Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Pečárka císařská (Agaricus augustus)

  11:52aktualizováno  11:52

Pečárka cisařská | foto: www.houbar.cz

Jak vypadá

. Zajímavosti a rady

prewPečárka císařská je sice v našich lesích nehojná, ale svým vzhledem naprosto nepřehlédnutelná houba. Vyznačuje se také vynikající chutí, takže se z ní dá udělat výborné jídlo.

Klobouk je 10 – 25 cm široký, zprvu téměř kulovitý, později se rozevírá až do sklenuta a má často nepravidelný tvar. Má žlutohnědou barvu a zřetelné kruhy hnědých vláknitých šupin na žlutém podkladu; šupiny se směrem ke středu klobouku spojují. Třeň je 10 – 20 cm dlouhý, bělavý, s malými odstátými šupinkami a velikým bělavým prstenem. Lupeny jsou zprvu bělavé, stářím se zbarvují dohněda. Dužnina je tlustá, bílá a voní výrazně houbově. Výtrusný prach je hnědý.

Kde a kdy roste

Pečárka císařská roste nehojně až vzácně v létě a na podzim v listnatých a smíšených, někdy i jehličnatých lesích, jednotlivě i po skupinkách.

Protože tato pečárka dosahuje dosti velkých rozměrů, máte po jejím nálezu bohatý materiál na krájení a sušení obvyklým způsobem. Nechejte si ji usušenou na zimu, má výbornou chuť i vůni, která obohatí každičké houbové jídlo. Třeň plodnic bývá tuhý, takže z kuchyňského hlediska je lepší jej nepoužívat. Klobouk nemusíte loupat, stačí jej otřít vlhkou utěrkou. Pečárka císařská je výborná do omelet, je však vynikající i samotná.

Autoři:




Hlavní zprávy

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je součástí koncernu AGROFERT ovládaného Ing. Andrejem Babišem.