Patyčka rosolovitá

Patyčka rosolovitá | foto: Profimedia.cz

Patyčka rosolovitá (Leotia lubrica)

  • 0
Výrazná houba, kterou si nepletete. Oranžová a na povrchu slizká patyčka se dá i jíst.
Patyčka rosolovitá patří k příbuzným smržů, svým tvarem je i připomíná.

Jak vypadá

Drobný, až dvoucentimetrový klobouček má nepravidelný tvar. Poznáte ho podle prohlubně v jeho středu a silně podvinutých okrajů, které působí vedle tenkého třeně robustně. Klobouček se zbarvuje do oranžovohnědé barvy, někdy i do nazelenalé nebo nažloutlé. Za sucha ale tmavne až do černa. Povrch klobouku pokrývá slizká vrstva s výtrusy, na rubové straně je na omak hladký.

Tenký třeň vyrůstá do 6 centimetrů do výšky a málokdy přesáhne 0,5 centimetru v průměru. Oproti kloboučku má obvykle světlejší barvu, zato v různých odstínech – zbarvuje se dozlatova nebo připomíná barvu skořici. Jeho drsnější povrch tvoří drobné šupinky nebo spíše zrníčka. Směrem ke kloboučku se třeň rozšiřuje.

Kde a kdy roste

Patyčku rosolovitou zahlédnete od července do října. Málokdy roste sama, vyskytuje se v houfu. Najdete ji v jehličnatých nebo smíšených lesích, nejčastěji vyrůstá v okolí buků a ve vlhčích prostředích, jako jsou rašeliniště.

Patyčka u nás patří k hojně rostoucím houbám, dá se dokonce konzumovat. Dužnina ale nezaujme ani vůní, ani chutí.