Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Pár tipů, co s koledou, aby se vám vařená vejce nepřejedla

  1:30aktualizováno  1:30
Mísa vařených vajec se po včerejší pomlázce najde ve spoustě domácností. K jaru to patří a vaječná bomba po dlouhé zimě organismu neublíží. Ideální příležitost oprášit osvědčené vaječné recepty nebo vyzkoušet nějaké nové.

Výborný jarní salát získáte kombinací čerstvého hlávkového salátu, lehce povařeného zeleného chřestu, vařených vajíček a balkánského sýra. | foto: Profimedia.cz

Naše tělo po zimě přivítá o vejce obohacený jídelníček s povděkem. Doplní nejen kvalitní bílkoviny, aminokyseliny, vitaminy A, D, E, K, ale i vápník, železo, selen a další cenné látky. Vajíčka tak pomáhají nárůstu svalové hmoty, zvyšují výkonnost a vyživují mozek.

Přebírejte a chlaďte

Pokud jste to ještě neudělali, tak vařená vajíčka pečlivě přeberte a nejdříve zpracujte ta nakřapnutá. Vajíčko je křehké zboží a ne každý koledník s ním tak nakládá.

Loupání vařených vajec nepatří právě k nejoblíbenějším činnostem.Jak řekl včera dopoledne Hobby.cz pětiletý Tomáš, který si nesl z koledy domů v košíku potlučenou celou polovinu kraslic: "Mám toho moc, tak mi to z toho košíku pořád padá." Jenže tatínkové na tom nebývají o mnoho lépe, proto málokterá koleda dorazí domů na stůl bez úhony.

I ta vařená vajíčka, která jsou celá, mají ale obal částečně prostupný pro různé organismy a plísně. Nikdy byste je tedy neměli nechávat ležet při pokojové teplotě, natož někde na sluníčku! Vždy je co nejdříve uložte do chladničky. Dobře provařená vajíčka vydrží při teplotě 5 až 10 °C přibližně deset dní.

Každý má svůj recept

I kdyby vařená vajíčka vydržela pouze týden, je to spousta času. Můžete si v klidu rozmyslet, jak je zpracujete tak, abyste si je užili, a přitom se vám nepřejedla.

Téměř v každé rodině se dědí recept na nějaký ten vajíčkový salát nebo pomazánku.Oblíbené jsou především nejrůznější vajíčkové saláty a pomazánky. Příprava bývá rychlá, s pečivem mísa takové dobroty ze stolu rychle zmizí. Vajíčka stačí například pokrájet na kostičky nebo nastrouhat, přidat k nim nadrobno pokrájenou cibulku, kyselé okurky, případně i nastrouhaný křen a rozmíchat tuto směs podle chuti buď s ochucenou majonézou nebo kysanou smetanou.

Zkuste se také poptat v práci, třeba si s kolegy nějaké osvědčené recepty rádi vyměníte. A nebo zabrouzdejte po internetu, to je v tomto směru studnice přímo bezedná. Dva recepty přidává i Hobby.cz, jeden rychlý, ale výborný, druhý časově náročnější, ale zato efektní. Oba jsou z kuchyně mistra kuchaře Petra Stupky.

Netradiční vaječné recepty:

BAVORSKÝ BRAMBOROVÝ SALÁT
Na bavorský bramborový salát potřebujete 500 g vařených brambor, 4 natvrdo uvařená vejce, olej, med, kysanou smetanu, ocet a sůl, jarní cibulky

Oloupaná vejce rozdělte na bílky a žloutky. Bílky nasekejte na kostičky, lehce je osolte a promíchejte spolu s nasekanou zelenou částí cibulek. Žloutky nastrouhejte do misky, přidejte trochu oleje, octa, soli a jemně nasekanou bílou část cibulek. Vše důkladně umíchejte na hladkou hmotu, tu pak zjemněte medem, kysanou smetanou, případně povolte mlékem. Ještě horké vařené brambory vložte na talíř, přelijte žloutkovým dresinkem a posypte bílky s cibulkou. Máte-li možnost, doplňte mladými špenátovými listy, polníčkem a podobně.


VAJEČNÝ ASPIK

Na litrovou formu vaječného aspiku si připravte 6 vařených vajec, 120 g majonézy, 60 g hořčice, 150 g šunky v plátcích, sůl, pažitku, 100 g suché želatiny, sůl, ocet, případně mletý pepř a další koření

Tento recept je časově náročnější, ale výsledek stojí za to. Nejprve si připravte čirý aspik tak, že práškovou želatinu rozmícháte ve studené vodě (v poměru poloviční dávky tekutiny, než je uvedeno na sáčku). Vše osolte a okyselte a nechte ve vodní lázni zahřát na teplotu nad 60 stupňů, tedy zhruba až neudržíte v lázni prst. Aspik případně dochuťte, například prosátou vegetou. Vařená vejce oloupejte a oddělte bílky a žloutky. Žloutky nastrouhejte do misky s majonézou a hořčicí, přidejte sůl, trochu octa a posekanou pažitku. Vše promíchejte. Bílky také nastrouhejte a nechte je zvlášť na ozdobu. Do formy nalijte nejprve první vrstvu čirého a lehce zředěného aspiku s nasekanou pažitkou, nechte zatuhnout v lednici, pak přidejte další vrstvu s bílky, přidejte rolky stočené z dušené šunky a opět nechte mírně zalité ztuhnout.
V poslední fázi nalijte do žloutkové směsi neředěný, ještě teplý aspik, vzniklou hmotou dolijte formu a nechte ztuhnout v lednici, nejlépe do druhého dne. Aspik z formy vyjmete nejlépe tak, že na chviličku zahřejete formu teplou vodou. Nejprve však nožíkem projeďte hranici aspiku a formy, kde aspik většinou pevně přisychá.





Nejčtenější

Jidášovo ucho (houby úplně vpravo), šnytlík, medvědí česnek, mladé kopřivy,...
Když vyrazíte do lesa, nasbírejte si i medvědí česnek a další bylinky

I jako houbař můžete vyrazit do lesa také za bylinkami, a nejen za oblíbeným medvědím česnekem. Není totiž zdaleka jedinou bylinkou, která vám na jaře udělá...  celý článek

Ptačí budka ve stylu Slow TV od ateliéru Harddecore a serveru Technet.cz.
Postavte si vlastní Slow TV ptačí budku. Stačí vám šukalka a vrtačka

V zimě je potřeba ptáčky přikrmovat a v létě je dobré alespoň těm nejmenším postavit hnízdiště. Budka, kterou si podle našeho návodu vyrobíte, poslouží...  celý článek

Takto připravuje šéf lehké cuketové nudle s houbami.
Pohlreichův lehký recept s cuketou a houbami, který si v létě užijete

Bezmasých jídel, kombinovaných navíc s cuketou, není nikdy dost. Cukety se sice dají koupit celoročně, ale jak jim u nás začne sezona, každý svěží recept na...  celý článek

U veterináře. Ilustrační snímek
Na antibiotika nereagují už ani domácí mazlíčci. Nadužívají se jako u lidí

Problém nadužívání antibiotik se netýká jenom lidí. Stále častěji se objevuje i u psů a koček. Veterináři bijí na poplach a upozorňují na nutnost lepší...  celý článek

Řez obytným modulem usazeným do zahrady
Bunkr do každé rodiny. Češi vyrábějí kryty pro případ krize

Nepokoje, energetická krize, přírodní katastrofa, válka. Stále více Čechů se připravuje na krizové situace, které dosud odbývali jen mávnutím ruky. Nouzové...  celý článek

Další z rubriky

Vymazlený hamburger King of Dublin
V Den svatého Patrika se zazelenají i hamburgerové housky

Den svatého Patrika je irským svátkem, který se slaví po celém světě. Typickou zelenou barvu vtělí v pražské restauraci Bejzment specializované na přípravu...  celý článek

Zleva současní držitelé michelinské hvězdy: Radek Kašpárek, Roman Paulus a...
Jídlo v michelinských restauracích: od párku s hořčicí po menu za tři tisíce

Zajít si jednou za čas do restaurace oceněné michelinskou hvězdou nebo Bibem vůbec není špatné. Minimálně proto, aby se člověk nemusel spoléhat na názory...  celý článek

Jaroslav Sapík a Emauele Ridi
Duel kuchařů: Ridi nesnáší nudle s mákem, Sapík při natáčení trpí

Oba jsou skvělí kuchaři a své kulinářské umění umí prodat i na televizní obrazovce. A Češi jejich jídla milují, byť jsou velmi rozdílná. Jaroslav Sapík vařil...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.