Ilustrační snímek kapra

Ilustrační snímek kapra | foto: Profimedia.cz

Supernávnada na kapry: stará dobrá pařená houska s montáží na boilies

  • 0
Neberou vám kapři na boilies ani na pelety? Vyzkoušejte nasadit osvědčenou pařenou housku. Ale nenapichujte ji klasicky na háček. Proveďte moderní boiliesovou montáž.

Tuhle vychytávku jsem se naučil od svých dvou rybářských kamarádů, kteří rádi zkoušejí nové věci a patří k rybářům, kteří hledají nástrahy, co fungují rychle. Žádné čekání celý den na jediný záběr. Když za mnou jednoho dne přišli na svazový stoják a vyslechli si, že sedím u prutů už šest hodin bez jediného kontaktu s rybou, jen suše nadhodili: „Počkej, my ti předvedeme jízdu. Do hodiny máme kapra.“

Vybalili své kaprové pruty vybavené průběžným těžším olovem a klasickou kaprovou montáží v podobě šňůrky a háčku velikosti 4. Čekal jsem, s jakou úžasnou nástrahou na mě vyrukují a vida, vytáhli sáček s klasickou pařenou houskou krájenou do formátu 2×2 cm, tři kousky napíchli na boiliesovou jehlu a šup s houskou pod hák. Na konci klasická zarážka ve tvaru „V“.

Ukázka montáže s pařeným rohlíkem

Pěkný kapr ulovený Mirkem Trynerem

Dělal jsem si z nich legraci a říkám jim: „Hoši, tak tohle vám budou leda tak zobat cejni, až se vám nakonec některý z nich picne o hák.“ Ale oni že ne, že prý mají vyzkoušeno, že jim na housku krásně jezdí kapři i bez jakéhokoli vnadění kolem. Nevnadí prý záměrně – právě proto, aby nepřilákali bílou rybu (někteří rybáři tak označují menší stříbrné ryby jako plotice, cejni, perlíni atd.).

Nečekejte pořádný brok pár centimetrů za háčkem, aby houska neplavala 30 centimetrů nade dnem. Podle kamarádů jim to přesně takhle funguje na všech možných stojatých revírech. A čím větší sousto, tím prý lépe.

Pařený rohlík z mikrovlnky

Vyzkoušejte další variantu receptu na pařený rohlík, tentokrát připravovaný v mikrovlnce. Návod zde.

Proč ne, usmívám se, tak uvidíme, co houska předvede v místě, kde jsou kapři zvyklí krmit se boilies a peletami. A opravdu. Už za půl hodiny jim přišla první jízda, na jejímž konci se objevil v podběráku krásný šupináč o délce 60 cm. A netrvalo dlouho, asi tři čtvrtě hodiny, a přišel jim druhý krasavec – tentokrát 66 centimetrů dlouhý. Druhá úspěšná nástraha přitom vydržela hodinu a čtvrt na montáži, což jsem v případě den staré pařené housky ani nečekal.

Nezbývalo mi než chválit a nápad si samozřejmě vyzkoušet. Kapr mi přišel za necelou hodinu a od té doby nosím s sebou čas od času sáček pařené housky jakou tajnou zbraň na „nejhorší časy“, kdy kapříci na koule ne a ne zabrat.

Většinou je to čistá nedochucená houska, ale vyplatil se mi experiment například s vanilkovým cukrem či velmi rychlé namočení do výrazného ovocného dipu. Zlepšovákům se v tomto ohledu meze nekladou a určitě by se osvědčilo i obyčejné tekuté polévkové koření.

Každopádně houska funguje jako za dob našeho mládí, našich otců i dědů. Jen se vyplatí ji trochu zvětšit a umístit pod novodobou, leč prověřenou montáž. A hlavně - nevnadit kolem lákadly, které fungují na bílou rybu.

Recept na perfektní pařenou housku Mirka Trynera

Nalijeme vodu do hrnce s pařákem (tolik, aby voda zůstala pod pařákem) a čekáme, až se začne voda vařit. Mezitím si odřízneme patky rohlíku, případně housky (ideálně den staré - trochu gumové) a takto upravené pečivo vložíme na pařák nad vroucí vodu. Hrnec přiklopíme pokličkou a pečivo necháme napařovat při mírném varu asi sedm minut. Pozor, pečivo nesmí být rozmáčené, protože při následném lisování by se z něj odtrhávala kůrka.

Napařené pečivo vyjmeme z hrnce a položíme na větší prkénko. Shora je přiklopíme druhým prkénkem a dobře zatížíme na dobu deseti minut. Ideální je k zatížení těžší činka (5 kg a více), ale určitě doma najdete něco podobně těžkého.

Pak už jen zbývá slisované pečivo nakrájet na větší kostičky, uložit do mikrotenového sáčku a ten dobře uzavřít, aby pečivo příliš rychle neztvrdlo. Nebojte se pařenou housku připravit večer před rybolovem, v uzavřeném sáčku vydrží ve velmi dobrém stavu i 24 hodin v kuse.

Původní článek z webu Časnaryby.cz byl redakčně upraven.


Témata: pečivo, ryba, rohlík