Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Paleo není žádná dieta na hubnutí. V podstatě se jen zdravě krmíte

aktualizováno 
Paleodieta je trend, kdy se strávníci snaží vyhýbat průmyslově vyráběným potravinám. Propagují ho i někteří nutriční odborníci, kteří nejsou napojeni na velkovýrobce potravin. Jen každý z nich na to jde svou cestou.

Skotská vejce jsou výborná i studená. Dřív si je Britové brali jako občerstvení na piknik. | foto: Jan Melvil

Paleo proto, že zastánci tohoto směru věří, že jsme podstatou lovci a sběrači, rozhodně ne výrobci obilí. Rozhodně by z nich mohli mít radost například celiakové, kterých stále přibývá a teprve v poslední době si konečně někdo „všiml“, že mouka je problémem současné civilizace.

Protože se objevuje všude, dnes dokonce i v masu. A že v civilizacích, kde se pšeničná mouka nepoužívá, problémy s celiakií neznají.

Paleo po Pražsku

Prahu navštívila Melissa Joulwanová, autorka bestselleru Dobře živeni. Tato kuchařka je vlastně zkratkou pro lidi, kteří se nechtějí prodírat odstavci teorie zdravého stravování, ale rádi by zjistili, jak paleo strava vlastně vypadá a jak se vaří.

Fotogalerie

Podle paleo odborníků se nechce po lidech, aby dodržovali nějakou hubnoucí dietu, ať se každý nají, kolik potřebuje, aby měl dost síly a energie.

Patří mezi oblíbené mýty, že se příznivci paleo stravují jako jeskynní lidé. Nejde ale jen o jídelníček založený na mase.

Jediné, co může někomu připadat jako radikální, je vyhýbat se průmyslově zpracovaným potravinám. To je drtivá většina pokrmů do mikrovlnek, jako příklad lze jmenovat i tu mouku, kdy průmyslovým zpracováním byly obilniny zbaveny původních živin, nicméně pořád skrývají prakticky všechny původní kalorie.

Dobře živeni

Titulka knihy Dobře živeni

Melissa vás provede vařením od úplného začátku, ukáže vám postupy, nářadí a suroviny, které potřebujete.

Koupíte na knihy.idnes.cz.

Autorka knížky chce, aby si každý uvědomil, co jeho tělu prospívá. „Jíme opravdové jídlo, nutričně bohaté potraviny, které vznikly v půdě, na dešti a na slunci. Živočišné bílkoviny, zeleninu, ovoce a přírodní tuky,“ říká Joulwanová.

V knize vám autoři radí, jak se vyrovnat s novým stylem stravování i po praktické stránce. Svěří se se stylem nakupování, popíšou, jak si rozvrhují dobu k nákupům a vaření tak, aby tím nestrávili půl života.

Paleo a selský rozum

Někteří lidé se obtížně zbavují starých návyků, ale kdo vydržel, dočkal se většinou bonusu v podobě lepšího zdravotního stavu. Upravují se takové neduhy jako vysoký krevní tlak, zlepšují se hodnoty cukru, mnozí po letech mohli vysadit léky.

Soutěžte o tři knihy

Odpovězte na otázku týkající se paleo stravování. Ze správných odpovědí vybereme tři výherce novinky Dobře živeni. Soutěž trvá do 15. 12. 2014. Soutěžte ZDE.

Stravování ve stylu paleo zapadá do mozaiky současných poznatků o správné výživě, které doporučují prostě a jednoduše vařit si sám. Z obyčejných čerstvých surovin.

I rozumní výživoví poradci se diví, proč je potřeba z toho dělat vědu, když je možné vystačit si s prostým selským rozumem. Stejně se ptá například i odbornice na zdravou výživu a občas i „zlobivá blogerka“ Margit Slimáková, která se už léta snaží vysvětlit ministerským úředníkům, že by bylo vhodné alespoň u dětí nastavit modernější zásady stravování. Moc zajímavý je její příspěvek Kdo se živí na nezdravé stravě, kde se diví, že už i brazilská vláda je v tomto dál.

Skotská vejce podle paleo zásad

 Když si pročtete tento recept, rozhodně nenabudete dojmu, že se vás někdo pokouší předělat. Skotská vejce vymysleli v londýnském oddělení obchodu Fortnum & Mason ve viktoriánském období a členové londýnské smetánky si je balili do piknikových košíků. 

Do velké mísy vložte vepřové mleté maso. Přidejte sůl, pepř, muškátový oříšek, pepř, skořici, estragon, petržel, pažitku a česnek. Směs dobře promíchejte.

Směs rozdělte na menší kousky a vytvarujte z ní lívance, kterými rovnoměrně „oplácáte“ vejce natvrdo. Obalená vejce pokládejte na plech vyložený pečicím papírem.

Pečte asi 25  minut při teplotě 190 °C a pak zvyšte na 200 °C a pečte ještě 5–10 minut do zlatohněda a křupava.

Tato vejce jsou geniální v tom, že prostou výměnou surovin z nich uděláte vejce jiné národnosti. Použijte jehněčí s kari a budou indická, použijte hovězí s římským kmínem a chilli a rázem se promění v mexická.

Výherci soutěže

Knížku vyhrály Kateřina Alevizaki, Pavla, Vláčilová a Jana Kučerová, k paleostravě napatří mléko. Výhercům blahopřejeme, budou kontaktováni knižním nakladatelstvím o detailní kontakt k zaslání knížky.

Autor:




Nejčtenější

Pec, která se vejde do trouby, navrhlo manželské duo z Chicaga.
VIDEO: Nemáte místo na pec? Strčte ji do trouby, radí designéři

Praktické řešení pro všechny milovníky domácího chleba představila dvojice amerických designérů. Zájemcům slibují všechny výhody klasické rozměrné pece v...  celý článek

Vakoveverka létavá
Žena vycvičila 17 létajících veverek. Musíte si s nimi hlavně hrát, tvrdí

Nurmaya Sari Siregar z malajsijského Kuala Lumpur má neobvyklého koníčka. Chová vakoveverky létavé a dokázala je tak vycvičit, že ji poslouchají na slovo....  celý článek

Jakub Vágner s Antonínem Beckem
Háčky bez protihrotů zraní ryby daleko více než s hrotem, tvrdí rybář

V dalším dílu pořadu S Jakubem na rybách se rybář Jakub Vágner vypravil s kamarádem Antonínem Beckem na jezero Za Valem lovit kapry ze břehu. Když konečně...  celý článek

Další z rubriky

Grilování jako jedna z nejoblíbenějších letních činností
Pošlete fotku grilované pochoutky a vyhrajte jeden z pěti grilů

Grilovací sezona se díky pěknému počasí rozjíždí naplno. To vám dá spoustu prostoru vyfotografovat vaši nejoblíbenější pochoutku a vyhrát nový gril. Pošlete...  celý článek

Oprava prasklého vlasce žaluzie 03
Video: Přetržený silon a řetízek. Opravu žaluzií zvládnete za pár minut

Přetržený vodicí silon je jednou z nejběžnějších oprav žaluzií, které je doma třeba absolvovat. Zvláště na oknech orientovaných na jih trpí UV zářením a...  celý článek

Rybí karbanátky s kari omáčkou
Perfektní rybí karbanátek. Asijská kuchyně snadno a rychle u vás na grilu

Rybí karbanátky jsou velmi populární v asijské kuchyni. Zdeněk Pohlreich v dalším díle pořadu Rozpal to, šéfe! ukázal, že jejich příprava je neuvěřitelně...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.