Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Přírodní ovocnou omáčku získáte z maracuji, plodu jedlé mučenky

aktualizováno 
Možná vám zatím zůstalo utajeno, co za poklad skrývá žlutá nebo zelenofialová exotická bobule, většinou označovaná jako maracuja, případně passiflora či mučenka. Což je škoda. Protože je to ovoce natolik zajímavé chuti, že stojí za to ho vyzkoušet.

Mučenky jsou teplomilné popínavé rostliny s širokou druhovou škálou. Dost možná vám některá z nich doma dělá radost jako poměrně oblíbená a nádherně kvetoucí pokojová rostlina. Své jméno dostalay od jezuitů, jimž jednotlivé části květu připomínaly umučení Krista, například hřeby či trnovou korunu.

Fotogalerie

Pro labužníky jsou ovšem mučenky zajímavé pro svoje velice chutné aromatické plody, k nimž patří mimo jiné právě i maracuja. Ta je plodem mučenky jedlé (Passiflora edulis), a podle odrůdy je to ve zralém stavu právě buď žlutá nebo tmavě zelená až fialová bobule, kulatá či oválná.

Aby měla dužnina maracuji, což je vlastně jakási rosolovitá kaše plná semínek, tu správnou konzistenci i chuť, musíte ji nechat skutečně dozrát. Stačí ji nechat při pokojové teplotě dojít na míse s ovocem, ideálně s jablky, která zrání jakéhokoliv jiného ovoce urychlují. 

Zralá bobule mučenky má být měkká, dokonce může mít až svraštělou slupku, takže už moc vábně nevypadá. Ale o to cennější poklad v podobě přírodní ovocné omáčky v sobě skrývá. Stačí ji rozříznout a obsah vydlabat lžičkou.

S maracujou se můžete setkat v podobě džusu, želé, ale i v kombinaci s masem, ke kterému se ovocná rosolovitá dužnina se semínky překvapivě používá jako omáčka. Zcela bezkonkurečně ovšem chutná jako součást dezertu Pavlova, kde je prostě nezapomenutelná (viz recept Jak připravit dort pro baletky).

Autor:




Nejčtenější

Takto musel čapí pár z Dubné bránit své hnízdo a vejce.
V čapím hnízdě v Dubném se o víkendu vylíhla první letošní mláďata

V sobotu bylo pošmourno, přesto se v hnízdě v Dubném vylíhla první letošní čapí mláďata u nás. Stejný čapí pár tu na kostele hnízdí už šestou sezonu, ale letos...  celý článek

Larva zavíječe voskového je známá hlavně jako nepřítel včelařů.
Zavíječ, nepřítel včel, možná zachrání lidstvo před plasty. Chutnají mu

Vědkyně Federica Bertocchiniová jen shodou náhod přišla na to, že larvy zavíječe voskového si rády pochutnají na plastových taškách. Když totiž čistila svůj...  celý článek

Padesát procent lidí se učí metodou pokus a omyl. Ilustrační snímek.
Uvařit vejce a vyměnit žárovku je stále častěji problém, ukázal průzkum

Ačkoliv se do módy vrací trend mnoho věcí si vyrábět doma svépomocí, průzkum britské pojišťovny Aviva zjistil, že každý pátý Brit neumí uvařit vejce, přes 40...  celý článek

Marcipánový dezert Michaely Javorovské
Mladé pražské cukrářky soutěžily o nejlepší dezert. Cena zůstala U Krbu

Nadějné pražské cukrářky si vyzkoušely, jaké je to zažít tlak při soutěži ve velké konkurenci. Postavily se proti profesionální cukrářce s praxí a pokusily se...  celý článek

Klisny se ke stádu po porodu vrací poté, co se mezi matkou a hříbětem vytvoří...
U Milovic se rodí divoká hříbata i telata. Slavná klisna uhynula

Jaro přineslo do rezervace divokých koní v bývalém vojenském prostoru Milovic smutek i spoustu naděje. Před dvěma týdny sice uhynula klisna, která přivedla na...  celý článek

Bazarový výprodej dětských kol a odrážedel
Bazarový výprodej dětských kol a odrážedel

Nepropásněte šanci a pořiďte vašemu dítěti kvalitní kolo za zlomek ceny.

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.