Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Pár tipů, co s koledou, aby se vám vařená vejce nepřejedla

  1:30aktualizováno  1:30
Mísa vařených vajec se po včerejší pomlázce najde ve spoustě domácností. K jaru to patří a vaječná bomba po dlouhé zimě organismu neublíží. Ideální příležitost oprášit osvědčené vaječné recepty nebo vyzkoušet nějaké nové.

Výborný jarní salát získáte kombinací čerstvého hlávkového salátu, lehce povařeného zeleného chřestu, vařených vajíček a balkánského sýra. | foto: Profimedia.cz

Naše tělo po zimě přivítá o vejce obohacený jídelníček s povděkem. Doplní nejen kvalitní bílkoviny, aminokyseliny, vitaminy A, D, E, K, ale i vápník, železo, selen a další cenné látky. Vajíčka tak pomáhají nárůstu svalové hmoty, zvyšují výkonnost a vyživují mozek.

Přebírejte a chlaďte

Pokud jste to ještě neudělali, tak vařená vajíčka pečlivě přeberte a nejdříve zpracujte ta nakřapnutá. Vajíčko je křehké zboží a ne každý koledník s ním tak nakládá.

Loupání vařených vajec nepatří právě k nejoblíbenějším činnostem.Jak řekl včera dopoledne Hobby.cz pětiletý Tomáš, který si nesl z koledy domů v košíku potlučenou celou polovinu kraslic: "Mám toho moc, tak mi to z toho košíku pořád padá." Jenže tatínkové na tom nebývají o mnoho lépe, proto málokterá koleda dorazí domů na stůl bez úhony.

I ta vařená vajíčka, která jsou celá, mají ale obal částečně prostupný pro různé organismy a plísně. Nikdy byste je tedy neměli nechávat ležet při pokojové teplotě, natož někde na sluníčku! Vždy je co nejdříve uložte do chladničky. Dobře provařená vajíčka vydrží při teplotě 5 až 10 °C přibližně deset dní.

Každý má svůj recept

I kdyby vařená vajíčka vydržela pouze týden, je to spousta času. Můžete si v klidu rozmyslet, jak je zpracujete tak, abyste si je užili, a přitom se vám nepřejedla.

Téměř v každé rodině se dědí recept na nějaký ten vajíčkový salát nebo pomazánku.Oblíbené jsou především nejrůznější vajíčkové saláty a pomazánky. Příprava bývá rychlá, s pečivem mísa takové dobroty ze stolu rychle zmizí. Vajíčka stačí například pokrájet na kostičky nebo nastrouhat, přidat k nim nadrobno pokrájenou cibulku, kyselé okurky, případně i nastrouhaný křen a rozmíchat tuto směs podle chuti buď s ochucenou majonézou nebo kysanou smetanou.

Zkuste se také poptat v práci, třeba si s kolegy nějaké osvědčené recepty rádi vyměníte. A nebo zabrouzdejte po internetu, to je v tomto směru studnice přímo bezedná. Dva recepty přidává i Hobby.cz, jeden rychlý, ale výborný, druhý časově náročnější, ale zato efektní. Oba jsou z kuchyně mistra kuchaře Petra Stupky.

Netradiční vaječné recepty:

BAVORSKÝ BRAMBOROVÝ SALÁT
Na bavorský bramborový salát potřebujete 500 g vařených brambor, 4 natvrdo uvařená vejce, olej, med, kysanou smetanu, ocet a sůl, jarní cibulky

Oloupaná vejce rozdělte na bílky a žloutky. Bílky nasekejte na kostičky, lehce je osolte a promíchejte spolu s nasekanou zelenou částí cibulek. Žloutky nastrouhejte do misky, přidejte trochu oleje, octa, soli a jemně nasekanou bílou část cibulek. Vše důkladně umíchejte na hladkou hmotu, tu pak zjemněte medem, kysanou smetanou, případně povolte mlékem. Ještě horké vařené brambory vložte na talíř, přelijte žloutkovým dresinkem a posypte bílky s cibulkou. Máte-li možnost, doplňte mladými špenátovými listy, polníčkem a podobně.


VAJEČNÝ ASPIK

Na litrovou formu vaječného aspiku si připravte 6 vařených vajec, 120 g majonézy, 60 g hořčice, 150 g šunky v plátcích, sůl, pažitku, 100 g suché želatiny, sůl, ocet, případně mletý pepř a další koření

Tento recept je časově náročnější, ale výsledek stojí za to. Nejprve si připravte čirý aspik tak, že práškovou želatinu rozmícháte ve studené vodě (v poměru poloviční dávky tekutiny, než je uvedeno na sáčku). Vše osolte a okyselte a nechte ve vodní lázni zahřát na teplotu nad 60 stupňů, tedy zhruba až neudržíte v lázni prst. Aspik případně dochuťte, například prosátou vegetou. Vařená vejce oloupejte a oddělte bílky a žloutky. Žloutky nastrouhejte do misky s majonézou a hořčicí, přidejte sůl, trochu octa a posekanou pažitku. Vše promíchejte. Bílky také nastrouhejte a nechte je zvlášť na ozdobu. Do formy nalijte nejprve první vrstvu čirého a lehce zředěného aspiku s nasekanou pažitkou, nechte zatuhnout v lednici, pak přidejte další vrstvu s bílky, přidejte rolky stočené z dušené šunky a opět nechte mírně zalité ztuhnout.
V poslední fázi nalijte do žloutkové směsi neředěný, ještě teplý aspik, vzniklou hmotou dolijte formu a nechte ztuhnout v lednici, nejlépe do druhého dne. Aspik z formy vyjmete nejlépe tak, že na chviličku zahřejete formu teplou vodou. Nejprve však nožíkem projeďte hranici aspiku a formy, kde aspik většinou pevně přisychá.





Nejčtenější

Jakub Vágner s Antonínem Beckem
Háčky bez protihrotů zraní ryby daleko více než s hrotem, tvrdí rybář

V dalším dílu pořadu S Jakubem na rybách se rybář Jakub Vágner vypravil s kamarádem Antonínem Beckem na jezero Za Valem lovit kapry ze břehu. Když konečně...  celý článek

Vakoveverka létavá
Žena vycvičila 17 létajících veverek. Musíte si s nimi hlavně hrát, tvrdí

Nurmaya Sari Siregar z malajsijského Kuala Lumpur má neobvyklého koníčka. Chová vakoveverky létavé a dokázala je tak vycvičit, že ji poslouchají na slovo....  celý článek

Pec, která se vejde do trouby, navrhlo manželské duo z Chicaga.
VIDEO: Nemáte místo na pec? Strčte ji do trouby, radí designéři

Praktické řešení pro všechny milovníky domácího chleba představila dvojice amerických designérů. Zájemcům slibují všechny výhody klasické rozměrné pece v...  celý článek

Další z rubriky

Tvarohové knedlíky s jahodami
Tvarohové knedlíky s jahodami oživují vzpomínky na prázdniny u babičky

Tvarohové knedlíky v sobě spojují dvě naše úžasné suroviny – tvaroh a první jahody v sezoně. A také vzpomínky na prázdniny u babičky a mocné hyperglykemické...  celý článek

Food sniffer měří vepřové, hovězí, drůbeží i rybí maso.
Elektronický nos pozná, že je maso zkažené, takže se už nehodí na gril

Na gril má přijít co nejčerstvější maso. Už jen proto, že při grilování nemusí být tepelná úprava tak dokonalá jako například při vaření a dušení. Vyzkoušeli...  celý článek

Pec, která se vejde do trouby, navrhlo manželské duo z Chicaga.
VIDEO: Nemáte místo na pec? Strčte ji do trouby, radí designéři

Praktické řešení pro všechny milovníky domácího chleba představila dvojice amerických designérů. Zájemcům slibují všechny výhody klasické rozměrné pece v...  celý článek

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.