Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


VIDEO: Palačinkový souboj. Jak je připravuje televizní „táta“

aktualizováno 
Palačinky patří k těm nejjednodušším a nejrychlejším pokrmům. Rozhodně není třeba používat polotovar ze sáčku, zvládnete je během několika minut ze základních surovin.

Prozkoumejte kuchařky a zjistíte, že ani recept na obyčejnou palačinku není jednotný. Někdo používá k přípravě hladkou mouku, někdo polohrubou. Někdo si odměřuje svoji rodinnou porci množstvím mléka, další dává jedno vejce, někdo dvě. Prostě co člověk, to názor.

Martin Polačko v pořadu Když vaří táta, který uvidíte v neděli v podvečer na Prima Family, pro změnu začíná vejci. A na rozdíl od některých receptů dává do základní směsi mimo soli i cukr. Asi nelze rozsoudit, co je správně, v každé rodině je tradice jiná. Z postupu, který přinášíme, je však jasné, že je zbytečné kupovat drahý polotovar ze sáčku, protože přípravu těsta neurychlí. Stejně rychle uděláte palačinky i ze základních surovin. Budete potřebovat vejce, mouku, mléko, sůl, případně i již zmiňovaný cukr.

Postup podle televizního kuchaře

Polačko začíná tím, že do mísy vyklepne dvě vejce. Přidá špetku soli a lžičku třtinového cukru. "Myslím, že je zdravější než bílý," komentuje to. Pak začne šlehat metlou a postupně přidá trochu mléka, pak hladkou mouku.

"Množství mouky neměřím, jde mi o to, abych vytvořil hladké těsto bez hrudek a aby se pěkně táhlo," popisuje svoji techniku.

Přidejte trochu třtinového cukru.

Přidejte trochu třtinového cukru.

Přilijte mléko.

Přilijte mléko.

Pak kápne na rozpálenou pánev trochu oleje a rozetře ubrouskem. Pak už stačí nalít těsto a sledovat, jak se opéká. "Kdy je první strana opečená, poznáte podle toho, že okraje začnou zlátnout," radí začátečníkům. Pak je čas palačinku obrátit.

Když se okraje začnou zabarvovat, můžete palačinku obrátit.

Když se okraje začnou zabarvovat, můžete palačinku obrátit.

Před opékáním dalšího kousku je třeba postup zopakovat, každá palačinka trochu omastku přece jen nasaje, i když máte pánev rozpálenou. Naopak, kdybyste uvěřili televizním reklamám nabízejícím strojky opékající palačinky úplně bez tuku, dočkáte se možná palačinky, ale vzhledově bude vypadat jako amaroun: bez struktury a přirozeného palačinkového vzhledu.

Můj osobní postup: Na zhruba osm palačinek použiji asi půl litru mléka, přidám jedno vejce, lžičku soli, cukr vynechávám. Tím se nepřipravím třeba o možnost naplnit je špenátem, který zbyl od včera. A pak sypu hladkou mouku a šlehám, dokud směs nemá správnou konzistenci.

Jaký je váš recept na ty nejlepší palačinky? Podělte se s ostatními v diskusi.

Autor:


Témata: Vaření


Hlavní zprávy

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je součástí koncernu AGROFERT ovládaného Ing. Andrejem Babišem.