Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Ovocný trh v Praze tento víkend patří francouzským chutím a vůním

  10:45aktualizováno  10:45
Přičichnout k atmosféře Francie mohou návštěvníci gastronomického trhu, který probíhá na Ovocném trhu v Praze. Třídenní Festival francouzských chutí a vůní tam již počtvrté nabízí ochutnávku a prodej tradičních kulinářských specialit, uzenářských výrobků, sýrů, marmelád nebo nápojů.

Z francouzského trhu, který se konal na pražské Kampě | foto: Pragueout.cz

Zájemci si mohou pochutnat na produkci od farmářů, vinařů, zelinářů nebo pekařů a poslechnout si pravou francouzskou kapelu. "Nabízíme originální produkci od výrobců z různých francouzských regionů. Jsou tady sušené vepřové klobásky, paštiky z drůbeže a zvěřiny, víno, pivo i chleba. Je tady také pravé francouzské bistro," říká za pořadatele Thomas Bouton. Zájem o francouzskou produkci je podle něj stále větší.

Podle obchodníků se lidé zajímají o výrobky, které nejsou na českém trhu běžné. "Nabízíme francouzské farmářské sýry. Je to ruční výroba, často z nepasterizovaného mléka," popisuje Marie Martinásková ze společnosti Le Caveau. Zájem je podle ní o sýry s bylinkami, například s bazalkou nebo obalené v rozmarýnu. Ochutnávají se také výrobky originálních chutí. Největší zájem je podle ní o starou goudu, která zraje dva roky v jeskyni.

Lidé se podle ní sice o nové chutě zajímají, "chytají" se ale hlavně na to, co znají, například ementál. Počítat musí s výdaji od 50 korun za sto gramů.

Fronty se stojí i na sušené klobásky ochucené sýrem, ovocem nebo suchými plody z francouzského regionu Auvergne. "Jsou to tradiční francouzské klobásky, které se na trh běžně nedováží. Základem je sušené vepřové maso, minimálně 70 procent, a zbytek tvoří přísady jako modrý sýr, kozí sýr, hříbky, kachní, kančí nebo býčí maso, borůvky, ořechy nebo kaštany," uvádí Jan Řehák ze společnosti klobaskarna.cz.

Zájem je podle něj značný, ale lidi mnohdy odrazuje cena. "Jedna klobáska přijde na sto korun. Zejména na trzích ale lidé utrácejí za podobné lahůdky rádi.

"Může to být jakési okno pro české lidi, kteří tak mohou poznat, že francouzské zboží lze nakoupit za dobré ceny," radí šéfkuchař Jean-Paul Manzac, který 14 let žije v Praze. Podle něj jsou francouzské výrobky v Česku většinou předražené. Trhy podle něj dávají příležitost poznat obchodníky, kteří mají zájem na prezentaci dobrého zboží za přijatelné ceny.

Návštěvníci mohou na provizorním tržišti nakoupit také originální koláče "quiche", bagety, croissanty, čokoládu, víno, hořčici, sýry nebo tradiční marmeládu. Improvizované tržiště je otevřené až do neděle od 10 do 20 hodin.

Autor:


Témata: Bylinky, Vaření


Nejčtenější

Jidášovo ucho (houby úplně vpravo), šnytlík, medvědí česnek, mladé kopřivy,...
Když vyrazíte do lesa, nasbírejte si i medvědí česnek a další bylinky

I jako houbař můžete vyrazit do lesa také za bylinkami, a nejen za oblíbeným medvědím česnekem. Není totiž zdaleka jedinou bylinkou, která vám na jaře udělá...  celý článek

Takto připravuje šéf lehké cuketové nudle s houbami.
Pohlreichův lehký recept s cuketou a houbami, který si v létě užijete

Bezmasých jídel, kombinovaných navíc s cuketou, není nikdy dost. Cukety se sice dají koupit celoročně, ale jak jim u nás začne sezona, každý svěží recept na...  celý článek

U veterináře. Ilustrační snímek
Na antibiotika nereagují už ani domácí mazlíčci. Nadužívají se jako u lidí

Problém nadužívání antibiotik se netýká jenom lidí. Stále častěji se objevuje i u psů a koček. Veterináři bijí na poplach a upozorňují na nutnost lepší...  celý článek

Svému mazlíčkovi můžete kdykoliv zavolat domů. Když přijde k monitoru, na...
VIDEO: Když se nudí nebo je smutný, může vám pes zavolat do práce

Pomocí nenápadné krabičky, na kterou stoupnou packou, mají psí mazlíčci možnost zavolat svému majiteli třeba do práce. Oba při tom snímá kamera, takže majitel...  celý článek

Řez obytným modulem usazeným do zahrady
Bunkr do každé rodiny. Češi vyrábějí kryty pro případ krize

Nepokoje, energetická krize, přírodní katastrofa, válka. Stále více Čechů se připravuje na krizové situace, které dosud odbývali jen mávnutím ruky. Nouzové...  celý článek

Palačinky z ovesných vloček
Palačinky z ovesných vloček

Sladká a zdravá rychlovka. :)

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.