Pampeliška lékařská

Pampeliška lékařská - Pampelišky jsou také velmi vyhledávanou rostlinou pro včely. | foto: shutterstock.com

Pampeliška lékařská (Taraxacum officinale)

  • 0
Pampeliška neboli smetanka lékařská, velmi rozšířená a známá rostlina. Uvnitř stonku obsahuje mléčnou šťávu. Koření až do hloubky 2 metrů. Využívá se hlavně při jaterních a ledvinových chorobách.

ZÁKLADNÍ ÚDAJE:

Popis rostliny: Pampeliška lékařská je vytrvalá rostlina dorůstající až do výšky 30 centimetrů. Je velmi rozšířená po celé severní polokouli. Má silný kořen, který z 25 procent obsahuje hořčiny, proto tato rostlina podporuje močení. Byl též laboratorně prokázán hypoglykemický účinek, a tedy využití při léčbě cukrovky. Listy jsou úzce kopinaté, často dělené v úkrojky a vyrůstají z přízemní růžice. Stvol je dutý, uvnitř s bílým mlékem. Nejnápadnější je jasně žlutý úbor, tvořený až z 200 úzkých jazykovitých květů. Plodem jsou ochmýřené nažky, které se roznášejí větrem. V léčitelství se používá při jaterních či ledvinových chorobách a při zánětu močových cest. Touto rostlinou rozhodně nepohrdnou včely a je to také dobře využitelná rostlina do bylinkových salátů nebo k výrobě vína.

Pampeliška lékařskáStanoviště: Na hnojených loukách, pastvinách a polích, podél cest, v zahradách a na rumištích.

Výskyt: Tato rostlina je brána spíše jako obtížný zahradní plevel. Vyskytuje se na světlých sušších loukách, zahradách, mezích a polích. Preferuje půdy bohaté na dusík. Roste v mírném pásmu severní polokoule (Evropa, Amerika, Asie) ve všech vegetačních stupních, zejména ale v mezických biotopech. Různé odrůdy pampelišky byly zavlečeny do všech koutů světa, včetně tropů (Brazílie, Indonésie a Austrálie)

Období květu: Kvete od dubna do října.

Ohrožení: Pampeliška není ohrožena.

Cuketový salát s pampeliškami a melounem

Pro 4 osoby Pampeliškový salát

Příprava: 15 min

2 malé cukety
200 g sterilované kukuřice
2 mrkve
1/2 cukrového melounu
větší hrst salátových lístků: polníček, rukola, pampeliška
150-200 g krůtí šunky

Na zálivku:

3 lžíce olivového oleje
1 lžíce dijonské hořčice
1 lžíce medu
šťáva a kůra z 1 citronu
sůl a mletý pepř na dochucení
jemně nasekané snítky čerstvého yzopu

1) V misce prošlehejte všechny suroviny na zálivku a podle chuti osolte a opepřete. Omytou cuketu spolu s oškrábanou mrkví nakrájejte na tenké plátky nebo proužky. Meloun zbavte slupky a očistěte vnitřek od semínek. Poté nakrájejte na tenké dílky. A s okapanou kukuřicí přidejte k cuketám.

2) Vše lehce promíchejte a naaranžujte do misky či na talíř spolu s omytými salátovými lístky. Přelijte zálivkou.

Tip: Použijte pouze malé mladé cukety. Yzop můžete nahradit lístky koriandru, máty či meduňky.