Železná nebo keramická "pec" se vejde na parapet nebo na stůl, stejně jako klasická aromalampa. K téhle ale nepotřebujete žádný olej, pokoj provoní jen kousek jablka.
Pícka na jablko je v podstatě aromalampa s hlubší mističkou určenou pro jablko
"Pec na jablka se u nás rozšiřuje od počátku 20. století, pravděpodobně má český nebo německý původ," řekl Petr Štěpánek z firmy KERAT Keramika, která pece na jablka vyrábí.
Jak pec funguje
1. Jablko oloupejte, zbavte ho jádřince a nakrájejte na kousky. Větší pícky umožňují vložit jablko do mističky i celé; další postup je v podstatě stejný, jen příprava je delší.
2. Podlijte jablko trochou vody a přidejte ingredience podle chuti. Hodí se například oříšky, rozinky, skořice, hřebíček, badyán nebo perníkové koření. Směs můžete také osladit medem nebo třeba skořicovým cukrem. K alkoholické variantě přilijte ještě trochu rumu.
3. Pec přiklopte pokličkou a pečte nad čajovou svíčkou. Podle velikosti aromalampy trvá pečení třicet až šedesát minut. Jablíčka pak jsou dostatečně měkká a příjemně nasládlá. Do větších pecí se vejde více svíček, takže se nad nimi jablko upeče trochu dříve. Aroma se rychleji rozšíří, když odklopíte pokličku.
Kde pícku na jablka koupíte?Pícky a pece na jablka se dají objevit v krámcích s dárky a keramikou, ale největší nabídka pravděpodoně visí na internetu, zkuste například www.fler.cz. Ceny se pohybují zhruba od 250 do 550 korun. |
Zkuste upéct jablko vcelku nebo mandarinku
Hotovou směs můžete sníst rovnou z pícky. Skvěle chutná i přimíchaná do ovesné či rýžové kaše. Kromě jablka se nabízejí i další varianty. "V pícce můžete péct cokoli, třeba ostružiny, maliny, borůvky s rumem a kořením," doporučují manželé Orlíkovi, kteří pece také vyrábějí.
Chutná kombinace vznikne i z hrušky a skořice nebo z upečené mandarinky. Nikdy však nezapomeňte přidat do pece vodu k odpařování během pečení. Pokud pečete dlouho, může pec bez vody i prasknout.
Ve větších pecích se dá upéct i celé jablko, neoloupané a nenakrájené. Případně mu můžete vykrojit jádřinec, do otvoru po něm přidat všechny suroviny k ochucení, podlít jablko vodou a pečené vydlabat lžičkou.