Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Pícka na jablko vám provoní byt a ještě připraví sladkou pochoutku

aktualizováno 
Vypadá jako obyčejná aromalampa s pokličkou, pod kterou skryjete jablko s rumem a kořením. Jemná vůně se díky teplu z čajové svíčky rozšíří po celém pokoji a za půl hodiny si na upečené směsi ještě pochutnáte. Pec na jablko je tedy velmi praktický a příjemný kousek do domácnosti.

Nakrájená jablka nad svíčkou změknou a nasají vůni koření. | foto: Monika Trojanová, Hobby.cz

Železná nebo keramická "pec" se vejde na parapet nebo na stůl, stejně jako klasická aromalampa. K téhle ale nepotřebujete žádný olej, pokoj provoní jen kousek jablka.

Pícka na jablko vypadá v podstatě jako aromalampa, jen mistička na jablko je většinou hlubší než ta na olej
Pícka na jablko vypadá v podstatě jako aromalampa. Pouze místo mističky na olej má hlubší mističku na jablko

Pícka na jablko je v podstatě aromalampa s hlubší mističkou určenou pro jablko

"Pec na jablka se u nás rozšiřuje od počátku 20. století, pravděpodobně má český nebo německý původ," řekl Petr Štěpánek z firmy KERAT Keramika, která pece na jablka vyrábí.

Jak pec funguje

1. Jablko oloupejte, zbavte ho jádřince a nakrájejte na kousky. Větší pícky umožňují vložit jablko do mističky i celé; další postup je v podstatě stejný, jen příprava je delší.


2.
 Podlijte jablko trochou vody a přidejte ingredience podle chuti. Hodí se například oříšky, rozinky, skořice, hřebíček, badyán nebo perníkové koření. Směs můžete také osladit medem nebo třeba skořicovým cukrem. K alkoholické variantě přilijte ještě trochu rumu.

Nakrájená jablka nad svíčkou změknou a nasají vůni koření.

Pod pokličkou připravujte jablka alespoň půl hodiny

3. Pec přiklopte pokličkou a pečte nad čajovou svíčkou. Podle velikosti aromalampy trvá pečení třicet až šedesát minut. Jablíčka pak jsou dostatečně měkká a příjemně nasládlá. Do větších pecí se vejde více svíček, takže se nad nimi jablko upeče trochu dříve. Aroma se rychleji rozšíří, když odklopíte pokličku.

Zkuste upéct jablko vcelku nebo mandarinku

Hotovou směs můžete sníst rovnou z pícky. Skvěle chutná i přimíchaná do ovesné či rýžové kaše. Kromě jablka se nabízejí i další varianty. "V pícce můžete péct cokoli, třeba ostružiny, maliny, borůvky s rumem a kořením," doporučují manželé Orlíkovi, kteří pece také vyrábějí.

Chutná kombinace vznikne i z hrušky a skořice nebo z upečené mandarinky. Nikdy však nezapomeňte přidat do pece vodu k odpařování během pečení. Pokud pečete dlouho, může pec bez vody i prasknout.

Kameninovou pec na jablko můžete využít i jako aromalampu. "V tom případě si ale na olej nechte vyrobit mističku navíc," doporučuje výrobce Martin Sršeň.

Ve větších pecích se dá upéct i celé jablko, neoloupané a nenakrájené. Případně mu můžete vykrojit jádřinec, do otvoru po něm přidat všechny suroviny k ochucení, podlít jablko vodou a pečené vydlabat lžičkou.





Nejčtenější

Pro kus dobrého jídla jsou psi ochotní udělat všechno.
Psi jsou pro jídlo schopni udělat cokoliv. I podfouknout svého páníčka

Marianne Heberleinová z curyšské univerzity doma pozorovala nepravosti svých psů, udivovala ji jejich vynalézavost. S kolegy vytvořila studii, která podle ní...  celý článek

Pstruh obecný potoční
Pstruh potoční je už dnes skoro ohrožená ryba, tvrdí rybář Jakub Vágner

Kvůli kormoránům i lidem je dnes pstruh žijící v potocích vzácností, říká Jakub Vágner v novém dílu pořadu S Jakubem na rybách. Probere techniky lovu pstruhů.  celý článek

Vizualizace budoucí podoby výsadby u hřbitovní zdi, tzv. babiččiny zahrádky.
Zahradu klidně budujte postupně, nejdůležitější je koncept

Tato zahrada skýtá útočiště vážně nemocným dětem a jejich rodinám. Místo užívá komunita lidí, z nichž každý jeden může přispět k jeho budování. I když není...  celý článek

Housenka zavíječe zimostrázového
PORADNA: Mám skoro zničený buxus od zavíječe. Co proti tomu mohu dělat

Na začátku května jsem zjistila, že mi buxus na zahradě skoro sežral zavíječ zimostrázový. Myslím, že to tentokrát ještě přežil, ale bojím se, aby se to příští...  celý článek

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.