Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Vyrobte si anděly z ovčího rouna, ozdoby na poslední chvíli

  11:01aktualizováno  11:01
Pokud máte možnost nebo si naopak potřebujte na chvíli v klidu sednout, zastavit se a srovnat si myšlenky, vezměte si k tomu kousek ovčího rouna. Vyrobit z něj jednoduché andělíčky zvládnou při troše šikovnosti podle blogerky Terezy dokonce i školkové děti.

Andílek z ovčího rouna je hotový za chviličku, vyrábět je můžete i s dětmi. | foto: http://ekopanenky.blog.cz/

„Postup výroby tohoto jednoduchého anděla jsem upravila tak, aby k tomu nebylo zapotřebí plsticí jehly. Stačí obyčejná nit,“ vysvětluje Tereza Jarošová.

Fotogalerie

Základním materiálem je bílé ovčí rouno, použít ale můžete i přírodní, případně barvené. Dnes už ho koupíte v každé galanterii nebo na internetu.

Místo bílé nitě, kterou dále použila blogerka, si můžete vybrat i tenkou stříbrnou či zlatou dárkovou stužku.

Místa, která se v tomto případě převazují nití, lze samozřejmě zpevnit i plsticí jehlou (co umí a jak na to, čtěte zde).

Jak anděla krok za krokem vytvoříte

Oddělte si kus česaného rouna a jemně ho uhlaďte rukama. Uprostřed na proužku vlny udělejte uzel, který bude tvořit hlavičku anděla. Oba konce vlny stáhněte na jednu stranu a okolo krčku zavažte nití. Pokud jste použili silnější kus rouna, můžete vytvořit anděla tímto nejjednodušším způsobem.

2
Na uhlazeném proužku vlny jednoduše vytvoříte uzlík, který podvážete nití. A...
Uprostřed udělejte na proužku vlny uzel, oba konce vlny stáhněte na jednu...
Ta nejjednodušší varianta anděla je hotová opravdu za chviličku. Ručky...

Pokud totiž v této fázi vlnu pod krčkem rozdělíte na dva tenounké pramínky po stranách, na jejichž koncích uděláte uzlíky (vzniknou tak ručky anděla), jeden silnější uprostřed (ten bude tvořit tělo) a dva hezky rozprostřené na zádech (jako křídla), máte už hotového nejjednoduššího anděla.

Pokud je pro vaši představu o podobě anděla tento moc abstraktní, vyberte si druhou možnost postupu: ruce anděla vytvořit zvlášť a vložit je pod jeho krk dodatečně. Stejně tak mu můžete vyztužit sukénku, aby byla bohatší.

Pokud chcete, aby měl anděl silnější
Přední část těla stáhněte přes paže k té zadní, křídla nechte oddělená.
Paže anděla pevně zafixujte jejich podvázáním nití - vytvoříte tak současně pas...

Začátek je stejný jako v prvním případě, na proužku rouna vytvoříte uzlík, podvažte a stáhněte rouno na jednu stranu. Tento pramen pak rozdělte na čtyři - dva trochu silnější na přední a zadní část těla, a dva po stranách na budoucí andělská křídla.

Pokud byste chtěli andělovi dopřát bohatší sukénku, vložte ještě navíc jeden přeložený pramen vlny pod krk anděla (vyztužíte tak přední a zadní část těla (viz návod ve fotogalerii). Paže vytvořte z tenkého pramínku vlny, který na obou koncích opět opatříte uzlíky, ty budou tvořit ručky anděla. Přesahující konce vlny zastřihněte.

Tipy na dárky z ovčího rouna

Vlastnoručně vyrobené špeky potěší a jejich výroba není složitá. Návody na plstěné šperky najdete v článku zde.

7/ Nejdříve vpíchejte dovnitř rouno z volnějších stran, aby vám vznikl kulatý...
Z plstěnek, tedy nasucho uplstěných kuliček, se dají vyrábět půvabné šperky.

Tento proužek s uzlíky na konci pak vložíte pod krk anděla tak, aby byly obě jeho paže stejně dlouhé, přetáhnete přes něj zpět dolů pramen tvořící přední část těla anděla a pod pažemi ho zajistíte omotávám a podvázáním nití.

Pak už jen urovnat tělíčko a křídla anděla do té správné podoby, opatřit ho nitkou na zavěšení a může dělat radost a dotvářet vánoční atmosféru.

Autor:




Nejčtenější

Food sniffer měří vepřové, hovězí, drůbeží i rybí maso.
Elektronický nos pozná, že je maso zkažené, takže se už nehodí na gril

Na gril má přijít co nejčerstvější maso. Už jen proto, že při grilování nemusí být tepelná úprava tak dokonalá jako například při vaření a dušení. Vyzkoušeli...  celý článek

Gorilí výrostci z Prahy jako samozvaní zahradníci
VIDEO: Zahradničení, nebo zahrad ničení? Gorilí bratři v akci

Na první pohled vzorní bráškové. Ale pozor, Nuru a Kiburi se umí dát i na zahradničení. Respektive spíše na „zahrad ničení“. Ono se to někdy totiž špatně...  celý článek

Iveta Fabešová si na kvalitní zmrzlinu potrpí.
Poctivá zmrzlina může být levnější než z prášku, tvrdí cukrářka Fabešová

Chuťové rozdíly mezi průmyslově vyráběnou zmrzlinou v prášku a poctivou ze základních ingrediencí jsou propastné. Přitom výrobní cena té poctivé vůbec nemusí...  celý článek

Stromy u Kožichovic na Třebíčsku jsou obsypané tisíci housenek bourovce...
VIDEO: Housenky zabydlely stromy na Třebíčsku, ale nijak neškodí

Hemžící se housenky v útvarech podobných pavučinám osídlily větve stromů v okolí Třebíče. Jsou to hnízda bourovce březového, nočního motýla, kterého sice v...  celý článek

Čerpadlo Gardena s automatem
Čerpadlo do sudu zalije zahrádku, ale nepočítejte s velkým kropením

Sud na dešťovou vodu na zahradě používá většina zahrádkářů. Byla by škoda, když už náhodou občas zaprší, pouštět vodu do kanálu. Je lepší využít ji na zalévání.  celý článek

Další z rubriky

Grilování jako jedna z nejoblíbenějších letních činností
Pošlete fotku grilované pochoutky a vyhrajte jeden z pěti grilů

Grilovací sezona se díky pěknému počasí rozjíždí naplno. To vám dá spoustu prostoru vyfotografovat vaši nejoblíbenější pochoutku a vyhrát nový gril. Pošlete...  celý článek

Oprava prasklého vlasce žaluzie 03
Video: Přetržený silon a řetízek. Opravu žaluzií zvládnete za pár minut

Přetržený vodicí silon je jednou z nejběžnějších oprav žaluzií, které je doma třeba absolvovat. Zvláště na oknech orientovaných na jih trpí UV zářením a...  celý článek

Tvarohové knedlíky s jahodami
Tvarohové knedlíky s jahodami oživují vzpomínky na prázdniny u babičky

Tvarohové knedlíky v sobě spojují dvě naše úžasné suroviny – tvaroh a první jahody v sezoně. A také vzpomínky na prázdniny u babičky a mocné hyperglykemické...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.