Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


PORADNA: Je nutné znát před nákupem technické parametry LED žárovky?

aktualizováno 
V internetové diskusi jsem se dočetl o rozdílech mezi jednotlivými čipy používanými v LED svítidlech a každý tam měl jiný názor, píše čtenář. Je vůbec důležité se při nákupu zabývat se podobnými detaily? ptá se čtenář.

LED žárovky s vyšším se neobejdou bez mohutného chlazení. | foto: Profimedia.cz

Obecně se to vyplatí, je vždycky dobré znát něco "ze zákulisí". Otázkou je, zda se při nákupu LED žárovek něco dozvíte. "Velcí výrobci jako Philips nebo třeba Osram se nezabývají tím, že by na krabičku nebo tělo žárovky vypisovali, z jakých komponentů žárovku stavějí. Je to ostatně i součástí jejich výrobního tajemství," popisuje Štěpán Junek z prodejního a poradenského portálu Esvětlo.cz.

Podle něj to však pro koncového zákazníka opravdu tak důležité není, měl by se dozvědět hlavně několik důležitých parametrů: jakou potřebuje svítivost v lumenech a jakou barvu, aby se mu LEDky "nepraly" s ostatním osvětlením. "V tomto parametru já osobně preferuji ty značkové výrobce, kteří mívají menší rozptyl odchylek u jednotlivých výrobků," upřesňuje Junek.

K otázce typů čipů: někteří výrobci (například Samsung) některé parametry uvádějí a je to součástí jejich marketingu. Dávají tím najevo, že používají moderní technologie. Například nové SMD čipy 5730 s CCD technologií, která by měla zajistit, že LED žárovka nebliká jako u starších (a levnějších) odporově kapacitních měničů (RCD). Nezatěžuje se tak zrak a navíc se prodlužuje životnost žárovky. CCD technologie se pozná také tak, že (pokud to výrobce někam napíše) je možné žárovku napájet napětím od 80 do 260 voltů.

Důležité je také si ujasnit, pod jakým úhlem bude světlo žárovka vyzařovat. Hlavně žárovky osazené staršími čipy byly schopné zářit jen pod úhlem 30 až 60 stupňů. Uvědomme si, že  klasická žárovka s vláknem svítila všesměrově. Dnes by měl seriozní výrobce úhel vyzařování vytisknout na obalu.

Hodně lidí si stále stěžuje, že nejsou k mání žárovky odpovídající svítivostí klasickým 100 nebo 150 wattům. Tady se výrobci dostávají do slepé uličky. Technický pokrok by možná už dovolil podobnou žárovku vyrobit, ale je problém ji uchladit tak, aby se vůbec vešla do svítidla.

Všimněte, jak mohutné musí být tělo u osmiwattové nebo desetiwattové žárovky (to je ostatně další ze znaků solidního výrobce). Při dalším zvětšování výkonu by se už ztrácela výhoda v podobě jednoduché možnosti výměny nového zdroje světla za starý.

Autor:




Nejčtenější

Zdeněk Pohlreich o grilování. Sezona je tu.
Bez utěrky za pasem ani ránu. To platí i pro grilování, říká Pohlreich

Bez mučení přizná, že je od přírody líný, a proto miluje grilování na plynu. Stejně tak je přesvědčen, že špatnému masu uhlí ani marináda chuť nepřidají. A...  celý článek

U silnějších motorů se místo jednoduchého molitanového filtru používají...
PORADNA: Vzduchový filtr u sekačky po vyprání raději olejem nenapouštějte

Celý život peru vzduchový filtr u sekačky jarovou vodou a teď jsem se v nějaké diskusi dočetl, že správně bych ho před nasazením do stroje měl napustit olejem,...  celý článek

Larva zavíječe voskového je známá hlavně jako nepřítel včelařů.
Zavíječ, nepřítel včel, možná zachrání lidstvo před plasty. Chutnají mu

Vědkyně Federica Bertocchiniová jen shodou náhod přišla na to, že larvy zavíječe voskového si rády pochutnají na plastových taškách. Když totiž čistila svůj...  celý článek

Klisny se ke stádu po porodu vrací poté, co se mezi matkou a hříbětem vytvoří...
U Milovic se rodí divoká hříbata i telata. Slavná klisna uhynula

Jaro přineslo do rezervace divokých koní v bývalém vojenském prostoru Milovic smutek i spoustu naděje. Před dvěma týdny sice uhynula klisna, která přivedla na...  celý článek

Další z rubriky

Velikonočního beránka můžete polít polevou z bílé čokolády a posypat kokosem.
Velikonoční mlsání jinak: se zeleným čajem i s hrníčkovým receptem

Nebojte se novinek a kromě klasiky se nechte inspirovat méně tradičními velikonočními recepty blogerů a čtenářů iDNES.cz. Není od věci připravit si zdravější...  celý článek

Proměněná terasa, připravená k odpočinku a lenošení.
Jak zabydlet jižní terasu: kobercem, paletami a teplomilnými rostlinami

Proměnit holou, zhruba desetimetrovou terasu tak, aby se na ní dalo příjemně pobývat a moc to nestálo, není úkol úplně jednoduchý. Rady zahradního architekta...  celý článek

Zdeněk Pohlreich o grilování. Sezona je tu.
Bez utěrky za pasem ani ránu. To platí i pro grilování, říká Pohlreich

Bez mučení přizná, že je od přírody líný, a proto miluje grilování na plynu. Stejně tak je přesvědčen, že špatnému masu uhlí ani marináda chuť nepřidají. A...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.