Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


VIDEO: Zkuste passatelli ze strouhanky a sýra. Vymyslel je génius

aktualizováno 
Spojíte nastrouhané staré pečivo, tvrdý sýr a mouku, přidáte fyzickou sílu a získáte delikatesu. "Passatelli nejsou těstoviny, to je něco, co vymyslel génius," rozplývá se při přípravě sýrových těstovin podle starého rodinného receptu z italského pobřeží šéfkuchař Emanuelle Ridi.

Passatelli ze strouhanky a sýra připravují italské hospodyňky jako pastu i jako zavářku do polévky. Manu má pravdu v tom, že na jejich chuť jen tak nezapomenete, ať už budou "přílohou" k čemukoliv.

Italský šéfkuchař passatelli připravil podle starého rodinného receptu zkušené italské kuchařky Marielly. Ta ale bohužel konstatuje, že narozdíl od své babičky a maminky si ho ona asi vezme do hrobu. Její dcery už prý na vaření nejsou.

Připravte si strouhanku, parmazán a vajíčka...

Na přípravu passatelli budete potřebovat nejen hodně fyzické síly, ale i speciální formu, kterou je nutné protlačit těsto, aby získalo žádoucí tvar "blonďatých dredů".

Z ingrediencí si na passatelli připravte 250 g strouhanky, 250 g strouhaného parmazánu (nebo tvrdého sýru grana padano), 50 g hladké mouky, 5 vajec, skořici, kůru z chemicky neošetřeného citronu a sůl.

Pokud je budete připravovat stejně jako Emanuelle Ridi s mořskými plody, pak nakupte ještě slávky, malé kalamárky, cherry rajčata, rukolu, parmazán na dochucení a česnek.

Odvažte 250 gramů strouhanky ze starého pečiva.
Přidejte stejné množství strouhaného sýra.
Přidejte trochu skořice.
Suché ingredience na válu promíchejte, pak uprostřed vytvořte důlek.

Stejným dílem se smíchá strouhanka s nastrouhaným sýrem, moukou a špetkou skořice.

Přidejte trochu čerstvě nastrouhané citronové kůry.
Do důlku rozbijte pět čerstvých vajíček.
Vajíčka rozšlehejte a začněte zapracovávat do směsi strouhanky, sýra a mouky.
Těsto pořádně propracujte.

Do hromádky suchých ingrediencí vytvořte důlek a přidejte pět vajec, které nejprve našlehejte, pak všechno zpracujte v hutné těsto.

Těsto pořádně propracujte.
Z těsta odkrojte přiměřenou část, která se vejde do formy.
Formu s dávkou těsta přiklopte víčkem, na řadu přijde práce vašich svalů.
Stlačením pístu propasírujte těsto skrz perforované dno formy.

Pečlivě propracované těsto se po částech vkládá do formy, pomocí které se silou promačká malými otvory, až vzniknou jakési "dredy".

Stlačením pístu propasírujte těsto skrz perforované dno formy.
Protlačené passatelli odkrojte a formu naplňte dalším dílem těsta, až ho...
Passatelli vhoďte do vroucí vody.
Provařené passatelli přiho´dte na pánev k plodům moře.

Syrové passatelli uvaříte v osolené vroucí vodě jako tradiční těstoviny, pak je přidáte na pánev spolu s dalšími ochucujícími ingrediencemi jako Manu na videu. Pokud je chcete vyzkoušet jako zavářku do polévky, můžete je promačkávat rovnou do vroucího vývaru.

Passatelli s plody moře a rukolou podle Itala na cestách

Příprava lahůdky podle Emanuella Ridiho je poměrně rychlá. V pánvi na oleji a česneku osmahnete slávky, pak je zalijete bílým vínem a necháte pod pokličkou podusit. 

Na rozpálenou pánev vhoďte škeble.
Škeble zalijte bílým vínem.
Škeble přikryjte, aby se podusily.
K podušeným škeblím přidejte pokrájená rajčata.

Po otevření mušlí přidejte do pánve ještě malé kalamáry a pokrájená rajčátka.

Na pánev přihoďte povařené passatelli.
Přisypte nasekanou petrželku.
Obsah pánve promíchejte několikerým "prohozením".
Passatelli s plody moře a rukolou podle šéfkuchaře Emanuella Ridiho

Nakonec na pánev přihoďte ještě uvařené passatelli a nasekanou petrželku, vše zakápněte olejem a promíchejte obsah pánve několikerým prohozením. Při servírování dochuťte čerstvou rukolou a strouhaným parmazánem.

Tento a další recepty můžete odkoukat od šéfkuchaře Emanuella Ridiho v úterý večer na Prima family ve třetím premiérovém díle pořadu Léto s Italem.





Nejčtenější

Políbit velrybu, to bude pro zúčastněné zážitek, na jaký se nezapomíná.
Velryba se nechala od turistů u mexického pobřeží několikrát políbit

Mořští savci nejsou žádní mazlíci, přesto američtí turisté míří na jih Mexického poloostrova právě s vidinou toho, že je budou mít doslova „na dotek“. Minulý...  celý článek

Fiona si pomalu zvyká na vodu, která je pro hrochy tím nejpřirozenějším...
Zoo a lékaři z dětské nemocnice zachránili předčasně narozeného hrocha

Hroší samička se narodila šest týdnů před termínem a odmítala pít. Chovatelům v Zoo Cincinnati v americkém Ohiu v tu chvíli nezbývalo nic jiného, než ji...  celý článek

Kabinka, ve které si můžete nechat udělat skládačku na zakázku.
Lego má kabinku, která vám z podobizny udělá vlastní legopuzzle

Součástí velkého londýnského obchodu se stala fotokabinka podobná těm, které vyrábějí průkazkové fotografie. Jen s tím rozdílem, že z automatu nevypadne...  celý článek

Šéf jako zobák v kuchyni šéfkuchaře z Tyrolska
VIDEO: Když vaří Tyrolák v Hodoníně, je Pohlreich v kuchyni za učně

„Co to je za chlapa v tý kuchyni? Co to je za bouráka?“ honí se v hlavě Zdeňku Pohlreichovi, když na pozvání dorazí se štábem Ano, šéfe! do hodonínské...  celý článek

Možná, že časem takovýto obrázek uvidíme běžně.
Vymysleli papírovou lahev, která bude stoprocentně kompostovatelná

Kampaně na Kickstarteru bývají přímočaré. Někdo nabídne výrobek, a když je tak zajímavý, že se podaří sesbírat dost peněz na rozjezd, můžete zainvestovat...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.