VIDEO: Zkuste passatelli ze strouhanky a sýra. Vymyslel je génius

Spojíte nastrouhané staré pečivo, tvrdý sýr a mouku, přidáte fyzickou sílu a získáte delikatesu. "Passatelli nejsou těstoviny, to je něco, co vymyslel génius," rozplývá se při přípravě sýrových těstovin podle starého rodinného receptu z italského pobřeží šéfkuchař Emanuelle Ridi.

Passatelli ze strouhanky a sýra připravují italské hospodyňky jako pastu i jako zavářku do polévky. Manu má pravdu v tom, že na jejich chuť jen tak nezapomenete, ať už budou "přílohou" k čemukoliv.

Italský šéfkuchař passatelli připravil podle starého rodinného receptu zkušené italské kuchařky Marielly. Ta ale bohužel konstatuje, že narozdíl od své babičky a maminky si ho ona asi vezme do hrobu. Její dcery už prý na vaření nejsou.

Připravte si strouhanku, parmazán a vajíčka...

Na přípravu passatelli budete potřebovat nejen hodně fyzické síly, ale i speciální formu, kterou je nutné protlačit těsto, aby získalo žádoucí tvar "blonďatých dredů".

Z ingrediencí si na passatelli připravte 250 g strouhanky, 250 g strouhaného parmazánu (nebo tvrdého sýru grana padano), 50 g hladké mouky, 5 vajec, skořici, kůru z chemicky neošetřeného citronu a sůl.

Pokud je budete připravovat stejně jako Emanuelle Ridi s mořskými plody, pak nakupte ještě slávky, malé kalamárky, cherry rajčata, rukolu, parmazán na dochucení a česnek.

Odvažte 250 gramů strouhanky ze starého pečiva.
Přidejte stejné množství strouhaného sýra.
Přidejte trochu skořice.
Suché ingredience na válu promíchejte, pak uprostřed vytvořte důlek.

Stejným dílem se smíchá strouhanka s nastrouhaným sýrem, moukou a špetkou skořice.

Přidejte trochu čerstvě nastrouhané citronové kůry.
Do důlku rozbijte pět čerstvých vajíček.
Vajíčka rozšlehejte a začněte zapracovávat do směsi strouhanky, sýra a mouky.
Těsto pořádně propracujte.

Do hromádky suchých ingrediencí vytvořte důlek a přidejte pět vajec, které nejprve našlehejte, pak všechno zpracujte v hutné těsto.

Těsto pořádně propracujte.
Z těsta odkrojte přiměřenou část, která se vejde do formy.
Formu s dávkou těsta přiklopte víčkem, na řadu přijde práce vašich svalů.
Stlačením pístu propasírujte těsto skrz perforované dno formy.

Pečlivě propracované těsto se po částech vkládá do formy, pomocí které se silou promačká malými otvory, až vzniknou jakési "dredy".

Stlačením pístu propasírujte těsto skrz perforované dno formy.
Protlačené passatelli odkrojte a formu naplňte dalším dílem těsta, až ho...
Passatelli vhoďte do vroucí vody.
Provařené passatelli přiho´dte na pánev k plodům moře.

Syrové passatelli uvaříte v osolené vroucí vodě jako tradiční těstoviny, pak je přidáte na pánev spolu s dalšími ochucujícími ingrediencemi jako Manu na videu. Pokud je chcete vyzkoušet jako zavářku do polévky, můžete je promačkávat rovnou do vroucího vývaru.

Passatelli s plody moře a rukolou podle Itala na cestách

Příprava lahůdky podle Emanuella Ridiho je poměrně rychlá. V pánvi na oleji a česneku osmahnete slávky, pak je zalijete bílým vínem a necháte pod pokličkou podusit. 

Na rozpálenou pánev vhoďte škeble.
Škeble zalijte bílým vínem.
Škeble přikryjte, aby se podusily.
K podušeným škeblím přidejte pokrájená rajčata.

Po otevření mušlí přidejte do pánve ještě malé kalamáry a pokrájená rajčátka.

Na pánev přihoďte povařené passatelli.
Přisypte nasekanou petrželku.
Obsah pánve promíchejte několikerým "prohozením".
Passatelli s plody moře a rukolou podle šéfkuchaře Emanuella Ridiho

Nakonec na pánev přihoďte ještě uvařené passatelli a nasekanou petrželku, vše zakápněte olejem a promíchejte obsah pánve několikerým prohozením. Při servírování dochuťte čerstvou rukolou a strouhaným parmazánem.

Tento a další recepty můžete odkoukat od šéfkuchaře Emanuella Ridiho v úterý večer na Prima family ve třetím premiérovém díle pořadu Léto s Italem.

  • Nejčtenější

V belgické zoo lev zardousil lvici Mayu z Česka, měl se s ní původně pářit

14. března 2024  18:19

V zoologické zahradě Bellewaerde Park na západě Belgie lev Nestor zardousil lvici Mayu, která...

KVÍZ: Jak se vyznáte ve vývarech a postupu jejich přípravy?

18. března 2024

Vývar je v kuchyni základ, ostatně už naše babičky tvrdily, že polévka je grunt a maso špunt. A...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Nadšenec pro grilování nic nevyhodí. Co najde, přetvoří na gril nebo udírnu

16. března 2024

Dan Kordula je fanda grilování. A nejen to, většinu svých grilů, udíren a dalších prostředků k...

Hlasujte pro nejroztomilejší mazlíčky, vyhrají krmivo pro gurmány za 10 tisíc

1. března 2024,  aktualizováno  15.3 10:01

Rozběhlo se hlasování v březnové anketě, z níž vzejdou nejroztomilejší mazlíci měsíce a tři...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Za socíku jsme hodně pletli i háčkovali. Abychom ušetřili a měli co na sebe

12. března 2024

Mnoho z nás si jistě ještě dnes vzpomene na dobu, kdy moderního oblečení nebylo v obchodech tolik...

VIDEO: Střílej po mně! Kameraman natočil téměř celý útok v centru Prahy

Premium Ve čtvrtek zemřelo rukou střelce Davida K. 14 obětí, 25 lidí je zraněných, z toho deset lidí těžce. Jedním z prvních na...

Máma ji dala do pasťáku, je na pervitinu a šlape. Elišku čekají Vánoce na ulici

Premium Noční Smíchov. Na zádech růžový batoh, v ruce svítící balónek, vánoční LED svíčky na baterky kolem krku. Vypadá na...

Test světlých lahvových ležáků: I dobré pivo zestárne v obchodě mnohem rychleji

Premium Ležáky z hypermarketů zklamaly. Jestli si chcete pochutnat, běžte do hospody. Sudová piva totiž dopadla před časem...

Zlato z dortíků vámi projde, uklidňuje v Rozstřelu vítěz soutěže Peče celá země

19. března 2024

Vysíláme „Nekoukat se nalevo napravo a jít si svou vlastní cestou je nejlepší,“ řekl na úvod Rozstřelu s...

Otevře sklenice, očistí spáry, nabrousí boty. To všechno svede brusný papír

19. března 2024

Kousek ho najdete snad v každé dílně nebo garáži. A to je dobře, nikdy nevíte, kdy budete brusný...

Bydlí u vás třeba chluponožka? Samotářky jsou hmyzem roku, sčítejte hotely

18. března 2024

Včely samotářky jsou volně žijící opylovači, jejichž svět je naprosto fascinující. Zůstávají v...

KVÍZ: Jak se vyznáte ve vývarech a postupu jejich přípravy?

18. března 2024

Vývar je v kuchyni základ, ostatně už naše babičky tvrdily, že polévka je grunt a maso špunt. A...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Nutný výchovný pohlavek, souhlasí Bouček i Havlová s přerušením projevu na Lvu

Moderátor Libor Bouček ostře zareagoval na kauzu ohledně délky proslovu režisérky Darji Kaščejevové na předávání cen...

Švábi, vši a nevychované děti. Výměna manželek skončila už po pěti dnech

Nová Výměna manželek trvala jen pět dní, přesto přinesla spoustu vyhrocených situací. Martina ze Znojma se pokoušela...

Vyzkoušeli jsme podvod z Aliexpressu. Může vás přijít draho, i po letech

Nakoupili jsme na Aliexpressu a pěkně se spálili. Jednu USB paměť, dvě externí SSD a jeden externí HDD. Ve třech...

Chtěli, abych se vyspala s Baldwinem kvůli jeho výkonu, říká Sharon Stone

Herečka Sharon Stone (66) jmenovala producenta, který jí řekl, aby se vyspala s hercem Williamem Baldwinem (61). Měla...

Byla to láska na první pohled, říká hvězda Gilmorek o manželství s modelkou

Milo Ventimiglia (46), představitel Jesse ze seriálu Gilmorova děvčata nebo Jacka Pearsona ze seriálu Tohle jsme my, je...