společné procházky si váš zvířecí mazlíček může přinést nepříjemné zdravotní problémy. Semena rostlin mohou být chráněna velmi ostrým obalem, který velmi...  celý článek

(Ilustrační foto)
Proti komárům, klíšťatům i ovádům pomohou bylinky, skořice i levandule

Zatím není zcela jasné, proč někdo komáry, ovády a klíšťata láká víc a někdo méně. A tak o prvně jmenovaných říkáme prostě, že obtížnému hmyzu „voní“. Jenže co...  celý článek

Obsluhující makak vás v civilizované zemi překvapí.
Z opičí obsluhy jsou hosté nadšeni, pro zoologa to má úroveň cirkusu

Obsluhující makak, oblečený jako číšník, přijde většině hostů nesmírně roztomilý. A tak si jich majitel restaurace Kajabukija v Ucunomiji, hlavním městě...  celý článek

Další z rubriky

Burger s trhaným masem
VIDEO: Přejedli jste se při grilování masa? Nezapomeňte ho zajíst ananasem

Šéfkuchař Vojtěch Kalášek pracující na britské ambasádě má ohromnou výhodu. V zahradě velvyslanectví má vlastní zahrádku, kde s láskou pečuje o zeleninu,...  celý článek

(Ilustrační foto)
Proti komárům, klíšťatům i ovádům pomohou bylinky, skořice i levandule

Zatím není zcela jasné, proč někdo komáry, ovády a klíšťata láká víc a někdo méně. A tak o prvně jmenovaných říkáme prostě, že obtížnému hmyzu „voní“. Jenže co...  celý článek

25 ks předvařených krevet. na marinádu: 3 stroužky česneku, lžíce šafránu, hrst...
HLASUJTE: Ohodnoťte nejlepší recepty a vyberte výherce grilu

Během června a července jste posílali své fotky s recepty grilovaných jídel. Připravili jsme pro vás galerii fotografií, které prošly do dalšího kola. Nyní...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.