Triky pro snadné pečení chleba: sledujte bubliny a pečte ho v hrnci

Několikrát se mi chleba povedl, ale v poslední době ne a ne docílit nadýchanosti. Už se mi doma smějí, píše čtenářka Markéta. Přitom peče jen obyčejný chleba z droždí, bez kvásku, takže by tu neměl být žádný problém.
Kdybychom těsto nechali déle zrát, byly by bubliny ve střídce větší.

Kdybychom těsto nechali déle zrát, byly by bubliny ve střídce větší. | foto: Marek Burza

O chlebu jsme psali už mnohokrát, například zde je článek, kde najdete detailní postup. V tomto článku jsme zase popsali, jak na kváskový chléb. Jenže nejlepší je si to probrat znovu bod po bodu. Shrnuli jsme to podstatné, co člověka může při pečení potkat.

Raději hydratované těsto

Na dobrý chléb je třeba dosáhnout vlahého těsta. Sice se s ním hůře pracuje, ale je nadýchané a to chlebu svědčí. Nejsnazší je vykašlat se na přesné vážení, ale zvolit jednoduchou hrníčkovou metodu. V našich končinách jsme většinou zvyklí na pšeničnožitný chléb, takže do mísy nasypte dva hrníčky pšeničné a hrníček žitné mouky.

K tomu jeden a půl hrnku vlažné vody a máte poměr tak akorát. Rozdrobte zhruba třetinu kostky (42 g) droždí, přidejte lžičku soli, lžičku kmínu a to je vše.

Místo čerstvého lze použít půl sáčku sušeného droždí, ale už jsem se setkal i s tím, že velmi špatně reagovalo, takže pro spolehlivé výsledky raději používám čerstvé. Možná by právě v tom mohla být příčina neúspěchů čtenářky.

Teď záleží na tom, zda máte v čem těsto umíchat. Buď máte sílu na práci s vařečkou, nebo robota. Anebo můžete použít americký postup bez hnětení, který popsal pan Cuketka v tomto článku. V podstatě pak stačí jen rukou ingredience zhruba promíchat, zakrýt mísu potravinářskou fólií a nechat zrát 12–18 hodin.

Až budou bubliny

Ale v robotovi to můžete udělat hned. Nepokoušejte se těsto vyklopit, nechte jej v míse, ve které jste míchali, a opět zakryjte potravinářskou fólií. V pokojové teplotě nechte těsto kynout až do doby, než se udělají na povrchu bubliny. To může trvat podle podmínek hodinu a půl, ale klidně i více, zvlášť když zvyšujete podíl žitné mouky.

Teď už je těsto vykynuté.

Struktura těsta, které se snažíte vyklopit po vykynutí na pracovní desku.

Teď teprve bude čas těsto vyklopit na pracovní desku a v tomto bodě se scházíme s receptem na nehnětené těsto. Je podstatné, abyste si opravdu hodně poprášili desku, protože těsto je hodně řídké a ďábelsky se lepí.

Je vhodné pořídit si za pár korun plochou cukrářskou stěrku, která je v těchto fázích ideálním pomocníkem. Díky ní můžete těsto několikrát přeložit a pak už si pomůžete pomoučenýma rukama. Dlaněmi zhruba vytvarujte bochník, poprašte moukou, přikryjte utěrkou a nechejte odpočívat. Alespoň hodinu, pan Cuketka dává dvě. V této fázi se tvoří vnitřní struktura střídky. Čím déle těsto leží, tím větší bubliny, ale zároveň se s ním hůře manipuluje, těsto je jako „živé stříbro“.

Zkuste hrnec, tam chleba zaručeně vyběhne

Toto je asi nejlepší „vynález“ v oblasti domácího pečení. Pokud budete péct v hrnci, odpadne vám většina starostí s přípravou. Nemusíte shánět ošatku, nebudete se muset zabývat zastříkáváním trouby před pečením.

Jenom najděte starý hrnec s poklicí odpovídající rozměru bochníku. Klidně i starý smaltovaný po babičce, ale kdo má litinový, tím lépe. Hrnec necháte rozpálit i s troubou na 230 °C zhruba čtvrt hodinky před koncem zrání těsta. Pak ho vytáhnete z trouby (pozor na popálení), přemístíte do něj těsto, přikryjete poklicí a vrátíte do trouby.

My jsme vyzkoušeli fintu s pečicím papírem.

I s papírem přemístíte těsto do rozpáleného hrnce.

Problém bývá pouze v tom, jak si poradit s řídkým těstem, které nelze jen tak snadno chytit do ruky a slovo přemístit v minulém odstavci se může stát noční můrou. My jsme „opsali“ od některých pekařů na sociálních sítí fígl, kdy těsto nechávají zrát přímo na pečicím papíru a pak ho i s ním přemístili do hrnce. Jednak se do něj daleko snadněji trefíte a jednak se výrazně snižuje riziko popálení.

Po půlhodině z hrnce sundáte pokličku a dopékáte. Tady si sami můžete zregulovat, jak vypečenou chcete kůrku. Většinou stačí kolem dvaceti minut, záleží na tom, jak vám peče trouba.

O hrnec se nemusíte bát, ani když budete pracovat bez pečicího papíru. Jak je hrnec rozpálený, těsto od něj odskočí a nevzniknou žádné přípalky.

Autor:
Témata: chléb, Robot, Vaření

Krmítko v americkém Ohiu

  • Nejčtenější

V belgické zoo lev zardousil lvici Mayu z Česka, měl se s ní původně pářit

14. března 2024  18:19

V zoologické zahradě Bellewaerde Park na západě Belgie lev Nestor zardousil lvici Mayu, která...

KVÍZ: Jak se vyznáte ve vývarech a postupu jejich přípravy?

18. března 2024

Vývar je v kuchyni základ, ostatně už naše babičky tvrdily, že polévka je grunt a maso špunt. A...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Nadšenec pro grilování nic nevyhodí. Co najde, přetvoří na gril nebo udírnu

16. března 2024

Dan Kordula je fanda grilování. A nejen to, většinu svých grilů, udíren a dalších prostředků k...

Hlasujte pro nejroztomilejší mazlíčky, vyhrají krmivo pro gurmány za 10 tisíc

1. března 2024,  aktualizováno  15.3 10:01

Rozběhlo se hlasování v březnové anketě, z níž vzejdou nejroztomilejší mazlíci měsíce a tři...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Za socíku jsme hodně pletli i háčkovali. Abychom ušetřili a měli co na sebe

12. března 2024

Mnoho z nás si jistě ještě dnes vzpomene na dobu, kdy moderního oblečení nebylo v obchodech tolik...

VIDEO: Střílej po mně! Kameraman natočil téměř celý útok v centru Prahy

Premium Ve čtvrtek zemřelo rukou střelce Davida K. 14 obětí, 25 lidí je zraněných, z toho deset lidí těžce. Jedním z prvních na...

Máma ji dala do pasťáku, je na pervitinu a šlape. Elišku čekají Vánoce na ulici

Premium Noční Smíchov. Na zádech růžový batoh, v ruce svítící balónek, vánoční LED svíčky na baterky kolem krku. Vypadá na...

Test světlých lahvových ležáků: I dobré pivo zestárne v obchodě mnohem rychleji

Premium Ležáky z hypermarketů zklamaly. Jestli si chcete pochutnat, běžte do hospody. Sudová piva totiž dopadla před časem...

Otevře sklenice, očistí spáry, nabrousí boty. To všechno svede brusný papír

19. března 2024

Kousek ho najdete snad v každé dílně nebo garáži. A to je dobře, nikdy nevíte, kdy budete brusný...

Bydlí u vás třeba chluponožka? Samotářky jsou hmyzem roku, sčítejte hotely

18. března 2024

Včely samotářky jsou volně žijící opylovači, jejichž svět je naprosto fascinující. Zůstávají v...

KVÍZ: Jak se vyznáte ve vývarech a postupu jejich přípravy?

18. března 2024

Vývar je v kuchyni základ, ostatně už naše babičky tvrdily, že polévka je grunt a maso špunt. A...

Grimasy, úšklebky: Při natáčení pořadu Pohlreich neudržel obličej na uzdě

17. března 2024

Baví vás grimasy Zdeňka Pohlreicha? Tentokrát, v pořadu Česko na grilu, bude mít vedle sebe zdatné...

Nutný výchovný pohlavek, souhlasí Bouček i Havlová s přerušením projevu na Lvu

Moderátor Libor Bouček ostře zareagoval na kauzu ohledně délky proslovu režisérky Darji Kaščejevové na předávání cen...

Švábi, vši a nevychované děti. Výměna manželek skončila už po pěti dnech

Nová Výměna manželek trvala jen pět dní, přesto přinesla spoustu vyhrocených situací. Martina ze Znojma se pokoušela...

Vyzkoušeli jsme podvod z Aliexpressu. Může vás přijít draho, i po letech

Nakoupili jsme na Aliexpressu a pěkně se spálili. Jednu USB paměť, dvě externí SSD a jeden externí HDD. Ve třech...

Chtěli, abych se vyspala s Baldwinem kvůli jeho výkonu, říká Sharon Stone

Herečka Sharon Stone (66) jmenovala producenta, který jí řekl, aby se vyspala s hercem Williamem Baldwinem (61). Měla...

Byla to láska na první pohled, říká hvězda Gilmorek o manželství s modelkou

Milo Ventimiglia (46), představitel Jesse ze seriálu Gilmorova děvčata nebo Jacka Pearsona ze seriálu Tohle jsme my, je...