Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Péče o ježčí mládě je stejná jako o mimino

  1:00aktualizováno  1:00
Pokud najdete na podzim malého ježka, nejdříve si ho pořádně prohlédněte a teprve potom případně odneste domů. My vám společně s odborníky z pražské zoo prozradíme, co vše byste o péči o malé ježky měli vědět.

Zachraňte malé osamělé ježečky. | foto: Vítězslav Kotík

Najdete-li ježčí mládě, zlehka mu sáhněte na břicho. Poku je ještě teplé a mládě vypadá nasyceně, jeho máma se od něj možná jen vzdálila a ještě se chce pro něj vrátit. Nechte ho na místě alespoň tři hodiny. Pokud i pak zůstane samo nebo je nalezenec již od počátku zjevně prochladlý a hladový, ujměte se ho.

Kolik mu je
Podle vzhledu a hmotnosti mláděte můžete přibližně určit jeho stáří. Pokud má růžovou kůži se světlými bodlinkami a zavřené oči, pak mu jistě není víc než týden. Málokdy se ale bohužel podaří tak malého ježka odchovat.

Nevíte, jestli se ježka ujmout? Záleží na jeho váze a době nalezení. Pokud v září narazíte na osiřelé mládě, určitě se o něj postarejte. Samo by v přírodě nepřežilo. Ježci ale rychle rostou. V první polovině října si vezměte do péče všechny ježky vážící do 200 gramů, v druhé polovině měsíce už jen ty do 400 gramů. V nadcházející zimě se o sebe nedokáží postarat ti ježci, kteří v listopadu nedosáhli hmotnosti nad 600 gramů.

Vidíte-li na ježkovi tmavé bodliny, otevřené oči a prořezané zuby, šance na přežití se značně zvyšují. Toto mládě je alespoň třítýdenní.

Čím krmit
Ježčí máma kojí své potomky nejméně 5 týdnů. Do tohoto věku nejsou mláďata schopná strávit pevnou potravu, a proto nalezence krmte jako miminko – mlékem. Nikdy však nepoužívejte kravské mléko! Ježek by ho totiž nestrávil, naopak by mu způsobilo zažívací potíže. Mateřské mléko nejlépe nahradíte sušeným mlékem pro štěňata. Podávejte mu ho kapátkem.

. Množství jídla

Ježci jsou velcí mlsouni. Kdybyste jim dopřáli mléka, kolik vypijí, brzy by se nadmuli a uhynuli. Krmte každé tři hodiny (i v noci) a dodržte příslušnou dávku připadající na váhu vašeho ježečka.
 

Ježek                  Krmivo
100-150 g           60 g
150-450 g           80-90 g
Nad 450 g           120 g

Po každém krmení jemně namasírujte ježkovi bříško a okolí konečníku. Nahrazujete tak mateřskou péči, bez ní se nedokáže vyprázdnit. Použijte k tomu navlhčenou vatu.

Zhruba ve třetím týdnu života začněte ježka postupně převádět na pevnou potravu. Ideální jsou k tomu konzervy pro kočky, které obsahují více bílkovin než psí. Na ty přejděte asi o dva týdny později. Pokud nechcete kupovat konzervy, pak uvařte libové maso. Zpočátku ho umelte, později nasekejte.

. Ježek a ovoce

Ježek s jablíčkem nebo hruškou na zádech je typický omyl! Tito živočichové jsou hmyzožravci. Živí se žížalami, plži, vajíčky ptáků a drobnými živočichy. Přezrálým ovocem si jen zpestřují jídelníček.
Někteří ježci se naučí jíst suché granule, potřebují ale o to více vody. Pokud jste svého ježka převedli úspěšně na stravu dospělých jedinců, můžete ho krmit jen jednou nebo dvakrát denně.

Hygiena
V přírodě trpí ježkové spoustou cizopasníků. Proto mládě nejprve prohlédněte a pinzetou ho zbavte všech klíšťat a ostatních parazitů. Rozhodně malého ježka neošetřujte chemicky! Na to má příliš jemnou kůži, kterou mohou nežádoucí látky proniknout skrz do krve. Teprve velkého ježka můžete preventivně postříkat např. přípravkem pro psy a kočky. Chraňte mu přitom oči a čenich. V žádném případě ježka nekoupejte, to by téměř určitě znamenalo zápal plic a smrt. Nechejte ho jen občas proběhnout v mělké vodě, aby se sám očistil.

Ježčí bydlení
V přírodě si ježkové budují hnízdo pod vhodným úkrytem, například pod padlým kmenem nebo hromadou navátého listí. Napodobte tedy přírodu a připravte pro nalezence krabici nebo bedýnku. Nejvíce mu bude vyhovovat místo na spaní s výběhem. Do prostoru, který je určen na spaní, umístěte seno nebo buničitou vatu. Krabici přiklopne odnímatelným víkem. Nezapomeňte pelíšek kontrolovat a vyměňovat podestýlku.

Pokud se pokusíte zachránit ježka mladšího než 4 týdny, vyhřívejte pelíšek. Použít můžete láhev s horkou vodou. Miminko se ale nesmí popálit, proto lahev zabalte do tenkého ručníku. Hlídejte, aby z ní stále sálalo teplo. Malému ježkovi stačí prostornější bednička, ale odrostlejší zvíře by mělo mít i výběh. Přidejte do něj i drny, abyste mu lépe přiblížili jeho domácí prostředí.

. kdy ježka vypustit do přírody

Při dosažení váhy 600-650 gramů je možno vrátit ježka zpět do přírody. Ježka vypusťte nejlépe k večeru za slunného počasí, zhruba v polovině dubna.


Ježek je tvor noční a den nejraději prospí stočen do klubíčka. Jakmile se však probudí, začne s hlasitým funěním a mlaskáním slídit, kde se dá. Rozhodně tedy nebude vhodným společníkem v ložnici.

Autoři:




Nejčtenější

Živý plot z cypřišovců Leylandových je krásně sytě zelený. Ale je náročný na...
Bez častého střihu vám živý plot z „lejlanďáků“ přeroste přes hlavu

Téma sousedských vztahů a živých plotů by vydalo na román, přerostlé větve často zasahují na vedlejší pozemek, prorůstají kořeny a podobně. Zvlášť když jde o...  celý článek

S kým si lépe porozumíte? Se psem, anebo s kočkou?
Kočka, nebo pes? Na co myslet při výběru nového člena rodiny

Plánujete si pořídit zvíře, ale nemůžete se rozhodnout, jestli zvolit kočku, nebo psa? Je do malého bytu vhodnější štěně? Je opravdu kočka samostatnější a má s...  celý článek

Fenku Aňu přivedl do útulku původní majitel. Bulhar, který se vracel do vlasti...
Děti natočily video fence křížence pitbula z útulku, aby jí našly domov

Mladou černou fenečku přivedl před časem do kralupského útulku Bulhar, který ji používal na hlídání podnikového areálu. S tím, že je Aňa naprosto skvělá,...  celý článek

Interiér bistra, které omylem získalo na okamžik michelinskou hvězdu.
Michelinský průvodce dal hvězdu omylem a z bistra udělal celebritu

Je to událost, jaká se může stát jen jednou za deset let, řekl by doktor Chocholoušek a my ostatní, že se to může stát jen u nás. Ve Francii se však osudné...  celý článek

Zdeněk Pohlreich
VIDEO: Pohlreich odhalil, jak lze špičkovou kuchyni zabít arogancí

Exkluzivní francouzská kuchyně pro lidové masy od kuchaře, který si je až arogantně vědom svého umění. K tomu naškrobení číšníci v bílých rukavičkách, to vše...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.