Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Pečárka zápašná (Agaricus xanthodermus)

  11:58aktualizováno  11:58

Pečárka zápašná | foto: www.houbar.cz

Jak vypadá

. Zajímavosti a rady

prewPečárka zápašná působí přibližně polovinu případů otrav těch lidí, kteří se domnívají, že sbírají pečárku polní nebo pečárku ovčí. Pečárka zápašná má nepříjemnou vůni i chuť a ve všech jídlech se jí musíte vyvarovat. Její určení je docela obtížné, proto si pozorně všimněte určovacích znaků a srovnejte vyobrazení. Příznaky otravy jsou pocení a zčervenání, doprovázené nepříjemnými žaludečními křečemi. Každý člověk sice nemusí reagovat na jed obsažený v této houbě takto intenzivně, přesto však není třeba riskovat.

Klobouk je 5 - 15 cm široký, v mládí vyklenutý, ve stáří plochý s prohloubením uprostřed; v mládí je čistě bílý, stářím poněkud tmavne, rozkládá se a má šedohnědavé šupinky. Povrch klobouku poraněním ihned nápadně žloutne, stejně tak dužnina na řezu, což je cenný určovací znak. Ačkoli má tento druh hodně společného s ostatními druhy pečárek, velmi intenzivní žloutnutí jej odlišuje. Třeň je 5 - 15 cm dlouhý, bílý, na nejspodnější části nápadně žloutnoucí. Lupeny jsou masově zbarvené, stářím tmavnoucí; dužnina je bílá. Pro určování této houby je důležitý nepříjemný karbolový zápach.

Kde a kdy roste

Pečárku zápašnou najdete v zahradách, na pastvinách, ale také na některých místech v lese od začátku léta až do podzimu.

Je jedovatá. Seberete-li omylem pečárku zápašnou a dále ji na pánev, ošklivě zežloutně a vydává štiplavý, velmi nepříjemný zápach.

Autoři:




Nejčtenější

Padesát procent lidí se učí metodou pokus a omyl. Ilustrační snímek.
Uvařit vejce a vyměnit žárovku je stále častěji problém, ukázal průzkum

Ačkoliv se do módy vrací trend mnoho věcí si vyrábět doma svépomocí, průzkum britské pojišťovny Aviva zjistil, že každý pátý Brit neumí uvařit vejce, přes 40...  celý článek

Podle Pohlreicha si barbeque kuře zamilují všichni.
VIDEO: Barbeque kuře bez roštu připravíte doma lehce podle Pohlreicha

Za nesmrtelný evergreen považuje šéfkuchař Zdeněk Pohlreich kousky kuřete zapečené v barbeque marinádě. Připravíte je bez použití grilu, ten si nechte na lepší...  celý článek

Takto musel čapí pár z Dubné bránit své hnízdo a vejce.
V čapím hnízdě v Dubném se o víkendu vylíhla první letošní mláďata

V sobotu bylo pošmourno, přesto se v hnízdě v Dubném vylíhla první letošní čapí mláďata u nás. Stejný čapí pár tu na kostele hnízdí už šestou sezonu, ale letos...  celý článek

Tato utěrka je zralá do pračky. Jak si s ní poradí praní v mikrovlnné troubě?
Toto se nepovedlo. Utěrky se v mikrovlnce zázračně nevyperou

Po internetu se šíří rada, že zašpiněné utěrky není třeba vyvařovat, stačí je vyprat pomocí mikrovlnné trouby. To by se určitě líbilo všem, kdo si pravidelně...  celý článek

Marcipánový dezert Michaely Javorovské
Mladé pražské cukrářky soutěžily o nejlepší dezert. Cena zůstala U Krbu

Nadějné pražské cukrářky si vyzkoušely, jaké je to zažít tlak při soutěži ve velké konkurenci. Postavily se proti profesionální cukrářce s praxí a pokusily se...  celý článek

Další z rubriky

Čirůvka kosatcová
Čirůvka kosatcová (Lepista irina)

Čirůvka voní po kosatcích, vzhledem připomíná čirůvku májovku.  celý článek

Hřib rudonachový
Hřib rudonachový (Boletus rhodopurpureus)

Kriticky ohrožený hřib rudonachový najdete určitě v Červeném seznamu., v lese však vzácně.  celý článek

Hřib moravský
Hřib moravský (Boletus moravicus)

Za sběr hřibu moravského vám hrozí pokuta až 50 tisíc korun. Patří mezi kriticky ohrožené a chráněné houby.  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.