Ovocnáři poručili „větru, dešti“. Před mrazem jabloně zachránily vrtulníky - iDNES.cz
Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Ovocnáři poručili „větru, dešti“. Před mrazem jabloně zachránily vrtulníky

Ovocné stromy letos nastartovaly do květu o nějaký ten týden dříve. Veškerou budoucí úrodu by tak mohly spálit přízemní mrazíky. Ovocnáři z Tuchorazi už podobnou zkušenost mají, proto se proti nim rozhodli zabojovat nezvyklým způsobem. Nasadili vrtulníky. Vypadá to, že úspěšně.
Vrtulníky se v boji proti přízemním mrazíkům osvědčily, navíc vyjdou levněji než pojištění

Vrtulníky se v boji proti přízemním mrazíkům osvědčily, navíc vyjdou levněji než pojištění | foto: Štěpán Chára

"Poručíme větru, dešti," to už slibovali soudruzi a také to zkoušeli. Oslabit dopad jarních přízemních mrazíků na úrodu stromového ovoce se za pomoci armádních vrtulníků pokoušeli už v 80. letech. Z této skutečnosti, vyvolávající zprvu u každého cukání koutků, vychází prvotní nápad ovocnářů z Tuchorazi.

Zoufalí lidé dělají zoufalé věci

Proti přírodním katastrofám, jako je třeba krupobití, mají pěstitelé jablek v Tuchorazi u Českého Brodu svých 350 ha ovocného sadu samozřejmě pojištěných. Jenže kroupy nejsou pro pěstitele ovoce jedinou možnou pohromou. Před dvěma lety úrodu, a to nejen u Českého Brodu, výrazně zdecimovaly jarní mrazíky.

350 ha ovocného sadu je pořádné sousto, vyžadující špičkovou péči.Pojišťovny samozřejmě nabízejí pojištění i proti škodám způsobeným mrazem. Jenže pojistné činí zhruba 30 % z pojistné částky, což by pro tuchorazské ovocnáře znamenalo neúměrné náklady v řádech milionů korun. A taková opatření, jaká dělají majitelé několika ovocných stromů na zahradě kolem domu, případně v menším sadu, jsou na velké ploše také nemyslitelná. Pokud by se ale situace s pomrznutím jabloňových květů opakovala i letos, mohli by se sadovnictvím skončit.

Když se nad tím zamyslíte v zoufalé situaci majitele velkého ovocného sadu, už vám použití vrtulníků prohánějících se nad ránem nad rozkvetlými stromy, kdy mrazíky většinou napáchají to největší zlo, asi také přestane připadat jako absurdní nápad.

Víření vzduchu způsobené pohybem vrtulníků totiž logicky tlačí teplý vzduch dolů. Tedy tam, kam je ho třeba a kde se také promíchá s ledovým vzduchem pálícím květy, vyháněným naopak nahoru. Lehké ohřátí okolního vzduchu způsobuje i vlastní vrtulník. I když teplo, které odevzdá do prostoru, už není tak významné a jeho množství závisí na konkrétním typu použitého stroje.

Létalo se za svítání

Minulé pondělí nad rozkvetlé sady v Tuchorazi skutečně vzlétly první vrtulníky. Noční let pro ně není úplně ideální, létalo se tedy od svítání asi do sedmé ráno zhruba dvě hodiny.

"Vrtulníky nad sady lítaly velice nízko, zhruba pět až deset metrů nad stromy, kde se v tu dobu teplota pohybovala mezi 4 a 7 °C," popsal Hobby.cz situaci na místě Michal Petrů, který měl celou akci jako ředitel výroby na bedrech.

Šedivec, šedivák neboli jinovatka na trávníku byla pro piloty indikátorem, na která místa v sadu se zaměřit. V údolí bývá samozřejmě po ránu nižší teplota než na kopci. "Do výšky dvou metrů nad zemí se přitom teplota pohybovala na smrtících -3 až -4 °C. Víření rotorů vrtulníků ale skutečně dostalo teplý vzduch dolů, takže se smíchal s tím mrazivým a dostal se na teplotu pro květy přijatelnou. A teplota vzduchu se ve výšce kvetoucích korun jabloní víceméně zprůměrovala, jak dokázalo průběžné měření na několika místech v korunách stromů."

Nad sady vyzkoušeli dokonce tři typy vrtulníků, aby měli srovnání. Ultralehký, který létal ve výšce pouhých 5 metrů, Robinsona R44 ve výšce 8 až 10 metrů a dokonce i dvoumotorové turbínové vrtulníky Ecureuil, které létaly v 10 až 15 metrech. V podstatě se osvědčily všechny, i když použití každého z nich mělo svá specifika.

Pro letošek "snad dobrý"

S ranním vylétáváním vrtulníků tedy v Tuchorazi pokračovali až do minulé soboty. Dnes to vypadá, že nebezpečí je zažehnáno. Totální škody způsobené mrazem totiž na květech poznáte hned, jejich blizny a pestíky jsou úplně spálené.

Pankrác, Servác, Bonifác ani Žofie by letos neměli vypadat moc mrazivě, i když kdo ví? Zemědělci jsou zvyklí počasí sledovat neustále, protože musí být připraveni na všechno.

Jabloňové květy nesmí spálit přízemní mrazíky, jinak je po úrodě."Samozřejmě, že neustále sledujeme aktuální zprávy hydrometeorologického ústavu i serverů přinášejících předpovědi počasí. I když pro nás mají drobnou chybičku – veškeré teploty měří a uvádějí ve dvou metrech nad zemí," konstatuje Petrů. Co nejlepší odhad skutečné situace na konkrétním místě už je na každém pěstiteli.

Vyplatí se NASADIT vrtulníky?

Sadaři v Tuchorazi si od pojišťovny nechali několikrát zpracovat nabídku na pojištění svých 350 ha ovocných sadů. Požadované pojistné se pohybovalo v řádech milionů korun a náklady by navýšilo tak neúměrně, že to nebylo přijatelné.

Letos se tedy rozhodli kvetoucí příslib budoucí úrody ochránit před mrazy pomocí vrtulníků. Bylo to "buď, a nebo". Nad sady létali zhruba dvě hodiny denně po celých šest dní. Nebezpečí pomrzlých květů zažehnali, reálné náklady se pohybují v řádech statisíců korun. Druhotným efektem celé akce je navíc bonus v podobě dokonale opylovaných jabloňových květů - víření vzduchu vykonalo své.

"Už se ozvali ovocnáři z Polska, kteří samozřejmě řeší podobné problémy," komentuje Michal Petrů s úsměvem rozruch, který vyvolali zdánlivě nesmyslnou, ale evidentně průkopnickou akcí. 

Načítají se informace o videu…

Krmítko v americkém Ohiu

Nejčtenější

Správný řez švestek má jasná pravidla, nenechte se zmást mýty. 5 tipů na jarní péči

Jak na stříhání švestek, aby byly zdravé a dobře plodily? Zažité mýty o zimním a předjarním řezu jsou mylné. Většina švestek vyžaduje zcela jiný přístup, důležitý je jarní řez.

Úžasní plastikoví modeláři excelovali na dalším ročníku Panthers Cup

Byl to už 14. ročník soutěže nejen v plastikovém modelářství Panthers Cup 2025. Pojďme se zaradovat spolu s nimi, protože na první pohled je úžasné vidět, co dokážou šikovné ruce modelářů, kreativita...

Mnohem lepší než sladit je kafe lehce osolit. A „turka“ nepijte, radí virální barista

Premium

Pití kávy už se dávno neomezuje jen na rozpustnou a poctivého českého turka. Tu výběrovou přijalo Česko za svou a těší se velké oblibě. Zjistil to i Mojmír Štabla, který se rozhodl, že na sociálních...

Jak ochočit slepice, aby byly přítulnější. Z některých uděláte i mazlíky

Pomazlit se s kočkou nebo se psem vám dává logiku, udělat totéž se slepicí vám přijde přitažené za vlasy? Nenechte se mýlit, i slepice k vám může přilnout, doprovázet vás po zahradě, přijít se...

Kdy a jak správně stříhat maliny. 5 tipů na jarní péči, které zaručeně fungují

Maliny jsou oblíbené ovoce, které najdeme na téměř každé zahrádce. Není divu. Ostružiník maliník je poměrně nenáročný na péči. Když se mu ale zahradník více věnuje, může se těšit na bohatší a sladší...

Třešeň to potřebuje jinak než ostatní. Řez se musí dělat hlavně s rozvahou

Třešně a višně patří mezi oblíbené ovocné stromy, ale jejich řez může být pro mnoho zahrádkářů výzvou. Jak a kdy správně stříhat třešeň? A potřebuje zvláštní péči, aby prosperovala?

30. března 2025

Otužilé milovnice slunce. Teď je nasejete a v létě máte rozkvetlou zahradu

Sníte o záplavě barevných květů na své zahradě? Pak nečekejte a svůj sen začněte uskutečňovat už nyní. Do půdy už bezpečně patří některé druhy letniček. Ačkoli nás do května zcela jistě čeká ještě...

30. března 2025

Mnohem lepší než sladit je kafe lehce osolit. A „turka“ nepijte, radí virální barista

Premium

Pití kávy už se dávno neomezuje jen na rozpustnou a poctivého českého turka. Tu výběrovou přijalo Česko za svou a těší se velké oblibě. Zjistil to i Mojmír Štabla, který se rozhodl, že na sociálních...

29. března 2025

Ledový kámen do Arktidy a stromoví humři. Pražská zoo zahájila sezonu

Pražská zoologická zahrada v sobotu slavnostně zahájila už 94. sezonu. Celodenní oslavy provází nejen kulturní program, ale také pro zahradu význačné události, včetně představení jedné novinky....

29. března 2025  14:12

10 nejčastějších chyb při péči o ovocné stromy. Neděláte je taky?

Přestože se pěstování ovocných stromů zdá velmi jednoduché, i zkušení zahrádkáři se mohou dopouštět chyb, které negativně ovlivní zdraví stromů a jejich úrodu. Pojďme se podívat na nejčastější z nich...

29. března 2025

Úžasní plastikoví modeláři excelovali na dalším ročníku Panthers Cup

Byl to už 14. ročník soutěže nejen v plastikovém modelářství Panthers Cup 2025. Pojďme se zaradovat spolu s nimi, protože na první pohled je úžasné vidět, co dokážou šikovné ruce modelářů, kreativita...

29. března 2025

Kdy a jak správně stříhat maliny. 5 tipů na jarní péči, které zaručeně fungují

Maliny jsou oblíbené ovoce, které najdeme na téměř každé zahrádce. Není divu. Ostružiník maliník je poměrně nenáročný na péči. Když se mu ale zahradník více věnuje, může se těšit na bohatší a sladší...

28. března 2025  6:36

Baobab, symbol dlouhověkosti a vitality, je pro fotografy hvězdou hvězd

Baobab (Adansonia) je rod rostlin z čeledi slézovitých. Jsou to opadavé stromy s nápadně tlustými kmeny a s dlanitě složenými listy, rostoucí v oblastech s obdobím sucha. Baobaby se vyskytují na...

28. března 2025

Sezonu Zoo Praha otevřou „stromoví humři“. Obří strašilky, co se sedmkrát svlékají

Poslední březnovou sobotu Zoo Praha při příležitosti zahájení 94. sezony svým návštěvníkům představí nejmohutnější nelétavý hmyz na světě – strašilky humří. Možnost spatřit tyto tvory na vlastní oči...

28. března 2025

Správný řez švestek má jasná pravidla, nenechte se zmást mýty. 5 tipů na jarní péči

Jak na stříhání švestek, aby byly zdravé a dobře plodily? Zažité mýty o zimním a předjarním řezu jsou mylné. Většina švestek vyžaduje zcela jiný přístup, důležitý je jarní řez.

27. března 2025

Pražská stříbrná Zahrada roku vdechla život nové cimrmanovské legendě

Úplně na počátku byla prvorepubliková vila na pražských Vinohradech, jejíž proměnu dostal do rukou architekt Josef Pleskot. Právě on o novou podobu zahrady požádal Atelier zahradní a krajinářské...

27. března 2025

Krájíte si jablka na svačinku? Sviťte si na ně a budou jako čerstvá

I to nejchutnější jablko vypadá nepřitažlivě, pokud začne hnědnout. Vědci nyní objevili způsob, jak tomuto procesu zabránit. Výzkumníci zjistili, že když se na čerstvě nakrájená jablka svítí fialovým...

27. března 2025