Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Patyčka rosolovitá (Leotia lubrica)

aktualizováno 
Výrazná houba, kterou si nepletete. Oranžová a na povrchu slizká patyčka se dá i jíst.

Patyčka rosolovitá | foto: Profimedia.cz

Patyčka rosolovitá patří k příbuzným smržů, svým tvarem je i připomíná.

Jak vypadá

Drobný, až dvoucentimetrový klobouček má nepravidelný tvar. Poznáte ho podle prohlubně v jeho středu a silně podvinutých okrajů, které působí vedle tenkého třeně robustně. Klobouček se zbarvuje do oranžovohnědé barvy, někdy i do nazelenalé nebo nažloutlé. Za sucha ale tmavne až do černa. Povrch klobouku pokrývá slizká vrstva s výtrusy, na rubové straně je na omak hladký.

Tenký třeň vyrůstá do 6 centimetrů do výšky a málokdy přesáhne 0,5 centimetru v průměru. Oproti kloboučku má obvykle světlejší barvu, zato v různých odstínech – zbarvuje se dozlatova nebo připomíná barvu skořici. Jeho drsnější povrch tvoří drobné šupinky nebo spíše zrníčka. Směrem ke kloboučku se třeň rozšiřuje.

Kde a kdy roste

Patyčku rosolovitou zahlédnete od července do října. Málokdy roste sama, vyskytuje se v houfu. Najdete ji v jehličnatých nebo smíšených lesích, nejčastěji vyrůstá v okolí buků a ve vlhčích prostředích, jako jsou rašeliniště.

Patyčka u nás patří k hojně rostoucím houbám, dá se dokonce konzumovat. Dužnina ale nezaujme ani vůní, ani chutí.

Autor:




Nejčtenější

Cita
Erik zachránil kluka, Malina rozpozná záchvaty. Ocenění psí hrdinové

Obětaví psi sbírají za svou neohroženost už sedm let ocenění Statečná psí srdce udělovaná v několika kategoriích. Vždyť psími hrdiny se den co den stávají...  celý článek

Tato utěrka je zralá do pračky. Jak si s ní poradí praní v mikrovlnné troubě?
Toto se nepovedlo. Utěrky se v mikrovlnce zázračně nevyperou

Po internetu se šíří rada, že zašpiněné utěrky není třeba vyvařovat, stačí je vyprat pomocí mikrovlnné trouby. To by se určitě líbilo všem, kdo si pravidelně...  celý článek

Podle Pohlreicha si barbeque kuře zamilují všichni.
VIDEO: Barbeque kuře bez roštu připravíte doma lehce podle Pohlreicha

Za nesmrtelný evergreen považuje šéfkuchař Zdeněk Pohlreich kousky kuřete zapečené v barbeque marinádě. Připravíte je bez použití grilu, ten si nechte na lepší...  celý článek

Padesát procent lidí se učí metodou pokus a omyl. Ilustrační snímek.
Uvařit vejce a vyměnit žárovku je stále častěji problém, ukázal průzkum

Ačkoliv se do módy vrací trend mnoho věcí si vyrábět doma svépomocí, průzkum britské pojišťovny Aviva zjistil, že každý pátý Brit neumí uvařit vejce, přes 40...  celý článek

Další z rubriky

Hřib dřevožijný
Hřib dřevožijný (Buchwaldoboletus lignicola)

Hřib dřevožijný údajně přitahuje blesky.  celý článek

Bedla orosená
Bedla orosená (Chamaemyces fracidus)

Celou houbu pokrývají červené kapičky.  celý článek

Krásnopórka žemlička
Krásnopórka žemlička (Albatrellus confluens)

Najdete ji v Jižních Čechách v místech s nejčistším vzduchem.  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.